11 от изследваните 26 служители на кетъринговата фирма, доставяла заразена храна на училищата в Сливен и региона, са носители на стафилококи. Това съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев.
Изследванията от микробиологията на областната болница показват, че при 11 от служители на кухнята - майка имат отклонение от нормите. Наличието на стафилококи в натривките на персонала съвпада с резултатите от изследванията на Агенцията по безопасност на храните на пилешката супа от кухнята на фирмата и с пробите от училищата, където е доставена.
Регионалната здравна инспекция е направила предписание всички служители на кетъринга да бъдат изпратени на преглед при личен лекар и ако някои от тях имат остра клинична картина за заразно и инфекциозно заболяване, да посетят специалист.
Директорът на инспекцията д-р Виолета Узунова каза, че в следващите дни ще се направи проверка дали разпореждането е изпълнено.
Специална комисия от компетентните институции ще се занимава със случая и ще налага санкции на виновните за инцидента.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,