В Смолянско започна кампания за здравословно хранене

Снимка: Борис Кръстев

Здравната инспекция в Смолян започна разяснителна кампания за здравословно хранене сред подрастващите. Учениците от пети и шести клас на средното училище "Антим Първи" в Златоград също се включиха в обучението.

Здравните специалисти обясниха ползите от здравословното хранене и вредите от честата употреба на сладки, мазни, пържени храни и газирани напитки. Те обърнаха специално внимание на 16 от най-опасните добавки, влагани в храните и влиянието им върху здравето на хората. 

Например използвания като подсладител аспартам /E951/ е невротоксин, свързан с по-нисък коефициент на интелигентност, мозъчни тумори, множествена склероза и умора. Доказано е също, че използваният като консервант серен диоксид /Е220/ унищожава витамините В1 и Е и предизвиква бронхиални проблеми. Влаганите в производството на колбаси консерванти натриев нитрат /Е251/ и натриев нитрит /Е250/ са особено токсични за черния дроб и панкреаса, твърдят специалистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47