Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Великден в Италия е повод и за творческо вдъхновение


В Италия Великден е един много почитан празник. Със своя универсален символ за него – великденското яйце, празникът е повод и за творческо вдъхновение.

Яйцето като християнски символ на живота и Възкресението - и преди това свещен елемент на множество езически култове - изглежда безжизнено, а в действителност е живата материя, която дава начало на нов живот. 

И от тук обичаят от далечното Средновековие на Великден да се подаряват яйца, разпространен в цяла Европа, се посочва в италианските кулинарни летописи. 

Обичаят да се ядат яйца в Италия  на Великден  е широко разпространен навсякъде. Така нареченото модерно великденско яйце от шоколад на Апенинския полуостров е създадено от сладкари в Торино в началото на 20-и век. Бумът на това изобретение в страната започва след Втората световна война, а една детска песничка казва така: „На Великден има много шоколадови яйца, а от тяхната шарена опаковка си правим хвърчила“.

Италианците от южната част на страната също се славят със своята фантазия и изобретателност. И благодарение на това създадоха най-оригиналното великденско яйце – то е от кашкавал, по-точно от сиренето качокавало (caciocavallo). Даже се шегуват, че шоколодавите яйца излизат от мода, защото започва да се предпочита това от caciocavallo наречено Качо Уово (Caccio Uovo)  - буквално преведено кашкавалено великденско яйце. 

Благодарение на формата си наподобяваща круша, качокавало приляга много добре на празника Великден, също и благодарение на подходящата опаковка за него като яйце. Той е типичен продукт от краве мляко за Южните Апенини, за областите Пулия, Базиликата, Кампания  и Калабрия.


Смята се, че името на този вид сирене произлиза от турския кашкавал. След като млякото премине през съответна  ръчна обработка качокавало трябва да отлежи. Закача се на пръти и по силата на гравитацията се разтяга и придобива форма на круша с интензивен жълт цвят. 

Формите са между 1 и 3  килограма и отлежават от 6 до 8 месеца. Ароматът и вкусът се влияят от пашата. Може да се усети и лек пикантен вкус, когато сирището е от кози произход. 

Качокавало се съчетава чудесно с червено вино, с агнешко и ярешко месо – една вълшебна великденска трапеза типична за Южна Италия. 

И когато великденското яйце е от качокавало  – удоволствието е безкрайно. 

Има няколко вида Качо Уовоза на великденската трапеза. От така нареченото „Свято яйце“, защото съвпада с фамилното име на създателя му, до яйцето „Имигрант“, свързано с имиграцията на южноиталианците в Америка в миналото. 

Яйцето е творение на мандра от област Кампания. То е знак на почит към този миграционен феномен, защото за да занесат типичните за южната  територия сушени меса, имигриращите ги криели в качокавало. Така избягвали забраната за внос на сушени меса. 

Сега, изненадата в яйцето „Имигрант“ е типичния и много вкусен салам „Сопресата“ от долината Диано. Но дали ще е с някакъв сюрприз или не, великденското яйце от кашкавал – Качо Уово от качокавало, е наистина една от най-приятните и оригинални италиански идеи за ден като днешния на Апенининския полуостров. Наричат го Великден гурме!

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Руменова, създател на платформата

"Ние потребителите" алармират за възможни измами при закупуването на стоки онлайн

Организации за защита на потребителите предупреждават за възможни измами при закупуването на стоки онлайн. Има реална опасност да не се намери адрес или телефон на търговеца или дори сайтът вече да не съществува. "Оказва се, че след кражба на лични данни и след пробив в системите, се стига дотам, че активни онлайн потребители, на които са..

публикувано на 11.01.25 в 10:39

Празник на суджука и тънките мезета ще се проведе в Батак

В Батак ще се проведе Празник на  суджука и тънките мезета. Местни майстори ще представят  свои стари рецепти, които се предават през поколенията. Организатори са регионален клуб „Родова памет“, с подкрепата на  община Батак, историческия музей и читалище "4 май-1897".  Призивът към участниците и гостите на празника е да са облечени с народни..

публикувано на 11.01.25 в 10:16
Николас Мадуро

Николас Мадуро положи клетва за трети президентски мандат във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро положи клетва за третия си шестгодишен мандат, на церемония, определена като нелигитимна от опозицията и редица държави по света. Междувременно, САЩ повишиха паричната награда за информация, която да доведе до  арест на Мадуро. Наградата вече е 25 милиона долара. "Голяма победа за демокрацията във Венецуела" - с..

публикувано на 11.01.25 в 10:04
Огнян Минчев

Огнян Минчев: САЩ не могат да подарят лесна победа на Русия в Украйна

Отношенията между Европа и САЩ по време на втория мандат на Тръмп ще бъдат много по-трудни, отколкото при други стопани на Белия дом. Тази прогноза направи пред БНР политологът Огнян Минчев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". По думите му, новоизбраният американски президент  не харесва европейската интеграция – нещо,..

публикувано на 11.01.25 в 10:04
Украинският президент Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Марк Рюте, Брюксел, 18 декември 2024 г.

Антон Грушецки: Украинците разбират, че няма бърз път към НАТО

Доверието на украинците в президента им е паднало до най-ниската си точка от началото на войната, стана ясно от най-новото проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), данни от което бяха публикувани през седмицата. На рейтинг от 52 процента – колкото събира Володимир Зеленски към декември 2024 г. – би завидял всеки..

публикувано на 11.01.25 в 09:27

Отбелязваме международния ден на думата "благодаря"

На 11 януари отбелязваме международния ден на думата "благодаря", който има за цел да привлече вниманието на обществото към вежливото отношение между хората.  На този ден благодарим на семейството си, на близките си, на колеги и приятели и на всички, които са направили деня ни по-добър и по-ведър. За какво благодарим и казваме ли често..

публикувано на 11.01.25 в 09:24

Регламентирано обезлесяване в село Осоица довело до поголовна сеч

До поголовна сеч е довело регламентирано обезлесяване в близкото до София село Осоица. Местните власти възнамеряват да сезират съда.  „Горско-стопански план“ от 2022 г., утвърден със заповед на директора на Агенцията по горите, предвижда да се отсекат иглолистни дървета от бял и черен бор около село Осоица. Уточни директорът на Държавно горско..

публикувано на 11.01.25 в 09:16