Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". 

Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт. 

Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.

повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:


Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на  още едно ястие с говеждо месо.

Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.

повече може да чуете в звуковия файл:


Той много хареса и шрудела, който приготвиха по унгарска рецепта в етнокухнята на музея учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С инструкции им помогна унгарският кулинар Ласло Биро, който им обясни съставките и стъпките, които се следват при направата на сладкиша, който беше с пълнеж от тиква с мак.

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:


Ето и рецептата : 

Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава

За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора

120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела

За корите:масло, галета

Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.


Начин на приготвяне: 

Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Esteo преобразява бетонните блокове по бул. „Стефан Стамболов“

Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“  се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo.  Общата площ, на която художникът работи надхвърля 100 кв. метра. Две различни композиции ще бъдат изобразени на двете съоръжения, като предизвикателство е и разчупената форма, по която се рисува. Композициите ще са свързани идейно, а..

публикувано на 09.01.25 в 11:24

Ски зона Котел - най - близката снежна туристическа дестинация за бургазлии

Ски зона Котел отвори в края на миналата година и бързо се превърна в хит за бургазлии, които искат да видят сняг, да покарат ски или да се спускат с шейни. Само на час път от морския град тя предложи на децата през ваканцията снежни преживявания. Зоната се намира в местността „Трите вятъра“ на 4 км от Котел в посока с. Кипилово...

публикувано на 08.01.25 в 12:51

53 бебета повече са се родили в Сливен през 2024 г. за разлика от предходната година

2287 бебета са се родили в Сливен през 2024 година. Това е с 53 деца повече спрямо предходната година. 979 са момчетата. Момичетата са 954, съобщават от общината Последното бебе за отминалата година е момиче. То се е родило на 31 декември в 16.55 часа. Първото детенце, проплакало в Сливен тази година, е момче. То се е родило на 1 януари в 2.20 часа...

публикувано на 08.01.25 в 11:36

Изкъпаха зетьовете в несебърското село Кошарица

На 7 януари, когато православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител, в несебърското село Кошарица се изпълнява обичая „Къпане на зетьовете“. И тази година в студените води на селския вир влязоха млади мъже, за да изпълнят стародавния ритуал, за който се вярва, че носи здраве и сила в семейството. В традиционното къпане днес се включиха..

публикувано на 07.01.25 в 14:52

Доротея Николова: "Санитарен кордон" вероятно ще е в челните позиции на "Думи на годината"

От вчера започна кампанията "Думи на годината с "Как се пише?". Онлайн кампания цели да открои значимите думи и изрази, белязали обществото през изминалата 2024 година. Доротея Николова, която е един от организаторите на кампанията и учител по български език и литература, посочи, че тази година се предлага филмът "Гунди" като културно..

публикувано на 07.01.25 в 12:21

Етно кафене и музей стартира годината с ателие за немски език на 19 януари

И през новата 2025 година в Етно кафене и музей продължава с провеждането на различни събития. Първото събитие за тази година ще се проведе на 19 януари, неделя, съвместно с Coworking Family Burgas. Ще се състои второ издание на „Разговорен Немски за деца с горещ шоколад и крафт ателие / Deutsch für Kinder mit heißer Schokolade“. Събитието ще започне в..

публикувано на 07.01.25 в 10:44

Алена: "Тази година кризите са забранени"

Много любов, сватби и щастливи семeйни двойки ще ни донесе 2025-та година. Прогнозата е на астролога Светлана Тилкова – Алена. Родените през септември ще успяват, а родените на 9-то число ще са галениците на съдбата през годината. В годината на Марс, каквато е 2025-а трябват да внимават огнените зодии - Овен, Лъв и Стрелец.   "Тази година..

обновено на 05.01.25 в 13:43