Язовир „Кърджали“ е първият от каскада „Арда“ и се използва основно за производство на електроенергия. През годините районът стана притегателен туристически център, а това отключи инвестициите. Построиха се хотели, вилни селища, откриха се плаващи ресторанти. Язовирът стана любимо място за летните отпуски на българи и чужденци. От близо месец нивото драстично е спаднало, а гледката е неприятна, твърдят представители на бизнеса край язовира.
„Язовирът става неатрактивен относно визията му. Хората идват заради това – заради красивите гледки, водата се слива с природата. Сега, при това ниско ниво, забелязваме лунни пейзажи по ландшафта на язовира“, разказва Мирослав Шопов, собственик на плаващ ресторант.
В момента обектът е ниско в язовира и за да се стигне до него, се използва собственоръчно направена нестабилна пътека. Подобна е гледката и към останалите плаващи ресторанти в района. Притеснението на Шопов е, че нивото на язовира спада в период с много валежи, а това означава липса на достатъчно вода през лятото.
„Загубите, които търпим от това, ще рефлектират върху бизнеса ни“, споделя ресторантьорът. По думите му в туристическия сектор около язовира са заети около 600 души.
Язовир „Кърджали“ се стопанисва от НЕК, а водният обем се регулира от екоминистерството. Има подписано споразумение с МОСВ през лятото нивото на язовира да не пада под минималната кота, поясни Матей Матеев, собственик на рибовъдна ферма.
„Още преди разгара на лятото сме с няколко метра под минималната кота. Това се случва в момент, когато има валежи, хидро-метеорологичната обстановка е прекрасна. Всички язовири са пълни почти, с изключение на язовир „Кърджали“, коментира Матеев.
По думите му през лятото при маловодие биологическите параметри на язовира се влошават, губи се кислород, получава се замърсяване от гниещи процеси.
„През 2009-а имахме подобна ситуация. Тогава загубихме над 100 тона риба. Преди 3-4 години загубихме около 30-40 тона“, припомня Матей Матеев.
В язовир „Кърджали“ има шест рибовъдни ферми с няколкостотин души персонал. Основно се отглеждат есетра и моруна. В момента само в две от стопанствата има около 400 тона риба. И притеснението е за нейния живот, казва друг собственик на ферма – Никола Ангелов.
През летните месеци рибата трябва активно да се храни, а липсващият кислород ощетява това хранене, уточнява той. Според Ангелов ниското ниво на водата се е проявило твърде рано.
Никола Ангелов е един от стопаните, който е на пазара от 20 години. Изнася продукция, основно черен хайвер, у нас и в чужбина. Твърди, че за българския хайвер се знае в цяла Европа.
„Българският хайвер и познат на пазара и има изключително добро име не само в Европа.
За последното драстично спадане на язовира засегнатите представители на бизнеса са изпратили писма до няколко институции, но нямат отговор. Единственото, което са разбрали е, че изпускането е спряно и за два дни нивото на язовира се е повишило с около метър.
Чуйте и звуковия файл.Представители на местния бизнес и производители на риба и рибни продукти на язовир "Кърджали" са силно обезпокоени от драстично спадналото ниво на водата. "Най-тъжното е, че това се случва в една изключителна пълноводна година. В последните 30 дена..
Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София. Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата..
Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как..
Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове,..
За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие. "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага..
"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания..
Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка...
Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се..
РИОСВ-София лъжат за река Струма! Това заяви пред БНР Димитър Куманов, сдружение "Балканка". От екоинспекцията съобщиха, че е у становен източникът на..
Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т.нар. украинска помощ . Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна..
Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и..