Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната

Снимка: личен архив

Да си изядеш сладоледа, а след това да схрускаш и купичката, в която ти е бил поднесена и лъжичката, защото са от шоколад, да отпиеш от чашата и в първия момент питието ти да е от лимон, после от ананас, а накрая да се окаже- ягодово. Това не са кулинарни фокуси, а демонстрация на постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната, в които посетителите на Бялата (известна още като „безсънната“) нощ в музея на Тел Авив можеха да се включат. 

Кулинарната критичка Маян Прилок разказва как Израел се превръща във фудтек нация. Причината е много проста: социални мрежи са обхванали и най-бедните и в страната няма гладни ( освен тези които спазват някакви диети или пости). За това никой не гледа на храната като начин на засищане и набиране на сили за работа.

Важното е тя да не е прекалено калорична, но да е екологически чиста, да е вкусна и красива за снимане на селфи, да е бърза за приготвяне и не скъпа. А също да отговаря на специфичните нужди на даден човек; веган, диабетик, алергичен на мляко, глутен и други. Ако преди няколко години големите предприятия предлагаха само по един вид месни, млечни, рибни, хлебни произведения, то сега те сега са толкова разнообразни, а и фирмите се конкурират.

Снимката е илюстративна

"Храните, приготвени лабораторно, са неочаквани. Предполага се, че в бъдеще силно ще бъде намален броя на кравефермите - просто няма да е необходимо да има крава, за да се дои млякото й или кланици, за да се доставят бифтеци. Материята за тях вече се изготвя лабораторно от ДНК-то на животното. Напечатват се с триизмерен принтер. По вкус и други параметри те не се различават от тези на досега добиваните в резултат от тежкия труд на краварите. Дори вегетарианците, които са станали такива от жал към животните, могат да се върнат към мръвката, защото за добиване на такава храна не се колят животните и не са лишават малките им от мляко.

Снимката е илюстративна

Разнообразието в менюто е огромно! Може да си поръчаш шишчета от кенгуру, стек от пантера, кюфтета от хипопотам или от други защитени и изчезващи видове. А една фирма е отишла най-далече - тя предлага чеверме от вече изчезнали животни, например мамут. Съществуват и храни, които са професионални измамници. Нека направим експеримент - на половината зала давам дъвка. Дъвчете я няколко секунди! А сега се почерпете със шоколад. Има вкус на пресован картон ли? В близките два часа, всички сладкиши ще ви се струват гадни и безвкусни. Ако искате да се излекувате от пристрастията си към захарта, това е един от начините! Ако обаче два пъти близнете от тази близалка и след това си хапнете лимон, люти чушки, или пелин - вкусът ще е сладък все едно, че сте изяли цяла бонбониера, разказа за "Закуска на тревага" Прилок.

Сладолед

"Някои от най-големите майстор-готвачи предлагат молекулярна кухня. Ето един пример - виждате ли тези зърна от грозде? Ако се обработят с газ въглерод, те придобиват вкус на.... шампанско. 

Революция преживяват и опаковките. Като се започне с лъжичките от шоколад в сладкарниците и се премине през бонбонени сламки за пиене на напитки и се стигне до най-популярната израелска иновация – найлонова опаковка за плодове, която когато мием плодовете, става течна и изтича през канала, доплъни още кулинарната критичка.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителната изложба "Изкуство с мисия" е в подкрепа на деца със специални потребности

На 15 април от 18.30 в София ще бъде открита благотворителната великденска изложба „Изкуство с мисия“. Тя е в подкрепа на деца и младеж със специални образователни потребности. Организатори са Роксана Кирилова и Христина Бобокова. В изложбата ще бъдат представени творби на художниците Райна Стоймирова, Константин Константинов, Илиана..

публикувано на 13.04.25 в 06:27

Витоша... в бъдеще време

Междувременно Столичният общински съвет одобри инициативата "Витоша на децата" , която ще осигурява занимания сред природата за деца на възраст от 7 до 12 години през лятната ваканция. Лагерите ще бъдат дневни, без нощувки, с продължителност 5 дни и ще се провеждат в периода юни – септември 2025 г. Заниманията ще включват походи и спортни..

публикувано на 11.04.25 в 11:20
Модели представят колекция на

Италианският моден холдинг "Прада" стана собственик на "Версаче"

Италианският холдинг за мода и аксесоари "Прада" стана собственик на другата емблематична италианска луксозна модна фирма "Версаче". "Прада" върна "Версаче" на Италия" е обобщеното мнение на медиите на Апенините, начело с информационната агенция "Анса". "Прада“ закупи "Версаче“ за 1 милиард и 250 милиона евро от американски холдинг, който бе..

публикувано на 11.04.25 в 10:48

В режим на оцеляване ли са социалните предприятия и кооперациите?

ООН обяви настоящата 2025-а за година на кооперативите. Като част от солидарната икономика социалните предприятия осигуряват заетост на хора от уязвимите групи . "Държавата и кооперативните съюзи трябва да работят заедно. Ние сме длъжници на кооперативното дело ", смята министърът на социалната политика Борислав Гуцанов...

публикувано на 10.04.25 в 10:33

Туроператорите със свежи и вкусни идеи къде да празнуваме Великден

Фестивалите са начин да съхраним традициите , да се докоснем до местната култура и да усетим духа на общността. Те събират хора от различни краища, като създават атмосфера на споделеност и празничност. Освен че предлагат уникални преживявания, фестивалите подпомагат местната икономика и популяризират автентични кулинарни, фолклорни и занаятчийски..

публикувано на 09.04.25 в 11:35
Локомотив 2626

Назад във времето с ретро подвижния състав на БДЖ

Има още една г рупа любители на железниците, които показват страстта си към този вид транспорт като изработват модели на влакове , жп инфраструктура и гари. Това са членовете на Клуб железопътен моделизъм . Неговото клубно помещение и изработени модели се намират на Централна жп гара София. Владимир Колев е председател на клуба. По темата..

публикувано на 08.04.25 в 13:25

Тайнствена пирамида на 2200 години открита близо до Мъртво море

Тайнствена пирамида на 2200 години, пълна със съкровища: монети и оръжия, беше открита близо до Мъртво море. Артефактите са запазени в почти перфектно състояние, благодарение на сухия пустинен климат. Мистериозната пирамидална структура е близо до ручея Зохар. Джипът пъпли през пустинята. Няма път. Тръгнахме, въпреки предупрежденията, че след..

публикувано на 08.04.25 в 11:05