От световноизвестните френски сирена до италианското "Пармиджано" и гръцките маслини "Каламата" - кулинарните съкровища на ЕС са под заплаха заради изменението на климата, предава "Euronews".
Тазгодишната суша, която според учените е най-тежката от 500 години насам, е нанесла щети на всички видове реколта в Европа и е застрашила производството на европейските регионални специалитети, защитени от ЕС.
Стоките със ЗНП (Защитено наименование за произход) и ЗГУ (Защитено географско указание) са част от хранителното наследство на Европа. Ето защо Европейският съюз диктува точни правила за тяхната защита, като създава специфични критерии за стандарт за качество.
В рамките на ЕС има близо 3500 продукта с тези знаци за качество, но по-суровите и по-чести климатични явления затрудняват производителите да се придържат към традиционните рецепти и процедури. Във Франция производителите на млечни продукти твърдят, че сушата е изсушила тревата, която е основна част от храната на кравите.
Много производители получиха изключения, за да продължат да използват доходоносната марка на ЕС, въпреки че не отговарят на стандартите.
Хуберт Дюбиен е председател на организацията на сирената със ЗНП във Франция и казва, че е имало безпрецедентни искания за изключения: "28 ЗНП тази година, в исторически план никога не сме виждали това, преди имахме искания за временни промени в спецификациите, особено в южната част на Франция, а сега осъзнаваме, че има повече засегнати продукти със ЗНП като цяло, но и повече в северната част на Франция."
Ще се променят ли тези критерии или ще променят качеството и вкуса на продукта? Попитахме Карол Ли, ръководител на INAO, Френския национален институт за произход и качество.
"Много внимаваме типичността на продукта да се запази, така че вкусът на млякото и следователно вкусът на сиренето да не се променят, като пример, френското сирене, наречено "комте", ще остане същото, "комте", и потребителят няма да забележи разликата."
Франция е една от държавите-членки с най-много продукти с етикет, непосредствено след Италия. Именно там, в долината на река По, рекордно ниските нива на реката, която напоява полетата, са се отразили на производството на "Пармиджано", което се очаква да намалее.
В Испания прасетата Иберико, от които се произвежда шунката Bellota, са изчерпали запасите си от храна и се очаква цените да се повишат.
В цяла Европа тазгодишните горещини натовариха производителите, като затрудниха спазването на стандартите на етикетите, а с нарастващото въздействие на климата върху селското стопанство повече от всякога тези производители ще трябва да се научат да се адаптират към променящите се условия.Ако Борисов направи това правителство, ще му се получи хитро. Това каза в интервю за БНР Първан Симеонов, социолог и политолог, основател на..
" Кабинетът е готов, вариантът е почти финализиран ", заяви пред БНР лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. "ГЕРБ, БСП, ИТН – беше един от..
Постъпилите сигнали за незаконна сеч, регистрирани на платформата "Защити гората", които се изпращат към Изпълнителната агенция по горите през 2024 г...