В Горна Оряховица с кулинарни игри, викторини и фолклорни концерти отбелязват Празника на суджука. Той започна вчера с регионален преглед на старата градска песен. За 11-а година в Горна Оряховица честват празника на запазената си кулинарна марка.
Горнооряховският суджук бе първият български продукт, който през 2011-а година бе вписан в Европейския регистър на защитените географски названия. Право да го произвеждат имат само три местни фирми. Основният проблем пред трите фирми е доставката на качествена суровина, споделят Румяна Добрева и Христо Христов:
В много малко региони се субсидират беконно угоявани животни, които трябва да дадат суровината за нашия суджук. Не е това, което беше - да се гледат толкова много животни. Останалата суровина е внос – Испания, Франция, Полша.
Затварянето на голяма част от кланиците след членството на България в Европейския съюз и слабото субсидиране в говедовъдството създават проблеми на производителите на горнооряховски суджук.
Над 50 хиляди са били посетителите на десетте издания на празника досега, като са изяли над 10 тона суджук и са изпили над 30 тона бира.
Горна Оряховица държи и рекорда за най-дълъг суджук – 60 метра. Горнооряховци си харесват местния суджук:
Няма как да не сме горди, след като горнооряховският суджук влезе толкова мощно и в Европа. Когато е суров - естествено на гребен. Когато е изсъхнал – наситно нарязан.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,