Обредите, свързани с домашния огън, с празничната трапеза и с коледуването на деца и ергени, заемат изключително важно място, каза етнологът Ваня Йорданова от музея в Смолян:
Няколко дни преди Коледа стопанинът на дома отсича дебело дърво, което трябва да поддържа буен огъня през цялата нощ. Пепелта на това дърво не се изхвърля, затова, защото се вярва, че тя е с магически способности, че тя е лековита, че стимулира плодовитостта. По тази причина с нея напролет пръскат нивите или пък баят на болен или урочасан добитък, вярвайки, че по този начин те ще бъдат излекувани.
Ястията за трапезата на Бъдни вечер се нарежда на земята върху чиста и нова кърпа.
Ястията за нея са постни. Тук присъства и коледицата, това е един голям меден съд, който е пълен със сурови зърнени храни и свещ, която гори през нощта и която свещ е символ на изобилието в дома. В средата на трапезата се слага задължително и кесията на чорбаджията, допълва Ваня Йорданова.
Обичаят Коледуване е последният момент от тази обредност. В Смолянско коледуват основно деца, момчета и момичета, които са били водени от възрастен мъж. Облеклото на тези коледарчета е празнично. За наричанията и за благословииите те са богато дарявани
Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..