Европейски призиви и законодателни мерки срещу разхищаването на храна

Автор:


Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от европейските домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година, докато 79 милиона европейски граждани живеят под линията на бедността, а 16 милиона зависят от хранителни помощи, предоставяни от благотворителни институции.
В резолюция, приета и от нашия парламент, също се призова за спешни мерки за намаляване на разхищенията наполовина до 2025 г., както и за подобряване на достъпа до храна за нуждаещите се граждани на ЕС
Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, комбинираща мерки на национално и ЕС ниво, целящи подобряването на ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор. Проблемът трябва да бъде адресиран спешно, тъй като ако не се направи нищо, разхищенията ще нараснат с 40% до 2020 г., според изследване на Комисията.
За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., трябва да бъдат проведени осведомителни кампании. Държавите членки трябва да предвидят учебни курсове, в които да бъдат разяснявани теми свързани със съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни, както и да служат за обмяна на най-добри практики. За популяризиране на идеята за устойчивото използване на храните, депутатите призоваха 2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна"
За да избегне ситуации, в които търговците предлагат храни непосредствено преди изтичането на датите на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране показващо и датата до която определена храна може да бъде предлагана за продажба.
Според документа обаче Комисията и държавите членки първо трябва да обърнат внимание на информираността на гражданите относно разликите в използваните в момента означения, като "най-добро преди", по отношение на качествата на храната и "да се консумира преди", по отношение на нейната безопасност.
За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в различни размери опаковки, които да бъдат така направени, че да защитават храната най-добре. Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени хранителни продукти трябва да бъдат предлагани на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се хора.
Необходимо е и преосмисляне на мерките на ниво ЕС свързани с разпределянето на храни на граждани в неравностойно положение, както и програмите насочени към насърчаване на консумацията на мляко и плодове в училищата с оглед предотвратяване на разхищаването на храни, добавя резолюцията.

Депутатите приветстваха практиките на отделни държави членки да се събират непродадени храни, които да се предлагат на нуждаещи се граждани и призоваха търговците на дребно да се включат в подобни програми.

Данни за разхищаването на храна за ЕС: 89 милиона тона на година (или по 179 кг. на глава от населението)

Очаквания за  2020 г. (ако не бъдат предприети действия): 126 милиона тона (или 40% увеличение)

Причинители:

- домакинства: 42% (60% от които могат да бъдат избегнати)

- производители: 39%

- търговци на дребно: 5%

- кетъринг услуги: 14%

Още европейски новини:

 www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!