Опасни хранителни дефицити при децата – как да ги предотвратим?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Около 42 % от бебетата между 6 и 12 месечна възраст у нас страдат от  желязодефицитна анемия. Във възрастовата група от 2 до 4 години, недостиг на желязо изпитват около 26 на сто от децата. Това каза, в „Нашият ден- практично“, д-р Ивелина Герова - специалист по хранене и захранване на бебета и ръководител на Кампанията „Първите 1000 дни... и след това”. Тя допълни, че българските семейства подценяват разнообразното и рационално хранене. По други данни от проучването, което беше огласено месото и рибата присъстват регулярно в менюто на едва 10% от семействата, за сметка на колбасите, които остават предпочитан продукт в трапезата на българина. Пълнозърнестият хляб и продукти също все още не са предпочитаният вариант за набавяне на въглехидрати. Отсъстват и протеини от растителен произход - бобови, грах, нахут. „Всичко това е въпрос на хранителна култура и навици, не толкова на финансови възможности“, е категорична д-р Герова. Тя коментира и други проблемни дефицити в организма на възрастни и подрастващи - тези на цинк и на витамин Д. Сред причините, които съобщи, за недостига на важния за растежа на детския организъм витамин са както ранното захранване с кисело мляко, за сметка на обогатените с него преходни млека, така и използването на слънцезащитни кремове с висок фактор.
По мнение на д-р Герова, вегетарианството при децата трябва да бъде въпрос на техен личен избор, а не на родителите им. „Всеки, още от вътреутробния период, има изявени хранителни предпочитания, а гладът и жаждата са толкова силни инстинкти, вградени във всеки един от нас, че ако организмът има нужда от някакво вещество, той намира начин да си го добави. Отговорност на родителите е да предложат на децата оптимален и балансиран хранителен режим. Детето само ще избере, кое е най-подходящо за него в зависимост от неговите индивидуални потребности“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!