Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Топла супа за бездомни и отринати от обществото хора

Мартин Мартинов: Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?

"Винаги ме е радвало, когато помагам, чувствам се нужен"

Повече от 7 години Мартин Мартинов, собственик на ресторант в централната част на София, храни през шестте студени месеца бездомни, безпарични, отритнати от обществото хора

Инициативата му "Подай ръка" се е трансформирала във фондация, чрез която той приема помощ - пакетирана храна, от хора, желаещи да станат съпричастни. 

Тази есен е бил гост на четвъртокласници от столично училище, на които е разказал за хората, които подпомага, за това как да помагаш на ближния в ежедневието, отговарял е на въпросите им. Мартин не приема пари и е отворен към всеки, готов да дари храна, за да може всеки ден нуждаещите се да получат топло ядене. 

"Инициативата и ресторанта са от 9 години вече действащи, в началото направих флаери с текст - адреса на мястото, където може всеки нуждаещ се да получи топла храна. Аз и мои познати раздавахме тези флаери. 

Трябваше пет месеца да върви тази помощ за хората - от ноември до март, но това никога не се случи, защото има твърде много бездомни, а по време на пандемията изобщо не съм спирал да работя, разказа за БНР Мартинов, който е бил номиниран 2020 година за Будител на годината. Затова раздаването на храна започва от 4 ноември. 

За жалост и тази година разбрах, че няколко души са починали, сподели още Мартин.


Мартинов приема само готови продукти и се отчита какво е приел от хората, това го прави чрез видеа, на които се вижда, че нуждаещите се хранят. За съжаление, българинът много се промени, допълни Мартинов.

"На Деня на Християнското семейство бях поканен пред четвъртокласници, за да си поговорят за доброто и образованието в днешно време, като казал на децата, че могат за Коледа да дарят по две мандарини за бездомните, които той храни, допълни Мартин Мартинов. 

"Винаги ме е радвало, когато помагам, още преди да започна с кампанията, а сега знам, че те ме чакат и знаят, че ще дойда, независимо какво ми е.

Така се чувствам нужен и спокоен, когато вечер се прибера, независимо, че само с храна съм им помогнал, това мога да направя засега за тях, засега не мога да им построя дом, където да се приберат, каза още за БНР Мартинов.

Мартинов посочи, че хората изглеждат добре, защото три пъти в седмица им раздава и дрехи, това го уточнява за онези, които го критикуват в социалните мрежи..

И пита: " Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?"


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще го бъде ли летището в Горна Оряховица?

В Горна Оряховица е петото международно летище в България . За разлика от София, Пловдив, Варна и Бургас, където са останалите, в Горна Оряховица вече трето десетилетие няма търговски полети на гражданската авиация . Летището е отдадено на концесия през 2016 година на дружество, в което държавата има 5%, а останалите са на компания,..

публикувано на 31.03.25 в 06:57

Барселона с участие в петото издание на "Хоро да е, в Лондон да е"

Българската фолклорна формация „Гергьовден“ - Барселона участва в петото издание на събитието „Хоро да е, в Лондон да е". Концертът събра танцьори от Великобритания, България, Италия, Германия и Испания.  Две седмици след концерта в Лондон, българските танцьори от Барселона все още са развълнувани от събитието. Венцислав Ангелов..

публикувано на 30.03.25 в 06:44

Столичното 48-о училище "Йосиф Ковачев" е събрало цвят от талантливи деца

48-мо основно училище "Йосиф Ковачев" се намира в центъра на София. Будните и любознателни деца, които се обучават в него, са провокирани от отдадени на професията учители, които дават път и на развитието на талантите им. Децата пишат стихове, разкази, пиеси. Три класа се събраха в кабинета по музика, за да участват в предаването "Рано..

публикувано на 30.03.25 в 05:10

Новооткрит ръкопис на Георги Раковски от 1856 г. е представен в книга

Този текст доказва още веднъж задълбочените научни изследвания на Раковски . Той е и дипломат, и изследовател, не само революционер. Този ръкопис той го печата заедно с "Горски пътник" (1856 г.), но не излиза. Това каза пред БНР съставителят на книгата "Георги Раковски. Новооткрит ръкопис от 1856 г." , изследовател   и антиквар Александър..

публикувано на 25.03.25 в 17:34
В село Михалци преди 170 години отец Матей Преображенски създава първото в региона българско народно взаимно училище

150 години от кончината на отец Матей Преображенски - Миткалото

През март се навършиха 150 години от кончината на възрожденеца и просветителя отец Матей Преображенски - Миткалото .   Съратник на Левски, основател на училища и читалища , енциклопедист, полиглот, създател на перпетуум-мобиле, лечител. Освен в Търновския край, откъдето е родом, Миткалото е имал активна дейност и в Павликенския край ...

публикувано на 22.03.25 в 10:16
Владина Цекова

Владина Цекова за филма си за професор Минко Балкански "Моето име е Минко"

Владина Цекова е обиколила над 70 държави , продуцент е на телевизионни предавания. Била е фотомодел, рекламен директор , има стаж и като детска учителка. Автор и сценарист е на филма за професор Минко Балкански "Моето име е Минко" . Владина Цекова е родена в семейство на глухонеми родители , майката е по рождение с това състояние, а..

публикувано на 20.03.25 в 08:27
Старинната аптека

Разходка до старинната аптека "Хипократ“ в Стария Пловдив

Ще ви поведем на една разходка по калдъръмените улици в Стария град на Пловдив, където с красотата си примамват емблематичните за града възрожденски къщи. В една от тях се пазят тайните на фармацията.   Прекрачвайки прага ѝ ще попаднете в Старинната аптека "Хипократ" и ще разберете как в края на 19 и началото на 20 век са се приготвяли..

публикувано на 20.03.25 в 06:05