ЕП с план за по-здравословни храни и по-сигурни продоволствени системи в ЕС

"Нашата система за производство и консумация на храни трябва да се промени, защото начинът, по който се храним днес поставя на карта бъдещето ни", предупреждава евродепутатът Аня Хазекамп и припомня негативните ефекти:

"Близо една трета от всички емисии парникови газове се дължат на настоящото производство и потребление на храни. Те са причина и за голяма част от загубата на биологично разнообразие".

Затова Европейският Парламент даде зелена светлина на стратегията “От фермата до трапезата“, представена от Европейската комисия през май миналата година. Депутатите одобриха доклада на комисиите по земеделие и по околна среда. Целта е Европа да гарантира продоволствена сигурност, да осигури справедливи доходи за фермерите, да намали вредното въздействие на селското стопанство върху околната среда, и най-вече да произвежда по-здравословни храни. Трябва да се обърне внимание на проблема с прекомерната консумация на месо и силно преработени продукти с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Аня Хазекамп допълва:

"Определят се количествени цели за употребата на пестициди. Разработват се по-екологични алтернативи. Инвестирайки в преход към по-здравословно хранене, ще спестим страдания на животните, ще се борим с болестите, свързани с харната, ще спасим ценна обработваема земя, ще опазим биологичното разнообразие. Като предоставяме храна с ясни етикети и справедлива цена, потребителите могат да направят по-информиран избор за околната среда, животните и собственото си здраве. Стратегията на Европейския съюз „От фермата до трапезата“ е възможност за обща политика по отношение на храните. Не може да възстановим биологичното разнообразие, ако все още отпускаме субсидии за интензивно селско стопанство и подписваме търговски споразумения, които не съответстват на целите ни".

Евродепутатът Херберт Дорфман посочва, че гарантирането на храни на разумни цени в Европа трябва да продължи да е приоритет:

"За съжаление, стратегията на Европейската комисия понякога забравя фермерите. Всички заложени количествени показатели засягат предимно селското стопанство. Когато помолим и то с право нашите фермери да намалят допълнително употребата на пестициди, антибиотици и торове, трябва да ги подкрепим, за да предотвратим положение при което производството ще се изнесе извън Европейския съюз. Пандемията през последната година и половина показа колко е важен суверенитетът по отношение на продоволствията в нашия континент. В крайна сметка, в центъра на всичко трябва да бъде потребителят. Когато влезе в супермаркета клиентът решава какво да си купи и той ще определи дали сме постигнали целите с тази стратегия".

Гарантирането на здравословни и устойчиви храни понякога минава през трудни решения, признава еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириасидис:

"Стратегията „От фермата до трапезата“ предвижда над 27 инициативи по важни въпроси - от хуманното отношение към животните до разхищаването на храни. Целите все още не са обвързващи, но ще определят посоката, в която се движим. Могат да станат задължителни, когато и ако започнем законодателна работа с Европейския парламент. В следващите месеци ще насочим вниманието си върху пестицидите. Ще предложим ограничаване на употребата им и улесняване използването на биологични пестициди. Има напредък и по ново европейско законодателство за хуманно отношение към животните. Инициативата за етикетирането на храните, която се очаква до края на годината, ще помогне на потребителите за по-информиран и здравословен избор". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!