90 на сто от обектите за хранене в Добричко вече предоставят информация за алергените в храните, които предлагат. Друго ново изискване, обявяване на енергийните показатели, ще влезе в сила от 2016 година. Ресторантьорите приемат промените, но смятат, че това ще повиши цените и ще увеличи документацията.
Всеки туроператор и ресторантьор е свободен в избора си за достъпно предоставяне на информацията за хранителните продукти – произход и алергенни стойности. Засега това обикновено се прави на табло в детските заведения и в менютата в заведенията за хранене. Председателят на Областната хотелиерска и ресторантьорска организация Димитър Димитров заяви: Нашите менюта вече се четат по часове. При нас едно меню струва от порядъка на около 150-200 лева и на нас ще ни струват разходи, естествено, но това се прави в интерес именно за потребителите.
Според Димитър Димитров част от документацията за самоконтрол може да отпадне: Най-много са бумагите, които ние вписваме, и дневниците, които ние водим по системите за самоконтрол. Тежко е писането при нас. Ние имаме специално назначени хора, които се занимават с тази работа.
Димитър Димитров е убеден, че най-необходима е информацията за произхода на стоката и пътя ѝ до ресторанта. Само така при възникване на проблем може да се открие причината.
Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..