Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рибарската махала в Тутракан и нейните потайности

Рибарската махала в Тутракан

За живота на рибарите и техните семейства в единственото у нас естествено обособило се по река Дунав селище разказваме в "Чуй лятото".

Посетихме Рибарската махала в Тутракан, която пази духа на онова време, когато много тутраканци са били господари на реката, а в града са кипели търговията, земеделието, животновъдството, дори забавленията са били доста на брой като възможности. Ще ви срещнем и с двама майстори в Рибарската махала.  

Рибарската махала в Тутракан

Нашите домакини от етнографския комплекс Рибарска махала ни посрещат с чаун – съд, напълнен с вода и сложен на котлона, готов за приготвяне на мамалига. А това е традиционно за Тутракан ястие, разказва Анка Монева, главен уредник на музейния комплекс. Подготвила е и основната съставка – малай или едросмляно царевично брашно. Добавя се постепенно към заврялата вода, може да се прибавят олио и сол, бърка се непрекъснато до сгъстяване. 

Мъжете от Рибарската махала са били истински господари на Дунав с улова на толкова големи количества риба, че са стигали чак до пазарите в Париж.  

Рибарска махала  Тутракан

Рибарските къщи са на два етажа, с малки преходни стаи. На горния етаж живеят младите, на долния са възрастните хора, има и помещения за съхранение на риболовни мрежи и за бъчвите с вино и ракия, също традиционни за този край. Всяка къща има тераса с изглед към реката. 

Рибарска махала  Тутракан

Жените на рибарите са били домакини, но за разлика от земеделските семейства имали повече време за плетене, шиене, бродиране. 

На Никулден местните рибари отивали за риба за последно и след това уловът се консумирал на брега, в чест на Свети Николай, разказа още Анка Монева. В комплекса се срещаме с Румен Тросков, един от последните майстори на дървени лодки и рибарски мрежи. Тутраканката се прави от дърво, поне така е било преди години.  

Кости от риба, миди, шишарки, дървени клечки – това са материалите, от които Цветан Йорданов майстори сувенири. След злополука хобито му се превръща в занаят, с който си изкарва хляба.  


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владина Цекова

Владина Цекова за филма си за професор Минко Балкански "Моето име е Минко"

Владина Цекова е обиколила над 70 държави , продуцент е на телевизионни предавания. Била е фотомодел, рекламен директор , има стаж и като детска учителка. Автор и сценарист е на филма за професор Минко Балкански "Моето име е Минко" . Владина Цекова е родена в семейство на глухонеми родители , майката е по рождение с това състояние, а..

публикувано на 20.03.25 в 08:27
Старинната аптека

Разходка до старинната аптека "Хипократ“ в Стария Пловдив

Ще ви поведем на една разходка по калдъръмените улици в Стария град на Пловдив, където с красотата си примамват емблематичните за града възрожденски къщи. В една от тях се пазят тайните на фармацията.   Прекрачвайки прага ѝ ще попаднете в Старинната аптека "Хипократ" и ще разберете как в края на 19 и началото на 20 век са се приготвяли..

публикувано на 20.03.25 в 06:05
Поля Станчева

"И стигнаха до края на света" - българите в Аржентина в документален филм

Днес от 18.00 ч. във Военния клуб в София ще бъде представен документалният филм на Поля Станчева "И стигнаха до края на света", посветен на българската диаспора в Аржентина. Станчева е бивш генерален директор на БНР. Тези българи са заминали преди 100 години . В онзи момент много европейци тръгват към Аржентина. Аржентина им подарява земи и..

публикувано на 19.03.25 в 11:26

Какво е да продаваш баници в Брюксел, където въздухът мирише на гофрети?

Следващата история ще ни отведе на едно място в Брюксел, където странно или не, традиционната българска баница е предпочитана пред гофретите и кроасаните .Това специално място е пекарна "Добруджа", където по стари български рецепти, които се предават от баща на син , се правят баници, тутманици, козуначени кифли и принцеси. Оказва се, че..

публикувано на 18.03.25 в 15:11
Гергана Василева

Гергана Василева за каузата - "Шест маратона на шест континента"

"Шест маратона на шест континента": инициативата, която е част от каузата "Бягай с множествена склероза", вече е започна!  Зад гърба на Гергана Василева – маратонец и автор на кампанията, вече са два от континентите: Европа и Северна Америка.  Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите..

публикувано на 17.03.25 в 13:29

Чудовището Йонгари и паразитът Халю. Културата на Южна Корея за начинаещи

Новият филм на Пон Джун-хо "Мики 17" вече е на екран и в България. Премиерата му бе на 31 януари в Южна Корея. Своеобразно завръщане на голям екран за режисьора, взел "Златна палма" и "Оскар" с "Паразит", но дали научнофантастичната черна комедия ще подсили ефекта "халю" по света, а и у нас? Самият Мартин се..

публикувано на 16.03.25 в 20:12

Започва изграждането на нов Младежки център в София

„В дни като този се радвам, че съм заместник-кмет точно в този ресор, защото образованието и младите хора са приоритет на кмета Васил Терзиев. Това не е първият работен ден за строителите, а началото на една нова визия за младежките политики в София – визия, която поставя младите в центъра на вниманието и им дава възможност да се развиват и да..

публикувано на 16.03.25 в 07:05