Изключително труден сезон очакват ресторантьорите в България. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочват от бранша. В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се осмелили да отворят, ще продължат да работят и ще бъде ли финансово оправдано отварянето на нови заведения, смятат ресторантьори и бармани. Заради ситуацията с коронавируса и увеличения риск при обслужването много от заведенията предпочитат да останат затворени. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, каза Желязко Каракашев – ресторантьор от Варна. Той разработва проекта „Черноморска кухня“, чиято цел е да създаде и наложи нова марка. Каракашев е завършил Висшето хотелиерско училище в Цюрих и е преподавател в Икономическия университет във Варна.
Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за ресторантьорите са тези за работни заплати и осигуровки и тъй като за тях не се възстановява ДДС, свалянето на този данък е най-бързата антикризисна мярка.
Той коментира защо е важно намаляването на ДДС за ресторантьорството:
"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота. Въпросът за ДДС започна да се коментира още по време на въвеждането на Наредба 18".
Каракашев посочи, че през последните години стоките, водата, токът, заплатите и осигуровките са нараснали с голям процент. Въведени са били и нови такси и задължителни абонаменти.
"В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици".
По думите на Желязко Каракашев ресторантьорството е много трудоемък бизнес:
"Голям процент от разходите се плащат за работна заплата. ДДС е като данък и върху работната заплата, т.е. върху разходите като работната заплата - за тези разходи от една страна имаш разходи за осигуровки, за работна заплата, за отпуски. И върху това нещо плащаш и ДДС. Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите".
Той обясни в предаването "12+4", че в Германия ставката за ресторантите не е била диференцирана, но след кризата с пандемията първата мярка е била да се намали ДДС от 19% на 7%.
Ресторантьорът заяви, че браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите:
"Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб".
Според него е много важно колко дълго ще продължи тази ситуация и колко от ресторантьорите ще издържат да работят на загуба:
"За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите".
Желязко Каракашев коментира, че изчисляването на загубите за бюджета от намаляването на ДДС не трябва да е с "елементарно изваждане на 11%", защото неработещите ресторанти няма да плащат никакви данъци. Според него трябва внимателно да се калкулира колко от ресторантите ще останат да работят и колко заети в бранша ще останат безработни:
"Ефектът не е само в едни числа. Икономиката е нещо, което има много връзки, които ако се нарушат, влияе на всичко".
Интервюто на Мила Младенова с Желязко Каракашев можете да чуете от звуковия файл.
Служителите на ООН се ползват с дипломатически имунитет, но историята на организацията е изпъстрена със случаи, в които загиват нейни служители. Това, че на хартия имаш имунитет, не те пази от такива трагични инциденти . Това каза пред БНР Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН, след смъртта на български служител на..
Националната агенция за оценяване и акредитация организира Национален форум на тема "Наука - висше образование - Бизнес и общество". Той ще се проведе в Техническия университет в София. Събитието е част от инициативите по повод 30-ата годишнина на Агенцията. Целта е висшите училища, научните институти, бизнесът и държавните институции да..
В Министерския съвет днес се подписва Меморандум за сътрудничество по програмата за ускорено внедряване на ВЕИ върху обществени сгради. Документът ще бъде подписан от Българската банка за развитие, Електроенергийния системен оператор, Асоциацията на организациите на българските работодатели и Националното сдружение на общините. Новата..
Тютюнопроизводителите настояват да се удължи с един месец срокът за вписването им в Регистъра за 2025 г. Обявеният към момента срок изтича в края на този месец, но производителите няма да успеят да набавят всички необходими документи. Сред тях са тези, удостоверяващи правно основание за обработка на земеделската земя, предвидена за разсаждане..
Днес Кочани се сбогува с жертвите на трагедията в изгорялата дискотека "Пулс". В Република Северна Македония продължават арестите и проверките, продължава и недоволството на опечалените, протестите и бденията им. Жертвите на пожара в Кочани ще бъдат погребани на 20 март Трагедията в Кочани: 59 жертви и 155 пострадали..
Първите самолети Ф-16 ще кацнат в България на 28 март. До момента се знаеше само, че изтребители ще дойдат в края на март, но без да е ясна точната дата. Датата е била съобщена от заместник-началника на отбраната ген.-лейт. Красимир Кънев, а авиатори казаха за БНР, че вече знаят за събитието. До края на годината ще получим всички..
Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за атаки с дронове по цивилни обекти през нощта. Междувременно в телефонен разговор президентите на Съединените щати и Украйна Доналд Тръмп и Володимир Зеленски са се споразумели да работят заедно за слагане на край на войната. Американският президент Доналд Тръмп е предложил на колегата си..
Заведения в цялата страна ще затварят днес за по няколко часа в знак на протест срещу на ДДС за бранша на 20 процента. Те настояват да им бъде..
Има координиране за овладяването на българската храна и оттам за контролиране на вота . Това мнение изказа пред БНР бившият заместник-министър на..
Д-р Юлиян Моллов от Силистра, който работи в чужбина, основа фондация на свое име. 40-годишният анестезиолог и специалист по реанимация има амбицията..