Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Етър“-ът обяви конкурс за „бабини“ готварски рецепти

Новите „бабини“ рецепти ще допълнят богатия музеен фонд на „Етър“-а от традиционни, но и малко познати рецепти.
Снимка: „Етър“

Етнографският музей „Етър“ обяви тези дни конкурс за домакините, които пазят стари готварски рецепти и искат да ги споделят. За традиционни ястия, може и осъвременени, които приготвят за делник и празник.

Повод за конкурса и 55-ата годишнина от създаването на етнографския комплекс край Габрово, която ще бъде отбелязана през септември. Рецептите, които пазим от нашите баби, ще допълнят богатия музеен фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона, събирани от специалистите по време на теренни проучвания.

Участниците в кулинарни фестивали в „Етър“-а са добавяли в годините към съхраненото познание за традициите в кухнята на този край, разказва уредничката Величка Илиева.

„Има много интересни ястия, както по начина на приготвяне, така и по наименованията. Например - конска попара, жътварски таратор, боб в гащи – за зеления боб, за който казват, че е в гащи…, белият мъж, който наистина е традиционен за този район, ожур божур, както и постен чушник“, обясни тя.

Гозбите, които слагали на трапезата си габровци били икономични, но вкусни.

„За всеки сезон се готви с пресни плодове и зеленчуци, а през зимата – най-много изсушени, но не и консервирани по друг начин или замразени. Много от рецептите са с малко продукти и много икономични, но в същото време здравословни.

Като се заговори за икономия, безспорният символ на пестеливостта на местните домакини са прословутите „такъми“- така се наричат нанизите от охлювени черупки, които се слагали в яденето, после се изваждали и се прибирали за следващо готвене и така се ползвали  многократно.

 Има обаче легендарни гозби от габровския край, достойни за богата трапеза. Като тази за кокошка, пълнена с тарос.  Ястието е известно с това, че впечатлило турския султан Абдул Меджит и той дал кесия с жълтици за построяването на стария каменен мост в центъра на Габрово. Разрешението за построяване на Соколския манастир, разказва историята, също било взето благодарение на кокошката, пълнена с ориз, моркови и тарос.

В пожълтелите бабини рецепти има и много баници с различни плънки – в Габровско, а и не само, я редят с щир, коприва, с листата от цвекло.

Стара рецепта за тиквена баница пази 75-годишната Радка Лазарова. Вкусотия, хем сладка, хем солена, а и по-различна от познатия тиквеник.

„Взема се около 600 грама тиква и се нарязва на много малки локумчета. Задушава се на пара, изважда се, изцежда се и с вилицата се намачква и се слагат само два жълтъка… и се обърква бавно, внимателно, да не стане на каша. Слагат се два листа (за баница), вече се ползват готови, намазват се с мазнина, слага се плънката, поръсва се със захар и се навива. Нарежда се в продълговата тавичка. Отгоре се поставя разбито сирене – 200-250 г, с два жълтъка, кисело мляко – колкото чаша за кафе, много малко сода. Понадупчва се с вилица и се пече“, разказа тя.

Рецептата за тиквена баница, както и всякакви други традиционни и осъвременени очакват организаторите на кулинарния конкурс. Информацията за необходимите продукти, съотношението, в което се смесват и начина на приготвяне на гозбата, е важно да е придружена със снимки на ястието, тъй като рецептите ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.

Организаторите разчитат да се включат домакини не само от региона, а от цялата страна, да опишат и вкусотиите, без които не минава празник.

Най-добре познати са ястията за Бъдни вечер и Коледа, но с това не се изчерпва кулинарната традиция, спазвана в миналото.

За някои храни от празнично-обредната трапеза припомня уредничката от „Етър“-а Величка Илиева.

 „На Голяма Богородица се вари пиле, на Петров ден се ядат първите ябълки петровки, на Свети Харалампий- питка с мед задължително

Старите готварски рецепти в днешното ново, откъм начини за комуникация време, ще бъдат представени във фейсбук страницата на музея „Етър“, а след това посетителите ще определят при коя домакиня ще отиде наградата от конкурса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хлебопроизводители в Силистренско: Ако има завишение, ще е с 10 ст., не с 10-15%

По-скъп хляб купуват вече и в Силистра. Увеличението в търговската мрежа е от 20 до 40 стотинки . Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите. Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева , показва проверка в магазините...

публикувано на 10.01.25 в 10:17
Галина Герасимова

Астрологът Галина Герасимова: От 2025 започва тенденция на революционни промени

" Астрологията е древна наука , която ни напомня за връзката между небесното и земното. Както казва Галилео Галилей:  " Математиката е езикът, с който Бог е написал Вселената" , а астрологията ни дава ключа към този език, като разкрива хармонията между движението на звездите и ритъма на нашия живот.  Карл Юнг допълва: "Астрологията..

публикувано на 09.01.25 в 10:08

Доц. Калина Иванова: Библиотеките са повече виртуални, отколкото физически гостоприемни

Технологичните обновления в библиотеките са по-напред, отколкото материалната база . Това каза пред БНР новоизбраната директорка  на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Калина Иванова. " Ние сме все повече виртуални, отколкото физически гостоприемни . Трябва да се промени това, за да бъдем с едно приятно лице за..

публикувано на 07.01.25 в 15:02
Руслан Борисов

Астрологът Азарей: През 2025-а българите ще се обърнат към семейството и традициите

2025-а ще бъде интересна. Четири големи планети ще сменят знаците , в които са били през последните години. Това е забележително и ще доведе до турбулентност , каза в ефира на "Нощен Хоризонт" Руслан Борисов, познат като астролога Азарей .  " Всяка промяна иска ние да се преоблечем в нови дрехи , да се преоблечем в нови мисли, в нови идеи, а..

публикувано на 07.01.25 в 14:15
Тодор Божинов

Как върви новият сезон в зимния туризъм - предимства и проблеми

Как започна и как се развива новият сезон в зимния туризъм у нас, с неговите прелести и проблеми. Това е темата на поредното издание на неделното предаване "Пътувай с "Хоризонт". По нея разговаряхме с Тодор Божинов – по професия продуктов дизайнер, а като хоби – турист, пътешественик, скиор и основател на тематичния сайт Кашкавал турист...

публикувано на 06.01.25 в 14:02

С изложба в Израел протестираха карикатуристи

Проливни дъждове заливаха Израел в дните на еврейския празник Ханука, който започва от Коледа и завършва на Нова година. Въпреки дъждовете и опасността от бомбардировки, почитатели от цялата страна пристигаха пред затворената сграда на Музея на карикатурата в град Холон, за да видят изложба на открито, която се подновява всеки ден...

публикувано на 06.01.25 в 11:54
Добромир Ганев

Добромир Ганев: Цените на имотите са огледало на дисбалансите в икономиката

" 11 областни града в страната са с цифри под 1000 евро на квадратен метър . 12 областни града са с цифри от 1000 до 1300. Само два областни града са над 1400 – София с 2400 евро и Варна. Пловдив е до 1300 евро на квадратен метър." Това каза пред БНР Добромир Ганев от Националното сдружение "Недвижими имоти". По думите му, причините за..

публикувано на 06.01.25 в 09:03