Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енигмата на черните и бели квадратчета

Младият съставител и издател на кръстословици Георги Георгиев разкрива тайните около създаването на ребуси


Моно, Агарад, Анам.

Едва ли тези три думи ви звучат познато. Но пък биха ви били доста полезни, ако сте запалени решавачи на кръстословици и като такива си блъскате главата в търсенето на "френски биохимик, роден в началото на 20-и век" с четири букви, "шведски ботаник от средата на 19 век" с пет букви и "старото име на среден Виетнам" с четири букви.

Дори да не знаете отговорите, можете да достигнете до тях по косвен път. Това е светът на кръстословиците, в който известни и редки знания се преплитат хоризонтално и вертикално - интелектуална дъвка, забавление за мозъка, проверка на наученото и начин за убиване на свободното време. Опреснява забравени от нас факти и генерира любопитство за научаването на нови.

Хората, които създават развлекателни задачи, ребуси и кръстословици, се наричат енигматици (от гръцката дума αίνιγμα, която означава тайна, загадка ). Един такъв откри и "Изотопия" - 31-годишният Георги Георгиев, който от две години издава книжки с кръстословици. 

"Тайната да създадеш подобно забавление тръгва най-вече от езика, от думите и от личния речник на автора. Трябва да знаеш поне около 3-4 хиляди думи, с които да боравиш, за да можеш да създадеш кръстословица", казва Жоро.

По думите му енигмата на ребусите я познават всички, които решават кръстословици: "Когато започнеш да го правиш, има една магия, която не те пуска, докато не решиш кръстословицата. Това те увлича адски много - в един момент става като някакъв вид наркотик."


Според Жоро цялостният процес по създаване на кръстословици е подчинен на компютърните технологии, но подчертава и огражда в квадрат, че човешкият фактор си остава незаменим и незаобиколим: "Компютърът помага доста за графичния дизайн, за самата решетка на кръстословицата. Но все още не може да съставя кръстословици по-добре от човека. Трябва доста да се редактира, докато кръстословицата стане качествена."

За качествена разбрахме, но как се определя трудността на ребусите? От "швейцарски шахматист" и "виетнамска мярка за дължина" до "жилещи насекоми" с три букви. Жоро отговаря: "Трудността до голяма степен се определя от понятията в черните квадратчета на кръстословиците тип сканди, които са популярни у нас. Може да бъде дадено лесно и разбираемо или пък да те затрудни и да не разбереш каква дума се търси."

Нашият енигматик Георги Георгиев разкрива някои тънкости около съставянето на кръстословици: "Много често думите, състоящи се от 2 или 3 букви, създават проблеми при съставянето. Има една основна гама от такива думи, без които не може да се състави кръстословица. За да бъде тя приятна и решима, трябва тези думи да се засичат с хубави, лесни думи. Ако не става, могат да бъдат дадени в помощник долу, за да може когато читателят решава, тя да му излезе без да го дразни."



И още нещо от каноните за съставяне на кръстословици - доброто качество на ребусите се определя от процента на черните квадратчета, в които е обяснена търсената дума. Те не трябва да надвишават 20% от всички квадратчета, като за добре направена кръстословица тези проценти трябва да са около 17-18.

Младият енигматик Георги Георгиев в момента поддържа 6 издания, основно във формат А5, излизат всеки месец и се разпространяват в цялата страна.

За това в какви стилове и жанрове битуват загадките от думи в черни и бели квадратчета, както и колко души са автори на кръстословици у нас - може да чуете в звуковия файл с цялото интервю с Георги Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности" .  "Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка  ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в..

публикувано на 03.12.24 в 13:35

В Израел бе открита изложба с част от архивите на Кафка

100 годишнината от смъртта на световно известния писател Франц Кафка се отбелязва в три големи библиотеки в света които разполагат с части от архивите му. В Оксфорд и в Германия изложбите бяха открити на шести юни – датата, на която е починал. В националната библиотека на Израел тя се открива чак сега заради войната. На пресконференция..

публикувано на 03.12.24 в 13:33

Мартин Мартинов: Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?

Повече от 7 години Мартин Мартинов, собственик на ресторант в централната част на София, храни през шестте студени месеца бездомни, безпарични, отритнати от обществото хора .  Инициативата му "Подай ръка" се е трансформирала във фондация, чрез която той приема помощ - пакетирана храна, от хора, желаещи да станат съпричастни.  Тази есен е бил..

публикувано на 02.12.24 в 14:07

Българското политическо меню

Oops!…They Did It Again! След поредното председателско фиаско в депутатските ясли, над които грее призрака на миналите Коледи, че и на една петолъчка, не ни остава друго, освен да си плюем в пазвите (за по-суеверните) или горещо да се помолим (за вярващите). Барем се сдобием с насъщния политик, а Бог прости нам глупостта ни,..

публикувано на 01.12.24 в 22:49

Елтън, Джон, Йоко и белите орхидеи. Приказка за музиката и семейството

Цялата история за Елтън, Джон и Йоко чуйте в звуковия файл.

публикувано на 30.11.24 в 13:22

Да бъдеш или да не бъдеш… помилван?

Това е и хотелът, в който стаи се превръщат в команден център за екипа на президента Доналд Тръмп, който търси начин да обърне изхода от изборите през 2020 г., спечелени от Байдън. След помилването си Пийч и Блосъм се връщат в Минесота и ще са вдъхновение за следващото поколение агрикултурни специалисти. В началото на..

публикувано на 29.11.24 в 23:07
 Ива Гигова

Ива Гигова: Тенисът е присъствал непрестанно в живота ми

Ива Гигова от почти 20 години е треньор по тенис , като е преподавала на деца и възрастни, а в момента и на студентите от Университета за национално и световно стопанство .  Ива тренира тенис от съвсем малка. Няма спомен в живота й да не е присъствал спорта. Участвала е на тенис турнири за първи път на 10-годишна възраст София , а след това идва..

публикувано на 29.11.24 в 12:24