Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оризът и гъбите – допълнение към трапезата на Бъдни вечер

Снимка: БТА

24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които трябва да сме по-добри, да загърбим негативните отношения с роднините, тъй като е възможно да възникнат спорове.

Но освен цялата атмосфера, която носят коледните празници, трябва и да знаем какво да приготвим за бъднивечерската трапеза.

Както знаем, ястията са постни и са нечетен брой. Как можем да разнообразим традиционното меню:

„В някои фамилии приготвят боба на фурна. Или пък сармите – на тенджера. Всяко семейство си има своите традиции и начини за приготвяне на ястията. В нашата фамилия зелникът се приготвяше с праз, сухи чушки и много предварително леко запържени орехи. И тази баница се приготвяше няколко дни преди Бъдни вечер, за да може мазнината да напои корите и те буквално да се „топят“ в устата. Някои фамилии, още от времето преди Освобождението, са приготвяли баклава. Ето, това е едно уж ориенталско ястие, но то винаги е присъствало на нашите бъднивечерски трапези.“, посочва Ути Бъчваров.

Ути посочи, че може бобът да се замени с леща, тъй като не е задължително да бъде непременно боб и фасул:

Оризът е една храна, която сякаш пренебрегваме и я слагаме само в сармите и в чушките. А ето, един добър пилаф, с хубав ориз, с малко праз би бил прекрасен вариант за Бъдни вечер. Лещата може да се направи „пияна“ – с винен сос. Маринованите гъби също са вариант с леко кисело-солена марината, малко черно пиперче, връзка бахар, някой дафинов лист, скилидка чесън и някое морковче, всичко това се задушава и става чудесно!“

На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на обреден хляб. Във всяко семейство и във всяка част на България питата се прави по различен начин. Ути препоръчва на хората да си вземат дървени печати за питата, за да стане тя още по-апетитна.

Не бива, обаче, да се отнема генетично кулинарната памет на фамилията, посочва Ути Бъчваров.

Чуйте повече в звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спелеологията или как се проучват пещерите

След коледните празници, идва Нова година. А какво може да опитате през новата 2025 година? Срещам Ви с едно младо момиче от Айтос, което прекарва голяма част от уикендите си не по магазини и кафенета….а в пещерите. Галена Спасова е на 17 години. Тя учи в Немската гимназия в Бургас. От три години тя обикаля България и я опознава по един..

публикувано на 24.12.24 в 10:55

Над 2500 участници в празничната инициатива „Да украсим Бургас”

Магията на Коледа завладя магазини, офиси, детски градини, училища, частни домове и жилищни блокове в Бургас. Те се включиха в 18-тото издание на инициативата "Да украсим Бургас". Най-активни тази година са жителите на комплексите „Меден рудник“, „Славейков“, „Братя Миладинови“ и „Изгрев“.  Красиви снимки и видеа , музикални послания за..

публикувано на 23.12.24 в 13:23

Мечешко магазинче предлага подаръци с кауза

"Операция:Плюшено мече“, която сбъдва коледни желания и през тази година за 17 - ти пореден път осигури подаръци за десетки хиляди деца и възрастни с увреждания, има мечешко магазинче. Ако си закупиш нещо от него подпомагате дейността на неправителствената организация. Отправихме предизвикателство към хората, които обичат да..

публикувано на 22.12.24 в 17:00

Тракийски университет Стара Загора с научна инициатива, свързана с аквакултурите в Черно море

Във водите на залива между Пристанището на Царево и плаж „Понтона“ вчера е поставена експериментална модулна мидена инсталация, чрез която да се проверят условията на растеж на бяла мида и нетрадиционните за нашето море стриди, съобщиха от Тракийски университет - Стара Загора. Инсталацията е разположена на приблизително 40 см от морското дъно,..

публикувано на 20.12.24 в 17:13

Графит преобрази асансьора на две гимназии в Бургас

Графит на Иван Янков - Esteo преобрази визията на външния асансьор на двете бургаски гимназии „Акад. Никола Обрешков“ и „Г. С. Раковски“. Проектът за преобразяване на градското пространство е на сдружение „Посока Бургас“. Това е петият графит на визуалния артист, който преобразява фасадите на блокове и на обществени сгради...

публикувано на 19.12.24 в 13:40

Дядо Коледа кацна с щурмови самолет в база "Безмер"

С щурмови самолет Су-25 Дядо Коледа кацна в авиобаза „Безмер“ край Ямбол. Секунди преди него, също със Су-25, се приземи Снежанка, а джуджета пристигнаха с граничен хеликоптер Agusta 109. На летището ги очакваха десетки нетърпеливи деца.  Специалният полет докарал Добрия старец от далечните земи изпълни командирът на авиобазата полк. Милен Димитров...

публикувано на 18.12.24 в 17:22

Тази вечер откриват ледената пързалка в Бургас

Ледената пързалка  вече е монтирана на площад „Тройката“ – срещу Културен дом НХК и ще бъде открита тази вечер от 18:30 часа. Тази година спонсорът за осъществяване на инициативата ще предостави близо 15 000 ваучера на всички деца от първи до седми клас за едно безплатно посещение на ледения атракцион. Организаторите са предвидили възможността..

публикувано на 18.12.24 в 15:33