Нови евроизисквания към лабораториите за храни

| обновено на 21.05.18 в 12:13

До октомври 2020 година европейските лаборатории за храни и промишлени стоки трябва да отговарят на новите изисквания на международния стандарт за осигуряване на качеството 17025. С изискванията на новия стандарт трябва да се съобразят всички около пет хиляди лаборатории, които искат да запазят акредитациите си, съобщи президентът на Европейската асоциация на националните сдружения на лабораторните общности в индустрията инж. Алваро Рибейро. Според него в Европа все повече нараства делът на организациите на потребителите, които поръчват на лабораториите да правят изследвания за качеството на продуктите. Проблемът не е в това дали дадена страна разполага с лаборатории, които да извършват проверки за качество на стоките, а дали тези лаборатории са независими и безпристрастни.

Д-р Георги Тодоров, президент на българския представител на европейската организация, сдружение БУЛЛАБ, обясни, че трябва да посрещнем обединени предизвикателствата пред новия стандарт и процесите да минат по-гладко, за да можем да влияем на производителите и властите, стане ли въпрос за безопасност на храните и напитките. 

Репортаж на Емилия Николова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!