Социално-икономически или технологични са причините за недостига на храна



Според прогнозите на ООН  до 2050 г. населението на света се очаква да достигне 10 млрд. души, което означава, че търсенето на храна ще расте, особено в развиващите се страни.

На пленарна сесия през юни депутатите в Европейския парламент подчертаха в серия доклади значението на технологиите и разискваха проблеми като генното инженерство, помощта за по-бедните страни и влиянието върху околната среда.  В доклад, приет на 7 юни, депутатите посочват, че прецизното земеделие може да намали използваните количества пестициди, изкуствени торове и дори вода. Те призовават Европейската комисия да излезе със законодателни предложения за стимулиране на въвеждането на модерни селскостопански технологии, основани на роботиката и информационните технологии.

Авторът на доклада Ян Хуйтема от Холандия заявява: Съществуват много водещи практики като например използването на насекоми в борбата с вредителите, но европейското законодателство понякога наистина пречи на тези иновации. Производителите имат капацитета и знанията да правят иновации, но са ограничавани от остарели правила и норми.

В друг доклад за технологичните решения за устойчиво селско стопанство Парламентът подчертава значението на генетичното разнообразие и на качеството на растителните генетични ресурси за производителността и издръжливостта на културите. В резолюция през юни депутатите поискаха акцентът да бъде поставен в защита на интересите на малките производители и на местните култури. Авторката на текста Мария Хойбух от  Германия заяви:

Твърде много земя в Африка се използва за производството на култури за износ вместо на хранителни култури за местно потребление.

Проф.  Духомир Минев от Европейската  мрежа "Антибедност" за България коментира:

Тези, близо 1 млрд души, които са били подложени на глад, това е общество в криза, съчетава две неща: Сравнително високо производство на храни с глад за  голяма част от хората. Един голям икономист от Индия установява, че проблемът не е нито в производството, нито в технологиите, нито в пестицидите. Имало е огромни храни на склад и заедно с това глад. Било е въпрос на организация на търговията , на изкупуването. Мисля, че точно това наблюдаваме и сега. Всички тези нелогични неща са социално-икономически. Не са въпрос на технологично развитие

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!