Радиоенциклопедия „Древни български занаяти“: Пивоварство

БНР Новини
Цветовете на хмела са основна суровина за пивопроизводството
Снимка: Pixabay

Кога започва историята на пивоварството у нас? Наистина ли това е станало чак в предосвобожденска България – с пристигането на братя Прошек и на други чужденци? Традицията се оказва  много по-стара, идва от древните племена, обитавали нашите земи.
Пиво или бира? Историята на напитката съпровожда хода на световната история. Знаете ли, че първите майстори на бира били… жени? Богини са и първите покровителки на нейното производство. Вавилонците дори приготвяли специален вид ритуално пиво само за храмовете. Да станеш зет на фараон  също е било свързано с производството на пенливата течност. Впрочем, напразни са упреците, че от нея се пълнее. Средна чаша съдържа едва 44 калории, а в ябълковия сок са  повече: 47  калории!  Още любопитни и полезни неща ще  научим от историци, музейни работници и специалисти-пивовари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!