Кампанията е под надслов „Година на географските означения в България – Да защитим българския вкус“ и има за цел в рамките на една година да създаде регистър на българските храни и продукти, които могат да бъдат включени в европейските схеми за Защитени географски означения.
В момента страната ни има регистрирани едва два продукта – розовото масло и горнооряховският суджук. В същото време страни като Италия и Франция имат по над 200, а Португалия и Гърция – по над 100.
Още през 2007 година можеше да защитим българските продукти, не сме проспали тази възможност – коментира Момчил Неков пред Радио София. – Сега в рамките на една година ще положим усилия да създадем регистър от продукти, които имат потенциал да станат „защитени“.
Неков посочи и примери – смилянския боб, поморийската сол и самоковския картоф, и поясни, че ако бъдат защитени, съответните култури ще бъдат разпознаваеми в целия Европейски съюз.
По думите на българския евродепутат в момента 1231 продукта са защитени в ЕС.
От свързването на продукт със съответен географски регион полза ще имат всички производители, те ще бъдат защитени от имитации и фалшифициране, включително и на опаковките.
Чуйте повече по темата от разговора с Момчил Неков.