Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България се излюпиха розови фламинги

Розови фламинги в Атанасовското езеро.
Снимка: БТА

За първи път в България орнитолози наблюдаваха три излюпени у нас бебета розови фламинги в бургаското Атанасовско езеро.

„Става въпрос за първия случай на гнездене на розовото фламинго въобще в България – каза д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците пред БНР Бургас. - До преди 15-ина години розовото фламинго беше един много рядък гост, който се появяваше на 10-ина, 15-години веднъж - по една, две птици на някое място и толкова. От около 8 години насам този вид птици се появи постоянно, през цялата година, и то в доста голям брой – почти 4000 индивида в Атанасовското езеро и съседните бургаски водоеми – защитената местност Пода, Поморийското езеро, Бургаското езеро.
След като около 8 години, така да се каже, „опипваше терена“, тази година за първи път наблюдавахме излюпени три малки в колония в самото Атанасовско езеро. Колонията представлява място, където много птици си правят гнезда на сравнително малка площ. Точно такова място се оказа Атанасовското езеро и това е първият случай на размножаване на фламингото в България.“
Птиците са се излюпили в началото на юни, а специалистите са ги наблюдавали на 16-и същия месец, когато са били на около 10 дена до две седмици, но са запазили това в тайна, за да не бъдат безпокоени от човешко присъствие, което би могло да ги застраши. 

Бебетата фламинги се излюпват малко по-големи от юмрук и когато са били наблюдавани от специалистите, вече са имали големината на не много едра кокошка. Въпреки името си, те не са розови
"Розови са само възрастните птици, и то не всички. Розовият цвят на оперението при тях се добива, от една страна, от храната им – това са едни специални рачета, които живеят в свръхсолени води, в солниците, така наречената Artemia salina. От друга страна, розовият цвят се поражда и от храненето на фламингите с едни особени червени водорасли. Така че някои индивиди са наистина розови, които са си намерили такава храна, но други, които са се хранили с други безгръбначни и с растителна храна, защото и с растителна храна се храни фламингото, те са по-бели. А младите са си направо кафяви. Те първите няколко години остават кафяви, постепенно избледняват, докато станат бели или розови, ако намерят подходяща храна", разясни д-р Петър Янков.
Той настойчиво призова хората да не се опитват да доближават птиците, например за да си правят селфи с тях или да ги снимат. В този случай възрастните ще излетят, а малките могат да прегреят от слънцето и да загинат от топлинен удар. Има и риск присъствието на хората да привлече чакали, гларуси и други неприятели на фламингите и докато възрастните са далече, защото хората са ги прогонили, малките да бъдат изядени от хищниците, разясни д-р Янков. 
"Настойчиво молим хората да не се опитват да се доближават до тях. Могат да се наблюдават от разстояние. Могат да ги наблюдават и с просто око от укритието за наблюдаване на птици до кръговото кръстовище на излизане към Варна. Обикновено и там има хора с бинокли и далекогледни тръби, с помощта на тези оптични уреди биха могли да се видят", посъветва д-р Янков.

Той се надява първото излюпване на фламинги у нас да не е последното, а идната пролет да се радваме на още бебета. Птиците отглеждат малки веднъж годишно - започват през май, мътят яйцето около месец и изминават почти още два, докато малкото порасне. Още месец и половина - два са необходими, за да укрепне и да започне да се държи като възрастно фламинго.


Интервюто с д-р Янков може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иманярски легенди от сливенския край

Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..

обновено на 20.11.24 в 14:54

платена публикация
Как да разпознаем качествените детски дрехи?

Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..

публикувано на 19.11.24 в 11:30

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".  Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..

публикувано на 17.11.24 в 13:00

Кампанията "Да украсим Бургас" даде началото на 18-ото си издание

Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..

обновено на 16.11.24 в 17:10

Слука споходи ловците в Малко Търново

След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни.  В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..

публикувано на 14.11.24 в 12:32

Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас (СНИМКИ)

С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..

публикувано на 12.11.24 в 15:10

Фатме Хасан, която мечтае да промени бургаската мода

Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя".  Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...

обновено на 11.11.24 в 16:15