Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да употребяваме продуктите кръгово - опитът на ресторантите в Израел

2
Снимка: Искра Декало

В Израел съществуват ресторанти, в които членове на най-изисканото общество си резервират за седмици напред място, защото в тези заведения готвят само с изостанали растителни продукти от пазарите.

Правят се десерти от застояла селскостопанска продукция, употребяват се всякакви кори и люспи,( които на друго място безжалостно изхвърлят) и за всевъзможни хитрини в употребата на продуктите до край или кръгово.

Да припомним, че наесен България ще участва в регионална конференция по въпросите за кръговата икономика, която ще се проведе в Солун. Един от аспектите й е именно дълбочинната употреба на хранителни продукти.

Снимката е илюстративна

Всъщност нашите баби са варили сладко от динени кори, пекли са лакомства с кайсиеви ядки. Но употребените веднага зеленчуци са били осолявани, сушени или правени на туршия. А това, което не е могло да се обработи навреме, е ставало храна за домашните животни или тор за подхранване на растенията.

Икономистите и еколозите могат да се учат на пестеливост от внимателното отношение на дедите ни към отглежданите в градините плодове и зеленчуци. 

Пролетна буря събори почти узрелите плодове от големи плантации на Южен Израел. Застрахователите обещаха за покрият загубите. Но стопаните, които отглеждали до този момент, изпопадалите по земята неузрели ябълки ,круши, кайсии, праскови и др се обърнаха към Съюза на горме - готвачите в Израел да измислят рецепти, как да се употребят тези плодове.

Обещаха да организират доброволчески бригади и да съберат изпопадалата продукция възможно най- бързо и да им я предоставят. В различните ресторанти издириха стари рецепти. Дори имаше и готвачи, които решиха да експериментират по собствен начин.
Снимката е илюстративна

"Повече от шест тона зелени кайсии намериха неочаквано приложение ( в края на май в Израел настъпва сезона на кайсиите). Най-големите шеф-готвачи измислиха рецепти за ястия и туршии, съхраниха незрелите плодове и чрез ферментация. Направиха невиждани кулинарни шедьоври.Това не е новост.

Един от най-скъпите ресторанти край морето работи само с продукти, изостанали по пазарите или спасени от кошчето в кухнята. Създават авторски ястия и от суровини, които в обикновените заведения се хвърлят: като бялата част на лимоните, обелки от картофи и моркови, люспи от чесън и лук и др.

Любима гарнитура за мнозина са пушени ленти от кори от изстискани лимони. Те имат много специфичен кисело -горчив вкус. Или оцет от семки на ябълки, подправки за хляб от обелки на алабаш, мису от шлюпки на пресен чесън и т.н.

За разлика от кухните на другите заведения за хранене, където в кофите за смет попадат всякакви обелки, в този - те се събират отделно, а всеки готвач би получил бонус към заплатата си, ако измисли оригинален и вкусен начин за използването им. Най-тривиално е да се свари супа или да се прибават в сосовете.

Създаден е „мозечен тръст“ за търсене на оригинално приложение на уж ненужните продукти. За седемте години на съществуването си, този ресторант, на два пъти е включен в класацията на 50- те най-престижните ресторанти в Близкия изток и Африка. За да попаднеш в него, трябва да си поръчаш маса месеци напред", разказва за "Закуска на тревата" Ефрат Анжел, кулинарна критичка.

Своя „рецепта“ за оползотворяване на изостанели храни има и Дани Фелц -  директор на най-старият МОЛ в Тел Авив "Дизингов - център".

"Вече 25 години, в двата предпочивни дни имаме пазар за готова храна. Поканили сме да демонстрират своето изкуство домакини от различни етноси. Купувачите са от носталгици ,търсещи „кухнята на мама“, до експериментатори -дошли да опитат ястия, които не познават. Обикновено предлаганото бързо се изкупува, а ако остане нещо го разпределяме, още същия ден, между социално слаби семейства или самотни хора, чрез благотворителни организации.

В МОЛ-а има над 30 ресторанта, пицарии, сладкарници , кафетерии. Направихме проучване, в кои от тях се хвърля най-много храна. Препоръчахме порциите са се намалят. Така хем ще бъде по-евтино, хем няма да се похабява храна. Задължили сме супермаркетите да ни предоставят всички опаковани храни с изтичащ срок на годност. Те директно отиват за столовите за хора в неравностойно положение или се разпределят между нуждаещи се семейства.

Ако все пак нещо от зеленчуците и плодовете не може да се продаде и изостане, го превръщаме в компост, с който торим прекрасната си градина за билки на покрива на сградата, продукцията от която също предлагаме в гостилниците ни. Имаме и пчелни кошери около билките. Освен, че пчелите опрашват растенията и цветята на околните улици и паркове, имаме и дъхав пчелен мед за продажба. Хранителни продукти, инфлация и кръгова икономика-колкото и да е чудно, тази комбинация от нямащи нищо общо помежду си понятия може да спомогне и по-бързото излизане от инфлацията и за подобряване на екологията по света", сподели за БНР Дани Фелц.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителната изложба "Изкуство с мисия" е в подкрепа на деца със специални потребности

На 15 април от 18.30 в София ще бъде открита благотворителната великденска изложба „Изкуство с мисия“. Тя е в подкрепа на деца и младеж със специални образователни потребности. Организатори са Роксана Кирилова и Христина Бобокова. В изложбата ще бъдат представени творби на художниците Райна Стоймирова, Константин Константинов, Илиана..

публикувано на 13.04.25 в 06:27

Витоша... в бъдеще време

Междувременно Столичният общински съвет одобри инициативата "Витоша на децата" , която ще осигурява занимания сред природата за деца на възраст от 7 до 12 години през лятната ваканция. Лагерите ще бъдат дневни, без нощувки, с продължителност 5 дни и ще се провеждат в периода юни – септември 2025 г. Заниманията ще включват походи и спортни..

публикувано на 11.04.25 в 11:20
Модели представят колекция на

Италианският моден холдинг "Прада" стана собственик на "Версаче"

Италианският холдинг за мода и аксесоари "Прада" стана собственик на другата емблематична италианска луксозна модна фирма "Версаче". "Прада" върна "Версаче" на Италия" е обобщеното мнение на медиите на Апенините, начело с информационната агенция "Анса". "Прада“ закупи "Версаче“ за 1 милиард и 250 милиона евро от американски холдинг, който бе..

публикувано на 11.04.25 в 10:48

В режим на оцеляване ли са социалните предприятия и кооперациите?

ООН обяви настоящата 2025-а за година на кооперативите. Като част от солидарната икономика социалните предприятия осигуряват заетост на хора от уязвимите групи . "Държавата и кооперативните съюзи трябва да работят заедно. Ние сме длъжници на кооперативното дело ", смята министърът на социалната политика Борислав Гуцанов...

публикувано на 10.04.25 в 10:33

Туроператорите със свежи и вкусни идеи къде да празнуваме Великден

Фестивалите са начин да съхраним традициите , да се докоснем до местната култура и да усетим духа на общността. Те събират хора от различни краища, като създават атмосфера на споделеност и празничност. Освен че предлагат уникални преживявания, фестивалите подпомагат местната икономика и популяризират автентични кулинарни, фолклорни и занаятчийски..

публикувано на 09.04.25 в 11:35
Локомотив 2626

Назад във времето с ретро подвижния състав на БДЖ

Има още една г рупа любители на железниците, които показват страстта си към този вид транспорт като изработват модели на влакове , жп инфраструктура и гари. Това са членовете на Клуб железопътен моделизъм . Неговото клубно помещение и изработени модели се намират на Централна жп гара София. Владимир Колев е председател на клуба. По темата..

публикувано на 08.04.25 в 13:25

Тайнствена пирамида на 2200 години открита близо до Мъртво море

Тайнствена пирамида на 2200 години, пълна със съкровища: монети и оръжия, беше открита близо до Мъртво море. Артефактите са запазени в почти перфектно състояние, благодарение на сухия пустинен климат. Мистериозната пирамидална структура е близо до ручея Зохар. Джипът пъпли през пустинята. Няма път. Тръгнахме, въпреки предупрежденията, че след..

публикувано на 08.04.25 в 11:05