Моделите са разделени в осем класа, според задвижването и според това какво представлява самият модел. Журито пък ще следи за начина на изработка, сложността и детайлите на съответното копие.
Всички модели са на кораби, които са плавали или плават в момента. Такива са и трите, с които се представя Иво Чернев от Варна.
"Всеки един от тях има история. Този е плавал в Черно море, разучавал е крайбрежието на Османската империя, той е руски кораб. Плавал е през 1830-та година. Докато испанската лодка, казвам лодка, защото е била сравнително малка с размери до 12 метра, тя е от началото на миналия век", каза Чернев.
Изработката на един такъв модел зависи от сложността и отнема от няколко месеца до години, споделиха участниците. А за прецизността и историческата достоверност се използват стари карти и чертежи, посочи Евгени Генов, президент на националната федерация по корабомоделен спорт, които са организаторите.
"Може да бъде моделен чертеж, направен от съответен автор или някоя историческа монография, а за съвременните кораби се използва строителен чертеж. От там нататък всеки автор търси допълнителна информация за всеки кораб", каза Генов.
Атрактивната изложба ще може да се разгледа, при вход свободен, а на 15 септември ще бъдат обявени фаворитите в отделните категории.
Сливен днес се превърна в притегателно място на ретро возила от близкото и далечно минало, съобщиха от общината. Дванадесетото издание на инициативата събра на „Ритейл парк“ 215 колекционери на стари автомобили, мотоциклети и велосипеди от цялата страна, включително един представител от Румъния. Заместник-кметът Стоян Марков беше сред..
С модно ревю на цветни тоалети с вплетени живи цветя бе открито 40-тото юбилейно издание на Националната изложба „Флора-Бургас“. Над 100 са участниците тази година. Изложението представя най-доброто в сферата на цветарството, флористиката и ландшафната архитектура. Началото на цветния празник даде посланикът на Австрия у нас нейно..
Пролетна чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Рецептата е от котленския край. Показани бяха стъпките за приготвянето на чорбата, необходимите съставки и кулинарните тънкости, които правят супата от коприва питателна и..
Николай Пеев отбеляза 100 –я си рожден ден. Сред най-близките си, с любимия официален костюм и в любимо заведение. Освен подаръци от деца, внуци, правнуци и роднини, бившият офицер от гранични войски получи поздравление и подарък от кмета Димитър Николов, който му пожела крепко здраве и бодър дух. На 100 години има много неща, които не се променят..
Започва работата по пълнометражен игрален филм, посветен на живота на Лили Иванова. Филмът ще бъде съвместна продукция между Фондация „Лили Иванова“ и продуцентската компания „Междинна Станция“, създадена от Иван Христов и Андрей Арнаудов. Новината бе оповестена навръх рождения ден на примата. "Благодаря на Иван и Андрей и на целия екип на..
Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет. Това сподели пред БНР-Бургас секретарят на Община Созопол Янко Костадинов, който спечели 3 000 лева от шоуто. Той обяви, че ще дари част от сумата за благотворителна кауза. Без да се замисли той знаеше, че Шошони, Кроу и Юта са индианиски племена, а комиксовият герой, който не носи маска, а..
Над 100 участници ще покажат своите умения в сферата на цветарството, флористиката, ландшафтната архитектура, ботаниката и всичко свързано с отглеждането на растителност, поддръжка на градината и арт труд в 40-то издание на Национална изложба на цветя "Флора" Бургас. Цветното изложение започва на 26 април и ще продължи до 6..
Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет. Това сподели пред БНР-Бургас секретарят на Община Созопол Янко Костадинов, който спечели 3 000..
С модно ревю на цветни тоалети с вплетени живи цветя бе открито 40-тото юбилейно издание на Националната изложба „Флора-Бургас“. Над 100 са участниците..
Пролетна чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на..