Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да употребяваме продуктите кръгово - опитът на ресторантите в Израел

2
Снимка: Искра Декало

В Израел съществуват ресторанти, в които членове на най-изисканото общество си резервират за седмици напред място, защото в тези заведения готвят само с изостанали растителни продукти от пазарите.

Правят се десерти от застояла селскостопанска продукция, употребяват се всякакви кори и люспи,( които на друго място безжалостно изхвърлят) и за всевъзможни хитрини в употребата на продуктите до край или кръгово.

Да припомним, че наесен България ще участва в регионална конференция по въпросите за кръговата икономика, която ще се проведе в Солун. Един от аспектите й е именно дълбочинната употреба на хранителни продукти.

Снимката е илюстративна

Всъщност нашите баби са варили сладко от динени кори, пекли са лакомства с кайсиеви ядки. Но употребените веднага зеленчуци са били осолявани, сушени или правени на туршия. А това, което не е могло да се обработи навреме, е ставало храна за домашните животни или тор за подхранване на растенията.

Икономистите и еколозите могат да се учат на пестеливост от внимателното отношение на дедите ни към отглежданите в градините плодове и зеленчуци. 

Пролетна буря събори почти узрелите плодове от големи плантации на Южен Израел. Застрахователите обещаха за покрият загубите. Но стопаните, които отглеждали до този момент, изпопадалите по земята неузрели ябълки ,круши, кайсии, праскови и др се обърнаха към Съюза на горме - готвачите в Израел да измислят рецепти, как да се употребят тези плодове.

Обещаха да организират доброволчески бригади и да съберат изпопадалата продукция възможно най- бързо и да им я предоставят. В различните ресторанти издириха стари рецепти. Дори имаше и готвачи, които решиха да експериментират по собствен начин.
Снимката е илюстративна

"Повече от шест тона зелени кайсии намериха неочаквано приложение ( в края на май в Израел настъпва сезона на кайсиите). Най-големите шеф-готвачи измислиха рецепти за ястия и туршии, съхраниха незрелите плодове и чрез ферментация. Направиха невиждани кулинарни шедьоври.Това не е новост.

Един от най-скъпите ресторанти край морето работи само с продукти, изостанали по пазарите или спасени от кошчето в кухнята. Създават авторски ястия и от суровини, които в обикновените заведения се хвърлят: като бялата част на лимоните, обелки от картофи и моркови, люспи от чесън и лук и др.

Любима гарнитура за мнозина са пушени ленти от кори от изстискани лимони. Те имат много специфичен кисело -горчив вкус. Или оцет от семки на ябълки, подправки за хляб от обелки на алабаш, мису от шлюпки на пресен чесън и т.н.

За разлика от кухните на другите заведения за хранене, където в кофите за смет попадат всякакви обелки, в този - те се събират отделно, а всеки готвач би получил бонус към заплатата си, ако измисли оригинален и вкусен начин за използването им. Най-тривиално е да се свари супа или да се прибават в сосовете.

Създаден е „мозечен тръст“ за търсене на оригинално приложение на уж ненужните продукти. За седемте години на съществуването си, този ресторант, на два пъти е включен в класацията на 50- те най-престижните ресторанти в Близкия изток и Африка. За да попаднеш в него, трябва да си поръчаш маса месеци напред", разказва за "Закуска на тревата" Ефрат Анжел, кулинарна критичка.

Своя „рецепта“ за оползотворяване на изостанели храни има и Дани Фелц -  директор на най-старият МОЛ в Тел Авив "Дизингов - център".

"Вече 25 години, в двата предпочивни дни имаме пазар за готова храна. Поканили сме да демонстрират своето изкуство домакини от различни етноси. Купувачите са от носталгици ,търсещи „кухнята на мама“, до експериментатори -дошли да опитат ястия, които не познават. Обикновено предлаганото бързо се изкупува, а ако остане нещо го разпределяме, още същия ден, между социално слаби семейства или самотни хора, чрез благотворителни организации.

В МОЛ-а има над 30 ресторанта, пицарии, сладкарници , кафетерии. Направихме проучване, в кои от тях се хвърля най-много храна. Препоръчахме порциите са се намалят. Така хем ще бъде по-евтино, хем няма да се похабява храна. Задължили сме супермаркетите да ни предоставят всички опаковани храни с изтичащ срок на годност. Те директно отиват за столовите за хора в неравностойно положение или се разпределят между нуждаещи се семейства.

Ако все пак нещо от зеленчуците и плодовете не може да се продаде и изостане, го превръщаме в компост, с който торим прекрасната си градина за билки на покрива на сградата, продукцията от която също предлагаме в гостилниците ни. Имаме и пчелни кошери около билките. Освен, че пчелите опрашват растенията и цветята на околните улици и паркове, имаме и дъхав пчелен мед за продажба. Хранителни продукти, инфлация и кръгова икономика-колкото и да е чудно, тази комбинация от нямащи нищо общо помежду си понятия може да спомогне и по-бързото излизане от инфлацията и за подобряване на екологията по света", сподели за БНР Дани Фелц.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Николов

Никола Николов за пълните лунни и слънчеви затъмнения

В коридора на затъмненията, за влиянието на тези явления върху процесите в света и в живота на обикновените хора, разказва за "Нощен Хоризонт" астрологът Никола Николов . "През древността пълните лунни затъмнения са се считали за много лоша поличба , защото всяко едно затъмнение означава, че по някакъв начин нашата радост ще бъде затъмнена,..

публикувано на 20.03.25 в 15:46
Генералният директор на БНР Милен Митев

Милен Митев: Обществените медии обединяват по-добре от политиците

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който обединява 113 обществени медии от 56 страни, отбеляза 75 години от създаването си със специална програма в Брюксел. "75 години по-късно, при тревожна геополитическа ситуация - войната в Украйна и в Близкия Изток, след като Съединените щати късат Трансатлантическия пакт, който оформяше..

публикувано на 20.03.25 в 08:07
Проф. Бойко Рангелов

Проф. Бойко Рангелов: Това лято ще е рай на Санторини, цените паднаха

Пълнолунието и пълното лунно затъмнение са явления, за които езотериката твърди, че дават отговори на много въпроси, намират верните решения на проблемите, водят до промени. На нас хората, това ни влияе подсъзнателно, навежда ни на размили за живота, за това, колко твърдо стоим на земята. Древногръцкият философ Платон пръв споменава..

публикувано на 19.03.25 в 16:06
Роксана Кирилова

Фондация "С любов към теб" в помощ на деца със специални образователни потребности

Роксана Кирилов а - носителката на титлата "Мисис България 2018"  приема като мисия да помага на децата със специални образователни потребности и основава Фондация "С любов към теб ".  Специалните - не "различните деца" - уроците на живота Миналата година Фондацията започва кампания, която ще включва няколко инициативи , с които да се..

публикувано на 17.03.25 в 14:45

Две сдружения искат промени в закона за споделено родителство

Въпросът за споделеното родителство продължава да вълнува обществото ни. Сдружение "Честни и независими" и сдружение "Гласът на бащите" поискаха законодателни промени заради невъзможността бащите да имат равни права и да се приоритизират нуждите на децата от нормално развитие в благоприятна среда. Сдружение "Честни и независими" и сдружение..

публикувано на 15.03.25 в 06:30
Цветан Ангелов

РЗИ във Враца с беседи за вредата от вейповете

Регионалната здравна инспекция във Враца организира във врачанските училища серия от беседи, насочени срещу употребата на вейпове от деца и младежи. Темата за употребата на наркотици и тютюнопушенето отдавна е част от работата на регионалните здравни инспекции. Като звена на здравното министерство те изпълняват Националната..

публикувано на 09.03.25 в 08:10
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Искрен Великов с поглед към националните празници и националните герои

Седмицата, в която отбелязахме Националния празник - с още един поглед към честването. Колко значим е Трети март и какво е мястото му в празничния календар на българина разказва д-р Искрен Великов от къщата-музей на Захари Стоянов . 147 г. от Освобождението на България Известно е, че на 3 март се подписва Санстефанският мирен договор,..

публикувано на 05.03.25 в 14:01