Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Растението се отглежда се роботизирано в израелската пустиня Негев

Най-малкият зеленчук в света – манкай може би е супер храната на бъдещето

Водораслото съдържа вещества, които регулират холестерола, кръвната захар и затлъстяването

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay
Предстои Гергьовден, когато всеки обича да похапне и зелена салата, и агнешко. Вече е открита супер-храна, която може да замени и двете, при това расте в пустинята. Дали това не е храната на бъдещето? Отдалече приличат на парници, това са покрити басейни, ширнали се на 50 дунама в пустинята Негев, недалеч от кибуц "Беери". Работи само един човек на смяна. Всичко - от „засаждането“ през отглеждането и прибирането на реколтата се върши от роботизирана технология, ръководена от изкуствен интелект. Може би това е една от малкото храни, където от 1 килограм за един месец реколтата нараства до един тон. Растението се нарича Манкай.

„Манкай е най-малкият зеленчук в света: 0, 05 мм. Въпреки това си има листа и стъбълце, но не и корени. То плава над водата и по това се различава от водораслите. За разлика от спиролината, например, е вкусово неутрално, докато водораслото има доминантен вкус. Затова смятаме, че е супер храната на бъдещето. Нарекли сме го Манкай от Ман - мана небесна и хай- живо“, каза пред БНР Ефрат Крайнер, заместник-директорка по производството на земеделската стартъп програма.

„Растения от семейството на това растение виреят във Виетнам и там са деликатес вегетарианските кюфтета от него. Как е попаднало в израелски водоем на север в страната, не е ясно. Може някоя от прелетните птици да го е донесла, разказа Крайнер. И допълни:

„Всяка едва забележима точица е цяло растение. Страшно е разглезено. Ако му е прекалено топло, се спотайва на дъното и заспива. Ако му е прекалено студено, също не се размножава. Не харесва да му е прекалено тясно. Някакъв израелски агроном пръв забелязал непознатото растение. Занесъл образец в израелската академия на науките. От там го предадоха на нас“.

Ефрат Крайнер поясни, че 7 години са изучавали оптималния начин за отглеждането му. При него се използва страшно малко вода и се изисква естественото осветление - безотпадна технология е.

„Всеки 3 дни прибираш реколта, без да си копал, садил, плевил, поливал. Тайната ни е в подхранването“, каза още ученият.

Докато разработват технологията за отглеждането му в стерилно чиста вода, няколко университета проявяват интерес към него, но от съвсем други гледни точки: хранителна стойност, лечебни качества и др.

„Не сме ги наемали, точно обратно бързахме да създадем технологията ни и да я патентоваме. От научните статии на екипи от "Харвард", университети в Аризона и в Лайпциг, както и израелските- от Бер Шева и института "Вайцман", става ясно как човешкият организъм го усвоява и преработва.

В тези зелени точици има желязо, пълноценни протеини, аминокиселини, омега 3, най-важното витамин В- 12, който обикновено се съдържа в яйцата и месото, въобще в животинските храни. Затова нашите зелени кюфтета или коктейли са „месо за вегетарианци“, посочи още Крайнер.

Сред експериментите, които институтът "Вайцман" прави, е, че е осигурил коктейли от това растение за работниците над 40 годишна възраст в атомната електроцентрала в „Димона“. При толкова тежки условия на работа и над определена възраст повечето от тях са имали фонови заболявания. След една година всекидневна употреба много от диабетиците стабилизирали кръвната си захар, а страдащите от затлъстял черен дроб намалили чувствително холестерола в кръвта си.

„Така че сме създали здравословна храна. Много се е харесала и на студентите в "Харвард", голяма част от които са вегени. Най-доброто е, че Манкай няма собствен вкус и мирис и може да бъде прибавян към сладки или солени храни. Кой каквито харесва. А дали ще стане вкусно, зависи от качествата на готвачите“, завършва ученият.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото частно лечебно заведение в Плевен навърши 25 години

В Плевен отбелязват 25 години от създаването на първото частно лечебено заведение за извънболнична и болнична медицинска помощ в Северна България. Носи името АВИС "Медика". Какво точно означава то, за идеята и реализацията през годините, за мечтите и доброто у хората разказват създателите на АВИС "Медика" – д-р Владимир Андреев и..

публикувано на 14.04.25 в 19:49
Тайната вечеря

Кои са различните претенции за мястото на Тайната вечеря?

Благодатният четвъртък е свързан и с Тайната вечеря, на която арестуват Христос. Две места в Йерусалим претендират точно там да се е състояла вечерята на Исус и апостолите.  Обикновено туристите биват водени в двуетажна дом в еврейския квартал на стария град на Йерусалим. Екскурзоводите твърдят, че точно това е мястото, посочено в текстове от..

публикувано на 14.04.25 в 14:17

В очакване на фадромите в ромската махала на "Захарна фабрика"

Обява за предстоящо бутане на незаконни постройки е била разлепена върху домове в ромската махала в столичния квартал "Захарна фабрика". Местната администрация предлага на жителите на махалата жилища, които те не одобряват. От общината посочват, че подготовката за събарянето тече от месеци, като всички са надлежно информирани. Потърпевшите..

публикувано на 14.04.25 в 11:19

Изоставената в центъра на София Шадоу все още търси отговорни стопани

Какво може да накара човек да изостави в една мразовита зимна вечер кучето, за което до този момент е полагал всеотдайни грижи? Историята на едно куче разказва Явор Гечев. "Да, благодарение на хилядите споделяния на предишните постове, вече е ясна цялата история на Шадоу (#Шади) - кучето, което беше оставено вързано на пейка на мост на..

публикувано на 13.04.25 в 09:00
Сияна

Българите в Барселона почетоха паметта на 12-годишната Сияна

Репортаж на Димитър Драганов чуйте в звуковия файл.

публикувано на 13.04.25 в 06:35
Сдружение

Сдружение "Памет и бъдеще" от Цалапица пресъздават българската история

Да пресъздават българската история, да вдъхновяват децата да четат и знаят за делата на предците си . Това е каузата, която обединява от години един учител в затвор и един шлосер, които са увлекли след себе си десетки мъже и жени и правят исторически възстановки със свои средства и на ползу роду. Срещаме ви с Димитър Чушев от Цалапица и..

публикувано на 12.04.25 в 06:30
Пламен Пеев

Животът като кратка история, надраскана на салфетката на ежедневието

Поетичната книга на Пламен Пеев "Кратки истории" ще бъде представена на 14 април от 18.00 ч. в Гьоте институт. В стихосбирката са включени творби от 40-годишен период. "Една книга за разстоянията в живота ми, приближаването да някои истини в живота, изричането им на глас. Разказването на истории е част от нашето ежедневие. Когато имаме..

публикувано на 09.04.25 в 12:08