С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди.
Проявата е част от новата инициатива на регионалния музей „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“. Тя се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България, Община Бургас и Областната администрация.
Проектът има за цел да сближава култури. Култури, които във всяка една цивилизация и всяко едно общество започват от трапезата, припомни директорът на бургаския музей Милен Николов:
„На трапезата се случва всичко и тъжните и веселите събития в живота ни се случват там. Край нея става и опознаването и се решават проблемите. Това е и нашето послание – с вилица, с нож, с вкусна храна и чаша вино, така може да се стигне до разбирателство.“
Инициативата включваше и кулинарна демонстрация в етнокухнята на музея. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ приготвиха един от най-популярните празнични сладки специалитети– унгарски щрудел, известен като „ретеш“, а присъстващите имаха възможност да го опитат.
Унгарският посланик Миклош Борош, заедно с кмета Димитър Николов опитаха от шрудела и похвалиха бургаските ученици, за добре приготвения сладкиш.
„Кулинарията е не само символ на приятелство, тя сближава и създава приятна емоция. Ние знаем, че унгарският народ е много гостоприемен и колкото повече подобни инициативи имаме, толкова повече нашите народи ще се сближават. Каним негово превъзходителство да организираме все повече такива събития, с изложби и културен ангажимент“, каза Николов. Николов.
Унгарският посланик благодари за поканата да гостува в морския град и за възможността за среща на дипломацията, историята и културата чрез кухните на нациите.
Изложбата „Сладки посланици“ разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата „Янчи Риго“, палачинката „Гундел“, чийзкейкът „Ракоци“, бонбоните „Унгарска рапсодия“.
Експозицията включва и оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии.
Изложбата ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.
повече може да чуете в звуковия Файл:
Сливен днес се превърна в притегателно място на ретро возила от близкото и далечно минало, съобщиха от общината. Дванадесетото издание на инициативата събра на „Ритейл парк“ 215 колекционери на стари автомобили, мотоциклети и велосипеди от цялата страна, включително един представител от Румъния. Заместник-кметът Стоян Марков беше сред..
С модно ревю на цветни тоалети с вплетени живи цветя бе открито 40-тото юбилейно издание на Националната изложба „Флора-Бургас“. Над 100 са участниците тази година. Изложението представя най-доброто в сферата на цветарството, флористиката и ландшафната архитектура. Началото на цветния празник даде посланикът на Австрия у нас нейно..
Пролетна чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Рецептата е от котленския край. Показани бяха стъпките за приготвянето на чорбата, необходимите съставки и кулинарните тънкости, които правят супата от коприва питателна и..
Николай Пеев отбеляза 100 –я си рожден ден. Сред най-близките си, с любимия официален костюм и в любимо заведение. Освен подаръци от деца, внуци, правнуци и роднини, бившият офицер от гранични войски получи поздравление и подарък от кмета Димитър Николов, който му пожела крепко здраве и бодър дух. На 100 години има много неща, които не се променят..
Започва работата по пълнометражен игрален филм, посветен на живота на Лили Иванова. Филмът ще бъде съвместна продукция между Фондация „Лили Иванова“ и продуцентската компания „Междинна Станция“, създадена от Иван Христов и Андрей Арнаудов. Новината бе оповестена навръх рождения ден на примата. "Благодаря на Иван и Андрей и на целия екип на..
Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет. Това сподели пред БНР-Бургас секретарят на Община Созопол Янко Костадинов, който спечели 3 000 лева от шоуто. Той обяви, че ще дари част от сумата за благотворителна кауза. Без да се замисли той знаеше, че Шошони, Кроу и Юта са индианиски племена, а комиксовият герой, който не носи маска, а..
Над 100 участници ще покажат своите умения в сферата на цветарството, флористиката, ландшафтната архитектура, ботаниката и всичко свързано с отглеждането на растителност, поддръжка на градината и арт труд в 40-то издание на Национална изложба на цветя "Флора" Бургас. Цветното изложение започва на 26 април и ще продължи до 6..
Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет. Това сподели пред БНР-Бургас секретарят на Община Созопол Янко Костадинов, който спечели 3 000..
С модно ревю на цветни тоалети с вплетени живи цветя бе открито 40-тото юбилейно издание на Националната изложба „Флора-Бургас“. Над 100 са участниците..
Пролетна чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на..