Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Южна Корея консумират люта храна

Корейското суши се отличава с това, че е със сурова риба и с месо

Суши в ресторант в Южна Корея
Снимка: Марта Младенова

В Южна Корея събирането на семейството около трапезата е едно от най-важните събития, независимо, че е част от ежедневието на хората. Около масата на вечеря се решават най-сериозните проблеми, изричат се най-емоционалните думи и се дават най-искрените обещания. Причината е, че исторически корейският народ, още преди разделението между Южна и Северна Корея, е претърпял много години на лишения и глад. Макар сега в Южна Корея икономиката да се развива добре и гладът да не е ежедневие за повечето граждани, то историческите уроци се помнят. Първият и най-важен урок, който трябва да знаете, е, че всичко трябва да се изяде.  

Традицията изисква в корейски ресторант да оставите обувките си извън помещението за хранене и да се настаните удобно на възглавничка на земята със скръстени крака.
"Храната е люта, притежава силни вкусови качества", каза за БНР Юлияна Владимирова.
Снимка: Марта Младенова


Всеки, който не е опитвал корейска кухня ще се стресне.

Цанка Донкова – редактор в агенция „Блиц“ изучава корейски език и култура и не за първи път опитва корейска кухня за разлика от Юлиана, която обича азиатски гозби, но за първи път пробва местни деликатеси в Южна Корея.  

"Има корейско суши, за което аз не подозирах. Аз обичам суши, но корейското суши се отличава с това, че е със сурова риба, в корейското суши има месо".

Трапезата е отрупана с различни видове ястия, поставени в малки купички, а в средата на масите за хранене има барбекюта. 

Ако погледнете корейската трапеза, тя е обилна и многоцветна, каквото е и разнообразието от вкусове. В Южна Корея се хранят  със живи морски дарове.  

Снимка: Марта Младенова

В Южна Корея приготвят печени картофи със сол и захар. 

"Много интересно правят картоф под формата на спирала - пържен или печен. Това е едно от най-популярните неща, които съм виждала. Имат оризови хапки в много лют сос", заяви Юлияна Владимирова.

Цанка Донкова  допълни:

"Корейците боготворят храната и това да не се нахраниш и да оставиш госта си гладене е смъртна обида".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Петев

Боян Петев, един от основателите на Български клуб по волейбол гост в "Америка - илюзии и реалности"

От 5 години в Чикаго работи Български клуб по волейбол. Боян Петев, Стоян Славов и Симеон Младенов са основателите и собствениците на Българска волейболна академия във ветровития град. В 58-ми епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е Боян Петев , единият от основателите  на   волейболния клуб. "Беше страхотно да бъда..

публикувано на 04.11.24 в 11:37
 Музей

250 предмета от античността и Късножелязната епоха до днес в историческия музей в Търново

65 дарители са предоставили на Регионалния исторически музей във Велико Търново през последната година около 250 предмета от античността и Късножелязната епоха до наши дни .  Сред тях са родословно дърво на Васил Левски , колекцията от 120 медала, грамоти и снимки от състезателя по стрелба с лък Петьо Кишев, бригадирски униформи, снимки на..

публикувано на 03.11.24 в 08:15

Учителката Тотка Георгиева дари гоблен с образа на светите братя Кирил и Методий на Клисурския манастир

Гоблен на светите братя Кирил и Методий подари на Клисурския манастир бившата учителка от Берковица Тотка Георгиева. 37 години Тотка Георгиева е била учителка. От дълго време тя се занимава с изработката на гоблени, които бе подредила в изложба в Берковица. Гобленът на братята Кирил и Методий изработила за месец и половина. 52 000 маниста с 44..

обновено на 03.11.24 в 05:30

Патриарх Даниил: С Божията помощ да преодоляваме всички изпитания на времето

Българският патриарх Даниил отслужи Патриаршеска литургия в столичния храм "Света Неделя", където бяха изнесени за поклонение мощите на сръбския крал Стефан Милутин.  Стефан Милутин e сред най-тачените сръбски владетели, царувал  45 години ( от 1275 г.), запомнен с благотворителност и със строителство на църкви и манастири. Днес от храма..

обновено на 03.11.24 в 05:28

Нестинарите - кой има право да влиза в огъня?

Нестинарството е една от традициите, с която ние изключително много се гордеем. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство и в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища - България" .  Тайнственият обред , за чиито корени продължава да се..

публикувано на 01.11.24 в 13:41
Отец Андон Шавулев

Отец Андон Шавулев: Когато няма грижа, тревопасните намаляват, хищниците се увеличават

В Рубриката "Горещи сърца" ви срещаме със свещеника от благоевградския храм "Въведение Богородично" отец Андон Шавулев .  Неговата проповед излиза от стандартите на църковните книги , за да влезе в душата на човека, потърсил общение с Бога .  Свещеникът е само посредник в това тайнство , казва отец Андон и определя себе си..

публикувано на 29.10.24 в 10:25

В село Радуй политик не стъпва, гласуват "за по-малкото зло"

В пернишкото село Радуй депутат или кандидат за депутат не е стъпвал от години . Нито един от стотиците претенденти да коват законите на страната не е дошъл в селото, за да види как живеят хората тук. "Няма ги. Никой няма тук. Нито преди избори, нито след избори . Политиците гледат собствения си интерес." А проблемите не са малко. Те..

публикувано на 27.10.24 в 12:21