Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Бабово предават от поколение на поколение рецептата за зелева чорба

В село Бабово приготвят зелева чорба
Снимка: Ася Пенчева

С края на Рождественския пост започва изпитанието на кулинарите - кой, какви и колко вкусни гозби ще приготви със свинско месо.
Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, хората не само че са запазили готварска рецепта за зелева чорба, но и отскоро превърнаха традицията си във фестивал като добавиха и греяната ракия. За ракията също има специфика, но най-важна е тази зелева чорба, която не е съвсем само зелева, а с прясно свинско месо.

"Това е месото за зелевата чорба. То се запържва тук в казана, до него ври зелевата чорба с лука. Изчаква се месото да стане готово и да имаме едно много хубаво зимно ястие", каза за БНР Пепа Стоянова, председател на читалище "Никола Вапцаров 1927" в Бабово.

"Слагаме малко мазнина в началото, защото за чорбата е важно да има собствена мазнина. Месото пуска собствен сос и мазнинка".
За "Хоризонт" Стоянова допълни:

"Легендата разказва, че от Тутракан към Русе, точно на половината път е имало хан. Съдържателката е била възрастна жена, добра готвачка, мила, добра, гостоприемна. Там са отсядали керванджиите, които са превозвали различни стоки от Добруджа към Русе".

Рецептата е ясна - прясно свинско, задушено в малко мазнина, за да омекне, червен пипер и после в горещата зелева чорба. Ароматът е приказен, но най-добре е да си направите план и през февруари да отскочите до Бабово, русенско, за да опитате съчетанието ѝ с греяна ракия. В Бабово имат достатъчно.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, културата и удоволствието за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24

Музиката на акордеониста Исус Ангелов прави хората щастливи

Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..

публикувано на 02.02.25 в 06:16