Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Израелската прокурорката Салман Матар е професионалист и в кухнята

Снимка: Красимира Василева


 В навечерието на Нова година кореспондетките на БНР в Израел Феня и Искра Декало се поинтересуваха как протича празникът,  след като християнският духовен съвет  реши да отмени уличните изяви, заради продължаващата война между Израел и терористичната групировка Хамас от Газа. В Назерет, те потърсиха сръчна и пазеща традициите жена - християнка, която да покаже кулинарните си шедьоври за празника. Но не предположиха ,че тяхна събеседничка ще окаже ... прокурорката Салман  Матар

Не се учудвайте, казва Матар. Да, аз съм успяла жена, но съм запомнила от своята баба, че само стопанка, която владее кухнята в къщата си, владее любовта. За това, не само, че готвя, но и уча внучките си. Покрай тях се върти и зетят, главен готвач в един от най-известните гурме- заведения на града ни. В нашето семейство има строго правило: поне веднъж на ден, всички сядат около масата. В зависимост от заетостта им, може да е на обяд или вечер. Мобилните телефони са забранени по време на това ядене. Да, имам помощница, но тя най-многото да почисти избрани от мен продукти, купени от подбрани магазини и на пазара. Но храната е лично моя работа. Помощниците са от семейството ни. През другите дни мога да си позволя импровизации, но за празниците храната трябва да има точния вкус и мирис, каквито е имала в моето детство и в детството на предците ми. Разбрах, че зетят може да замени например кисело мляко с таханов крем с портокалов сок. Но това вече не е същото ядене. Много съм се смяла как някой може да готви по рецепта от Интернет или да отиде в ресторант с название „Кухнята на мама“. Кухнята на мама е вкъщи! Ето какво се сервира на празничната трапеза. На Нова година непременно трябва да има нещо фаршировано - пълнено, за да бъде пълна годината.

Ако някой от слушателите иска също да опита приготви някои от ястията, ето няколко рецепти:

Шишбарак

Продукти (за 4 порции):

 За тестото: четвърт килограм (3/4 чаша) пресято брашно, една трета чаша вода, 2 супени лъжици зехтин, малко сол.

За плънката: четвърт килограм висококачествена телешка кайма ,половин ситно накълцана глава лук, половин чаша наситнен магданоз, чаена лъжичка и половина Бахарат - общите характеристики на подправката са -  приятният аромат на канела, нежно лют червен пипер и леката стипчивост на карамфила. Понякога към него се добавят семена от индийско орехче, анасон, кардамон и кориандър и куркума. В страните от Персийския залив се добавят и шафран и мента.

За соса: литър качествено козе кисело мляко, 3 скилидки чесън, супена лъжица сух джоджен. Начин на приготвяне:  брашното и солта се смесват, добавя се малко по малко олиото и водата и се меси до получаване на гладко и лепкаво тесто. Оставя се да почине половин час. Междувременно се приготвя пълнежът: смесват се съставките и подправките.

С него се пълнят изрязаните кръгове (около 8 сантиметра в диаметър) от разточеното тестото с дебелина 3 милиметра. Не се препълва. Кръговете се прегъват на две и се затварят плътно. Ъглите се прегъват за да оформят полукръг.

Киселото мляко, с малко сол, се кипва. В същото време в олио се запържват наситените чесън и джоджен и се добавят в тенджерата с млякото. Оставя се 10 минути да поеме аромата и вкуса. Добавя се  шишбарака и се вари още 15 минути. Сервира се горещо в дълбока купа. За уменията на стопанката се съди по еднаквостта на всяко парче.

Пълнено пиле/патица

Продукти (за 4 порции): цяло пиле (или патица) около 2 кг.

За плънката: половин чаша ориз, четвърт килограм телешко, лъжичка и половина Бахарат (на вкус), сол и черен пипер.

За посипване: половин чаша смес от обелени и запечени кедрови ядки, орехи и бадеми. Подготовка: помолете месаря ​​да почисти добре пилето и повторете същата операция у дома. Начин на приготвяне: в застлана с фолио тава се поставя пилето. Пълни се с продукти за плънката. Ако нещо е останало се сипва отстрани. Бутчетата се вързват с конец. Пече се два часа и половина в предварително загрята, на 220 градуса, фурна. Ядките се пържат до златисто в тиган .

Птицата се поднася в чиния за сервиране, поръсена с ядките.

 Лиали Бейрут (Бейрутски нощи)

 Материали за правоъгълна тавичка (около 20х30 сантиметра):

 За основата: 1 чаша грис, 1 литър прясно мляко, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици розова вода, малка чаена лъжичка ванилия.

За битата  сметана: 2 чаши сладка сметана, 3 супени лъжици захар.

За сиропа: половин чаша вода, чаша захар, 2 листа здравец.

За украса: половин чаша едро смлени бадеми и орехи, половин чаша едро смлян шамфъстък.  Начин на приготвяне: Всички съставки за основата се смесват и завират в тенджера. Намалява се огъня и се готви още 10 минути при енергично бъркане. Основата е готова, когато започне да се сгъстява, но все още е мокра. Изсипва се в тавичката и с оставя да изстине.

Междувременно се вари захарен сироп. Преди да се свали от котлона се пускат листенцата здравец. Докато е горещ се залива с него изстиналата основа.

 Сметана се разбива със захарта до получаване на еднородна и гладка маса и се изсипват върху гриса. Изстудява се в хладилника за час.

Сервира се нарязана на порции и поръсено с бадеми,орехи и шамфъстък .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът "Жестокият път" тръгва по кината

От 18 април по кината тръгва новият филм за легендарната българска експедиция „Еверест ‘84“. Той се казва „Жестокият път“ – както наричат Западния гребен, най-трудния маршрут до този връх. Преди 40 години Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест, а по-късно други четирима алпинисти от експедицията – Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил..

публикувано на 18.04.25 в 10:18

13.04.25 Законите на Мърфи

Рубриката от 13.04.25 г. 

публикувано на 13.04.25 в 08:15

"Надпяване" – фолклорна класация, април 2025

"Надпяване" е класация за народна музика, чиято цел е всеки месец да представя произведения в различни стилове, подредения в няколко категории, състезаващи се в рамките на една календарна година. Форматът обхваща авторски произведения, нова, етно, традиционна музика, която се доближава до вкусовете на аудитория от различни възрасти, с различни..

публикувано на 09.04.25 в 18:12
Законите на Мърфи

06.04.2025 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 6 април 2025 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 07.04.25 в 10:52

30.03.25 Законите на Мърфи

Рубриката от 30.03.25 година.  Изречението на месеца е "Свободата е дар, но не и когато на мястото на стария, идва нов господар". Негов автор е Христина Борисова от Севлиево.

публикувано на 30.03.25 в 08:15

23.03.25 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 23.03.25 година.

публикувано на 23.03.25 в 08:15

Една от емблемите на древния Пловдив бе открита официално

Археологическият комплекс „Небет тепе“ в Пловдив бе официално открит за посетители. Заедно с античния комплекс „Източна порта на „Филипопол“, обектите са част от проекта на община Пловдив „По крепостните стени на Филипопол“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Работата по проекта, който е на стойност 9.3 млн...

публикувано на 20.03.25 в 14:55