„Не познавам по-добра работа от яденето“. Думите се приписват на гениалния и в музиката, и в кухнята Джоакино Росини. И в двата вида труд има нужда от талант, вдъхновение, спазване на сакрални кулинарни знания, изпълнени с история, памет и традиции. Така погледнато, Италианската кулинарна седмица наистина предлага „много работа“. Но на храната не бива да се гледа само като на нещо сготвено. Трябва да се отиде отвъд възприятията на сетивата.
В Италия всеки регион има свой характерен облик. Наближи ли Коледа, започват проявите от Седмицата на италианската кухня. По света тя се провежда за трета поредна година. За посетителите има много инициативи от кулинарен, познавателен и , разбира се, емоционален характер. Програмата е качена на сайта на Италианското посолство у нас.
Ето само част от темите, заглавията им са достатъчно красноречиви: „Всички пътища водят към Рим”, „Добро утро по италиански“, „В Рим през ноември“, „Симфония от вкусове“, „Таланти в кухнята“, „Открийте истинската италианска пица“, „Вино и мода“ , „Представяме Ви Балсамовия оцет“ (в съпровод от романтични арии и канцонети от италиански композитори) и още, и още…
Едно от най-впечатляващите събития е посветено на Джоакино Росини. В Софийската опера и балет може да се разгледа изложбата „Cara Italia, alfin ti miro“ (Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам) по повод 150 години от кончината на композитора. Представени са скици и рисунки на модели на облекла, костюми и други материали от постановки на опери на Росини, по сценография на Римската опера. Изложбата е отворена за посещение до 6 декември. Да научим още подробности от интервюто с Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София. За превода съдейства Елза Хаджийска.