Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската прокурорката Салман Матар е професионалист и в кухнята

Снимка: Красимира Василева


 В навечерието на Нова година кореспондетките на БНР в Израел Феня и Искра Декало се поинтересуваха как протича празникът,  след като християнският духовен съвет  реши да отмени уличните изяви, заради продължаващата война между Израел и терористичната групировка Хамас от Газа. В Назерет, те потърсиха сръчна и пазеща традициите жена - християнка, която да покаже кулинарните си шедьоври за празника. Но не предположиха ,че тяхна събеседничка ще окаже ... прокурорката Салман  Матар

Не се учудвайте, казва Матар. Да, аз съм успяла жена, но съм запомнила от своята баба, че само стопанка, която владее кухнята в къщата си, владее любовта. За това, не само, че готвя, но и уча внучките си. Покрай тях се върти и зетят, главен готвач в един от най-известните гурме- заведения на града ни. В нашето семейство има строго правило: поне веднъж на ден, всички сядат около масата. В зависимост от заетостта им, може да е на обяд или вечер. Мобилните телефони са забранени по време на това ядене. Да, имам помощница, но тя най-многото да почисти избрани от мен продукти, купени от подбрани магазини и на пазара. Но храната е лично моя работа. Помощниците са от семейството ни. През другите дни мога да си позволя импровизации, но за празниците храната трябва да има точния вкус и мирис, каквито е имала в моето детство и в детството на предците ми. Разбрах, че зетят може да замени например кисело мляко с таханов крем с портокалов сок. Но това вече не е същото ядене. Много съм се смяла как някой може да готви по рецепта от Интернет или да отиде в ресторант с название „Кухнята на мама“. Кухнята на мама е вкъщи! Ето какво се сервира на празничната трапеза. На Нова година непременно трябва да има нещо фаршировано - пълнено, за да бъде пълна годината.

Ако някой от слушателите иска също да опита приготви някои от ястията, ето няколко рецепти:

Шишбарак

Продукти (за 4 порции):

 За тестото: четвърт килограм (3/4 чаша) пресято брашно, една трета чаша вода, 2 супени лъжици зехтин, малко сол.

За плънката: четвърт килограм висококачествена телешка кайма ,половин ситно накълцана глава лук, половин чаша наситнен магданоз, чаена лъжичка и половина Бахарат - общите характеристики на подправката са -  приятният аромат на канела, нежно лют червен пипер и леката стипчивост на карамфила. Понякога към него се добавят семена от индийско орехче, анасон, кардамон и кориандър и куркума. В страните от Персийския залив се добавят и шафран и мента.

За соса: литър качествено козе кисело мляко, 3 скилидки чесън, супена лъжица сух джоджен. Начин на приготвяне:  брашното и солта се смесват, добавя се малко по малко олиото и водата и се меси до получаване на гладко и лепкаво тесто. Оставя се да почине половин час. Междувременно се приготвя пълнежът: смесват се съставките и подправките.

С него се пълнят изрязаните кръгове (около 8 сантиметра в диаметър) от разточеното тестото с дебелина 3 милиметра. Не се препълва. Кръговете се прегъват на две и се затварят плътно. Ъглите се прегъват за да оформят полукръг.

Киселото мляко, с малко сол, се кипва. В същото време в олио се запържват наситените чесън и джоджен и се добавят в тенджерата с млякото. Оставя се 10 минути да поеме аромата и вкуса. Добавя се  шишбарака и се вари още 15 минути. Сервира се горещо в дълбока купа. За уменията на стопанката се съди по еднаквостта на всяко парче.

Пълнено пиле/патица

Продукти (за 4 порции): цяло пиле (или патица) около 2 кг.

За плънката: половин чаша ориз, четвърт килограм телешко, лъжичка и половина Бахарат (на вкус), сол и черен пипер.

За посипване: половин чаша смес от обелени и запечени кедрови ядки, орехи и бадеми. Подготовка: помолете месаря ​​да почисти добре пилето и повторете същата операция у дома. Начин на приготвяне: в застлана с фолио тава се поставя пилето. Пълни се с продукти за плънката. Ако нещо е останало се сипва отстрани. Бутчетата се вързват с конец. Пече се два часа и половина в предварително загрята, на 220 градуса, фурна. Ядките се пържат до златисто в тиган .

Птицата се поднася в чиния за сервиране, поръсена с ядките.

 Лиали Бейрут (Бейрутски нощи)

 Материали за правоъгълна тавичка (около 20х30 сантиметра):

 За основата: 1 чаша грис, 1 литър прясно мляко, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици розова вода, малка чаена лъжичка ванилия.

За битата  сметана: 2 чаши сладка сметана, 3 супени лъжици захар.

За сиропа: половин чаша вода, чаша захар, 2 листа здравец.

За украса: половин чаша едро смлени бадеми и орехи, половин чаша едро смлян шамфъстък.  Начин на приготвяне: Всички съставки за основата се смесват и завират в тенджера. Намалява се огъня и се готви още 10 минути при енергично бъркане. Основата е готова, когато започне да се сгъстява, но все още е мокра. Изсипва се в тавичката и с оставя да изстине.

Междувременно се вари захарен сироп. Преди да се свали от котлона се пускат листенцата здравец. Докато е горещ се залива с него изстиналата основа.

 Сметана се разбива със захарта до получаване на еднородна и гладка маса и се изсипват върху гриса. Изстудява се в хладилника за час.

Сервира се нарязана на порции и поръсено с бадеми,орехи и шамфъстък .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Хвойнева - глас като на влюбен славей

Наричат Надежда Хвойнева „ярка звезда на фолклорния  небосклон“, гласът ѝ е “божествено чудо“, а през 1988 г. американската музикална критика я обявява за „най-големия алт на планетата“. Безспорно Надежда Хвойнева е сред най-ярките български изпълнителки, пресъздала в творчеството си магията на Родопа планина и успяла да спечели редица почитатели на..

публикувано на 19.11.24 в 03:00

17.11.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 17.11.24 година.

публикувано на 17.11.24 в 08:15
Проф. д-р Добрин Денев

Уникалността на Мадарския конник край Шумен

Не мога нито аз да пресъздам, нито проф. Денев да разкаже всичко, което съдържа неговата най-нова книга "Мадара - отразената история", но поне направихме досег до същността на тази старина и нейното правилно разчитане. Проф. д-р Добрин Денев е инженер, дълги години преподавал във ВИАС, София и изследовател на древна България и нейни исторически..

публикувано на 17.11.24 в 05:14
Георги Пелтеков - Гумата

Екстремните спортове 10 - 16 ноември 2024

Приятели на парашутиста, пострадал тежко миналия месец край Ботевград, отправиха призив за помощ. 37-годишният Георги Пелтеков е претърпял две операции на гръбначния стълб, но има нужда от дълга и скъпа терапия в чужбина, за да може отново да ходи . Необходими са 49200 евро за следващите 6 месеца. През октомври Пелтеков и още двама души предприемат..

публикувано на 16.11.24 в 14:34

75 премиерни филма за публиката на Банско филм фест

За 23-и път Банско ще бъде домакин на Международния фестивал на планинарското и приключенско кино Банско филм фест. Той ще се проведе от 20 до 24 ноември в града под Пирин планина. 75 филма от 39 държави ще бъдат показани, всички - премиерни , изтъква директорът на фестивала Натали Петрова.   Една от лентите, чиято премиера ще бъде..

публикувано на 12.11.24 в 10:27
Николай Русев под Burzum 9a

Екстремните спортове 4 - 9 ноември 2024

Николай Русев премина маршрут от най-високата категория на трудност в България за момента - "Burzum" 9a . Линията, накована от Ивайло Радков - Фазата, започва със 180-градусов таван, а след счупването на основна стъпка преминаването изглеждаше почти невъзможно. Русев обаче намери друг начин и на 5 ноември успя. “За категорията ми е много сложно..

публикувано на 10.11.24 в 10:20

10.11.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 10.11.24 година.

публикувано на 10.11.24 в 08:57