Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

За да се намали изхвърлянето на храна, пазарувайте със списъци и купувайте по-малко, съветват експертите

| Интервю
Снимка: Pixabay

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават. В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно.

Доклад на Световната организация по околна среда сочи, че през 2022 г. в глобален мащаб е била изхвърлена 1 милиард тона годна храна. Същевременно една трета от хората по света гладуват. Проблемът с разхищението на храна е много голям, посочи в интервю за БНР Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на глобалния договор на ООН.

Домакинствата разхищават 60 на сто от храната, останалите 40% се разпределят между веригата за доставка и търговия с храни.

В България годишно се падат 68 килограма разхищавана храна на човек от населението, преди няколко години са били 88 кг.

"Въпреки това разхищаваме около 500 000 тона храна."

Снимка: Ани Петрова

Няма огромна разлика между килограмите храна, разхищавана годишно в богатите и в бедните страни, уточни Георгиева. По думите ѝ, при домакинствата у нас разхищението се дължи на непланирано пазаруване и остатъци, които не можем да използваме, както и на презапасяване.

В бъдеще хем ще трябва да произвеждаме повече, за да можем да се изхраним, хем да изхвърляме по-малко, поясни Дарина Георгиева в предаването "Преди всички". Според нея можем да пазаруваме по-внимателно, например купувайки по-малки, вместо по-големи опаковки, както и да пазаруваме планирано и със списъци, "за да не се купува стихийно, привлечени от промоции".

Големите търговски вериги имат системи, чрез които се намалява изхвърлянето на храна, включително дигитални системи, проследяващи сроковете за годност на продуктите, уточни тя.

много преди срокът да изтече, те влизат в някакви промоции."

Днес Българската мрежа на глобалния договор на ООН и една от големите търговски вериги за хранителни стоки организират събитие на тема "Разхищението на храна като глобално предизвикателство".

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО: Хората все още не усещат колко е спешна ситуацията с резистентните микроби

Губим способността си да лекуваме дори най-често разпространените инфекции, както и да извършваме животоспасяващи операции вследствие на антимикробната резистентност. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ доктор Филип Матю от Световната здравна организация. Раждане, трансплантация на органи и дори вадене на зъб могат да се превърнат в опасни и..

обновено на 21.11.24 в 15:00

Политическата нестабилност пречи на приемането на Националната програма за антимикробна резистентност

Постоянната смяна на правителства в България пречи на приемането на национална програма за борба с антимикробната резистентност. Това заяви за „Хоризонт“ доцент Иван Иванов от Националния център по заразни и паразитни болести.  При прекомерната употреба на антибиотици микроорганизмите спират да се влияят от лечение с лекарства, като по данни на..

обновено на 20.11.24 в 21:51

Скъсана ли е връзка между цивилизационния и технологичния напредък?

" Съществуването е винаги някакъв парадокс, който трудно можем да си обясним . Появяваме се от нищото и целият ни жовот е пътуване към нищото...За хората, които са "подпрени" на вярата светът може би да изглежда по-различен, но безспорно е, че има една територия на непознаваемото , която каквато и наука да го заобикаля, каквито и открития да..

публикувано на 20.11.24 в 17:34

Столичен ресторантьор: Има протекции и чадър за част от бранша

" Има странна симбиоза между част от регулаторните и контролиращите органи и част от ресторантьорския бранш ", изказа мнение пред БНР Дарин Стойков, който е собственик на заведение в София. Той допуска, че има данъчни протекции и политически чадър за част от бранша . Според него обаче протекциите не свършват в контролния орган, а..

публикувано на 20.11.24 в 15:32

Все още всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

" България е поела в една не много добра посока. Все още всяко трето дете в България живее в риск от бедност и от социално изключване , което автоматично го лишава от всички възможности, които биха му позволили да развие пълния си потенциал". Това заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ-България. На днешния..

публикувано на 20.11.24 в 11:51

Търговията с домашни любимци - бизнес за милиони

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" съобщи, че 80% от кучетата, които се продават на пазара в Европа, не могат да бъдат проследени до проверени и легални източници . Това на практика означава, че няма информация каква е историята на животното и в какви условия е родено и отглеждано до продажбата. Оказва се, че..

публикувано на 20.11.24 в 09:41

Увеличават се участниците в движението "100-те национални обекта"

Преди дни в София се състоя церемонията по награждаване на печелившите участници в Националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта" . В списъка на годишната игра с награди участваха общо 2468 притежатели на отличия.  Тази година участниците в движението се увеличават с около 50 000, а от създаването му през 1966 г...

публикувано на 19.11.24 в 12:13