Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Български успех на наградите „Гурманд“ с книга за бъдещето на храните

2
Д-р Дияна Копринкова – Богева и проф. Дора Маринова
Снимка: Личен архив

Две българки, работещи и живеещи в Австралия получиха наградата „ Гурманд “ – за най-добрата книга в света, посветена на бъдещето на храните.

Д-р Дияна Копринкова – Богева и проф. Дора Маринова са отличени за научните си изследвания и публикации по проблемите с осигуряването на прехраната и съвременните предизвикателства пред този процес. Книгата е продължение на дългогодишната научна работа по темата за устойчивото развитие и консумацията на храна на д-р Богева и професор Маринова. Те проучват и нагласите на потребителите за избора им на по-здравословни и екологични продукти.

В книгата - "Food in a planetary emergency", определена като най - добра в света за бъдещето на храните, се прави преглед на настоящите хранителни системи и на необходимите трансформации, с които да се отговори на изменението на климата. Има една обща идея, че изборът ни на храни влияе върху околната среда, върху нашето здраве и върху здравето на планетата, поясниха д-р Дияна Богева и професор Дора Маринова в "Закуска на тревата".

Те са на мнение, че темата за прехраната е важна и на нея трябва да се обръща нужното внимание.

Прогнозите са, че човечеството го очаква продоволствена криза, поради нарастващото световно население и прекомерното използване на земята. А решението на проблема е в започването на производство на храна с използването на по-малко ресурси, смята д-р Богева.


Данни от изследванията на д-р Богева и професор Маринова показват, че независимо от голямото разнообразие на растителни видове, човечеството се храни само с 15 вида от тях, главно ориз, царевица и жито и други подобни, които допринасят за задоволяването на може би 90 % от хранителните нужди на населението на света.

За бъдещето на алтернативните храни д-р Богева и професор Маринова са категорични, че:

"Интересът ще бъде към традиционните храни, а какво ще е бъдещето на алтернативните времето ще покаже. Това са сравнително нов вид храни и повечето хора се отнасят с недоверие към тях, защото не е ясно как са произведени. Консуматорите имат право да задават въпроси, защото това е нещо, което влияе на нашето здраве и са неща, които ние не сме свикнали да използваме, казват д-р Дияна Копринкова – Богева и професор Дора Маринова, автори на книга за алтернативното и здравословно хранене."


Международния конкурс „Гурманд” (Gourmand Award) се провежда от 1995 г. С награди в него се отличават кулинарни издания и готварски книги, а така също научни публикации по проблеми на храната. Наградите имат слава на Оскари в гастрономията.

Диана Копринкова – Богева живее и работи в Сидни. Доктор по социален маркетинг на Университета Къртин в Австралия. Проф. Дора Маринова – експерт по устойчиво развитие и преподавател в Университет Къртън.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В навечерието на 29-и април – Международния ден на танца, основният фокус в 29-ото издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ e балетното изкуство. 20.05-21.00 ч.: - Спектакълът “Танцова магия от фламенко до валс“ на ученици от 5-и до 12-и клас на Националното училище за танцово..

обновено на 28.04.25 в 16:58

Спектакълът "От другата страна на живота" тази вечер на софийска сцена

Спектакълът "От другата страна на живота" може да се гледа тази вечер от 19.30 часа на софийска сцена - камерна сцена в Театър "Сълза и смях". След години в Америка актрисата и драматург Светлана Атанасова успява да убеди автора Петър Анастасов да ѝ даде съгласието си и тя сама да напише продължение на една легендарна пиеса - "Голям колкото..

публикувано на 28.04.25 в 12:45

Българският джаз има своя нов биг бенд Sofia Jazz Collective

Повече за създаването и дейността на джаз колектива можете да чуете в звуковия файл в началото на статията.

публикувано на 27.04.25 в 14:40

Какво ни свързва – храната и изкуството

Изложбата „Какво ни свързва“ беше открита през седмицата в Национална галерия/Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство. В експозицията 8 художници изследват връзката между храната и изкуството, защото  с развитието на човешката цивилизация, храната и храненето постепенно се превръща в социален и културен феномен. Тя е носител на..

публикувано на 26.04.25 в 14:06

"Литературни срещи 2025" - археология на паметта

Фестивалът "Литературни срещи 2025" тази година е посветен на археологията на паметта. Събитията се провеждат в района на Ларгото, Археологическия институт с музей към БАН и алтернативното пространство "Щрак!". Тридневният фестивал съдържа и инсталация "Под центъра на тежестта", която е активна само вечер – разположена е в подлеза..

публикувано на 25.04.25 в 09:57

Спомени за Георги Златев - Черкин

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" отбелязваме 120-ата годишнина от рождението на големия български композитор и педагог проф. Георги Златев - Черкин.  Неговият професионален път в музиката е свързан със София и Виена - и в двата града той учи и по-късно работи, а също и с три консерватории в Китай, в които преподава през..

публикувано на 23.04.25 в 17:25

Пианистката Злата Чочиева - между класиката и джаза

 Първите записи с оркестър на пианистката Злата Чочиева излизат под егидата на френското издателство Naïve Records . Злата Чочиева е с осетински корени, но е израснала в Москва, където талантът ѝ е открит рано и още когато е 14-годишна е поканена да учи при големия пианист и диригент Михаил Плетньов. Завършва Московската консерватория, а..

публикувано на 23.04.25 в 16:39