ЕП трябва да реши как да бъде обозначен произходът на преработеното месо, използвано като съставка на храни в заведенията

евранет

Как да бъде обозначен произходът на преработеното месо, използвано като съставка на храни в заведенията например ще бъде обект на гласуване по-късно днес. Дебатът в европарламента се състоя в началото на тази седмица, но не успя да завърши с консенсус. Причината е, че депутатите поискаха повече информация за това какво ще бъде влиянието върху производствените и преработвателни  предприятия. Според председателя на парламентарната комисия по околна среда Джовани Ла Виа трябва да има прозрачност и яснота както за потребителите така и относно евентуалната допълнителна тежест за фирмите производители. По-строгите правила при етикетирането имат своята цена, която никой не иска да плати. Парадокс, който бе отбелязан от еврокомисар Юрки Катайнен. От една страна оценката трябва да се направи в сътрудничество с потребителски организации и в същото време не трябва да бави законодателното предложение. Репортаж на Кремена Иванова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!