Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продукти от кайсия предложиха производители на изложение в Тутракан

"Тутракан-столица на кайсията" се нарича традиционният празник, който се проведе в
крайдунавския град за 19-а поредна година. Празник, който събира производители от региона, за да покажат най-добрите си сортове кайсии. Особена атракция  са конкурсите за майсторска кайсиева ракия, за сладко от кайсии и
разбира се за сладкиши, в чиято основа, вкус и декорация е използван кайсиев плод.

Снимка: Незабравка Кирова

За кайсията е писано още в Стария завет, разказа Никола Иванов, собственик на казан за ракия и от години част от журито, което на Празника на кайсията в Тутракан оценява качествата на огнената смес с плодов привкус и аромат. Създадена била кайсията от Бог, за да прави човекът от нея божествен елексир, но със заръката да не прекалява и да употребява в норма. И тъй като
от минали години е поговорката–от хубава мома,хубава булка става, то и хубава ракия се прави от хубав плод, категоричен е Никола Иванов.

"Да се спази времето на ферментацията ,да не се оставя на открити атмосферни влияния".

Кайсиевата ракия не е единственото изкушение за хората с чувствително небце. Кайсията е предпочитан плод и за приготвяне на сладка, мармалади и конфитюри. В Тутракан обаче–имат фаворит, сподели Снежана Николова. И според него са и критериите, по които всяка година журито оценява участниците в Празника на кайсията–за вкус, цвят и аромат и не на последно място аранжираност и визия. Трябва да бъде улучен и точният момент, в който сладкото да бъде смъкнато от котлона. Не трябва да потъмнява.

В годините се появяват и нови моменти. Участници, които експериментират с подправките–
добавяйки индрише или желиращи субстанции, но за Сладкото на баба остава призната рецептата предаваща се от поколение на поколение.
А именно–плодовете трябва да бъдат подбрани и да са еднакви по големина и зрелост. Обелват се и се оставят във варена вода, за да придобият твърдост и да не се разварят при варенето. Измиват се след това добре, отцеждат се и се пускат в горещ сироп–съотношението на който е килограм захар, наполовин литър вода за килограм и половина плод. Не се варят в
сиропа плодовете, а само престояват от 5 до 8 часа. После се вадят с решетъчна лъжица, а към сиропа се добавя още четвърт килограм захар и се вари десетина минути. Отново се пускат плодовете и се дърпа тенджерата от огъня. След 8 часа процедурата се повтаря–отново на котлона и се слага още четвърт килограм захар. Сладкото се вари, докато капка от него пусната в чаша
студена вода достигне дъното ѝ и при леко разбъркване се размие.


Добавя се към края и лъжичка и половина лимонена киселина. А по желание преди варенето може да се постави препечен бадем или сладка кайсиева ядка.И ако при сладкото се държи на традиционния вкус, не така е при кулинарните експерименти със захар, брашно и кайсии ... Плодовата пита с кайсии присъства в спомените на всички ни, рулата с кайсиев мармалад също ..., но днес с кайсии се приготвя какво ли не, не скри Тодорка Ангелова, която имаше тежката задача да оценява тутраканските домакини.

Снимка: Незабравка Кирова
И нека завършим със заветът на майсторите ... кайсиева ракия се прави с хубаво узрял плод,
без захар, за да не ни боли глава и ...се пие не студена, а на стайна температура, за да усетим и
се насладим на магията от съвършенство на преплетени в едно вкус и аромат.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светослав Стефанов Попов

Светослав Попов за здраве и баланс чрез нашия микробиот

Дълбоко в нас, невидим и често недооценен, живее свят от трилиони микроорганизми – нашият микробиом . Този миниатюрен космос от бактерии, гъбички и вируси е по-сложен, отколкото можем да си представим и влияе на почти всеки аспект от живота ни – от имунитета и храносмилането до настроението и когнитивните ни способности. Но балансът в този свят е..

публикувано на 27.11.24 в 14:55

150% ръст на фалшивите сайтове за онлайн пазаруване от октомври насам

Отчетен е 150% ръст на фалшивите сайтове за онлайн пазаруване в световен мащаб от началото на октомври , сочат доклади на различни лидери в киберсигурността.  Данните цитира пред БНР  Обретен Обретенов, отговарящ за информационната сигурност в международна компания, базирана във Варна. Той се занимава още с експертизи по компютърна криминалистика..

публикувано на 27.11.24 в 06:52

Повече места за паркиране в синята зона във Велико Търново, но с такса вече и в събота

Във Велико Търново се предвижда синята зона за паркиране да бъде разширена с 87 места, но и да се увеличи времето на работа, включително и в съботните дни . Местата за платено паркиране се управляват от общинското търговско дружество "Паркинги и гаражи".  Промяната среща недоволството на хората, защото няма алтернатива за паркиране ...

публикувано на 24.11.24 в 19:00

Лъчезар Вълев: Румъния винаги е гледала на запад

В Румъния предстои триседмичен изборен маратон – президентски и парламентарни избори. Новината за пълноправното членство на Румъния в Шенген е чудесен предизборен кампаниен подарък за румънския премиер Марчел Чолаку - главно действащо лице в преговорите и с австрийците, и с унгарците, които са начело на европредседателството. Това каза..

публикувано на 23.11.24 в 12:13
Радостин Върбанов

Кои са "вратичките" в Закона за движение по пътищата?

На 11 ноември само бързата и адекватна реакция на шофьор на училищен автобус предотврати тежка трагедия с 19 деца в Свищовско. В следобедните часове тир с румънска регистрация, движещ се с несъобразена скорост, навлезе в насрещното платно на завой в село Вардим и секунди го деляха от челен сблъсък с ученическия автобус. Шофьорът на ученическия..

публикувано на 22.11.24 в 18:30

Технологиите като "глас" на невербалните хора

Над 100 000 деца и възрастни у нас имат затруднения в говора и комуникацията . Това са хора с ДЦП, аутизъм, афазии, деменция, интелектуални затруднения и други състояния. Допълваща и алтернативна комуникация (ДАК) помага на хиляди невербални хора по света да общуват и да се развиват. "Темата е много важна. Тя касае много хора, които..

публикувано на 22.11.24 в 12:23

Епохата на Водолея - ера на приятелство и разбирателство, на бум от нови открития

Семейство Галина Герасимова и Андрей Грива разказват за ерата на Водолея - за човека между технологичния напредък и непреходните човешки ценности . Тя е историк, богослов, режисьор и издател, а той е музикант и лектор по теми за живота и словото на Учителя Петър Дънов. И двамата са изкушени от астрологията и имат много познания в..

публикувано на 22.11.24 в 09:01