Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказки за хляба

БНР Новини
Вартануш Топакбашян, Мая Ценова и Йосиф Нунев
Снимка: Емил Николов

Зимата е покрила с дебел сняг полетата. А под него спят житните семена. Спят и сънуват пролет, слънце, вятър и вода. Сънуват мелници и болка. Сънуват огън. Сънуват хляб. Хляб направен от много семена, които, минали през мелници и огън, станали Едно. Едно, което разчупено, станало храна на Многото.
За хляба като храна, като герой на приказки, като символ – за всичко това разговаряхме с Мая Ценова – арабист, преводач и университетски преподавател; Вартануш Топакбашян, главен редактор на в. „Ереван“, и Йосиф Нунев, старши експерт в МОН, събрал и издал поредица „Ромски приказки“.
Научихме от тях нови приказки и нови поговорки на арменския народ, на ромите и на арабите. Научихме също, че през 2015 година Лавашът (така арменците наричат своя хляб), е вписан като нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Какво още си казахме и разказахме за хляба като храна, като герой на приказки и като символ – чуйте в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40