Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За цветовете и вкусовете на шоколада и кои са най-екзотичните съчетания в сладкото изкушение

За веганските шоколади и кои са заместителите на какаото

Снимка: Pixabay

Когато говорим за шоколад си представяме основно три вида  тъмно-кафяв (натурален), светло кафяв (млечен) и бял. В Академията на шоколадиерите в Израел палитрата е много по-шарена.

За цветовете и вкусовете на шоколада разкава за БНР в "Закуска на тревата" Ронен Афлало, собственик на Академията на шоколадиерите в Израел. Според него шоколадът е не толкова ,,вкусен деликатес“, а суровина за тези, които виждат в него нов клон на изобразителното изкуство или за изработване на невиждани до сега бижута. Цените на подобни ,,произведения“ са като за колекционери. 

"Всяко дете  познава вкуса на млечния шоколад,с който родителите поощряват негови тепостижения. С напредване на годините предпочитанията, а и възможностите, слагат превес на натуралния шоколад, в който няма грам краве мляко, но има голям процент какао.
През последните години си пробиват път и вегенските шоколади, в които се използват заместители на животинското мляко: соево, кокосово, бадемово и т.н. Така, че нюансите на кафеникавото са безкрайни. За зелените шоколади се използват различни допълнения, като водорасли, мента и дори кориандър.
Розовите шоколади са от така наречените какаови зърна Руби, които след определена обработка, дават своя натурален цвят. Аз предпочитам да постигна този ефект, като към бял шоколад добавям малини. Разнообразието от цветовете са много и аз ги добивам по различен начин. С часове мога да показвам как.

Най-много са поръчките за бонбони от шоколад с японски лимончета или с тахан халва. Моят принос е изглеждащото, на пръв поглед авангардно съчетание на шоколад с ягоди и кореандър." посочи Ронен Афлало и допълни:

В последните години по света, започнаха да произвеждат и заместители на самият шоколад, например от лешници, рошковите или фурми. Но нищо не може да ме застави да изневеря на голямата си любов – шоколада от какао. Нещо повече, в Израел, експериментално започнаха да произвеждат какао, с цел да намерят как да запазят този заплашен от изчезване вид.


Заради световното затопляне, болести и вредители, много от дърветата в какаовите плантации на Южна Америка и Африка изсъхват. Цената на какаото расте. Дори, търговците предупреждават,че тази култура можа да се окажа „изчезващ вид“.

Предизвикателството пое израелският селскостопански институт „Вулкани“край Тел Авив. Въпреки,че какаото не е традиционна земеделска култура за еврейската държава, нейни учени станаха консултанти за селекциониране на сорт, който да е устойчив на климатичните предизвикателства, а в същото време да е подходящ за бутикови шоколади. Ето какво разказва д-р Елен Грабер институт „Вулкани“:  

"Изучаваме как да подхранваме с торове и рационално да поливаме какаовите дървета.

Институтът „Вулкани“ е специализиран в пустинно земеделие. Около екватора в Африка и Латинска Америка се забелязва засушаване. Заради него цели какаови плантации могат да загинат.


Съществува и убийствен вирус, който също заплашва да унищожи този отрасъл, който дава препитание на стотици хора и доставя толкова обичания от всички шоколад.

При нас се правят опити, как научно правилно да се отглеждат какаовите дървета и да не се разчита природата сама да се справи с екстремалните условия, които са се създали. Имаме сме парници, които в които поддържаме температури и влажност като при тропически климат. Опитваме се да открием и как да предпазим от зараза или да лекуваме вече заболелите растения.

Преди да се захвана с изучаване на какаовите растения, бях химик, който се опитва да пречисти силно замърсени почви. Използвам натрупания опит и по отношение на какаовите плантации, които не рядко се намират в райони, които са със силно замърсени почви и води. Много уважавам Ронен Афлало, който няма научна титла, но е безценен консултант за вкуса при новосъздадените селекции", разказа още Грабер.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, култура и удоволствие за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24

Музиката на акордеониста Исус Ангелов прави хората щастливи

Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..

публикувано на 02.02.25 в 06:16