Социално-икономически или технологични са причините за недостига на храна
-
Интервю на Даниела Якова с проф. Духомир Минев
Според прогнозите на ООН до 2050 г. населението на света се очаква да достигне 10 млрд. души, което означава, че търсенето на храна ще расте, особено в развиващите се страни.
На пленарна сесия през юни депутатите в Европейския парламент подчертаха в серия доклади значението на технологиите и разискваха проблеми като генното инженерство, помощта за по-бедните страни и влиянието върху околната среда. В доклад, приет на 7 юни, депутатите посочват, че прецизното земеделие може да намали използваните количества пестициди, изкуствени торове и дори вода. Те призовават Европейската комисия да излезе със законодателни предложения за стимулиране на въвеждането на модерни селскостопански технологии, основани на роботиката и информационните технологии.
Авторът на доклада Ян Хуйтема от Холандия заявява: Съществуват много водещи практики като например използването на насекоми в борбата с вредителите, но европейското законодателство понякога наистина пречи на тези иновации. Производителите имат капацитета и знанията да правят иновации, но са ограничавани от остарели правила и норми.
В друг доклад за технологичните решения за устойчиво селско стопанство Парламентът подчертава значението на генетичното разнообразие и на качеството на растителните генетични ресурси за производителността и издръжливостта на културите. В резолюция през юни депутатите поискаха акцентът да бъде поставен в защита на интересите на малките производители и на местните култури. Авторката на текста Мария Хойбух от Германия заяви:
Твърде много земя в Африка се използва за производството на култури за износ вместо на хранителни култури за местно потребление.
Проф. Духомир Минев от Европейската мрежа "Антибедност" за България коментира:
Тези, близо 1 млрд души, които са били подложени на глад, това е общество в криза, съчетава две неща: Сравнително високо производство на храни с глад за голяма част от хората. Един голям икономист от Индия установява, че проблемът не е нито в производството, нито в технологиите, нито в пестицидите. Имало е огромни храни на склад и заедно с това глад. Било е въпрос на организация на търговията , на изкупуването. Мисля, че точно това наблюдаваме и сега. Всички тези нелогични неща са социално-икономически. Не са въпрос на технологично развитие
Още европейски новини:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!