Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Катя Съева: Храната събира хората, а това е празник по своята същност

Или каква е историята на содените питки в долната махала на Ахтопол

| обновено на 26.12.23 в 17:37

В празничния ден посетихме Ахтопол, за да разберем дали сме по-големи от хляба и кои са онези малки и стойностни неща, които ни осмислят празниците и делниците. гостуваме на Катя Съева, която е един от организаторите на Националния литературен конкурс „Морето“, на сдружение „Лумен“.  От нея научихме интересна история за содени питки, които се правят в тази част от Южното Черноморие.


„Честито Рождество Христово на всички. Самата аз не съм от Ахтопол, а понеже ми е много любима тази дума  и ще си я ползвам - свъртяна съм тук. Това е една хубава странджанска дума и всеки външен си е свъртянко.

В последните 2 години така се завъртя колелото, че поостанахте доста тук. Останахме и за тези празници, така сме по-дълго на морето. Искаше ми се да видя това място във всеки един сезон, във всеки един празник и във всяка една магия.



Ако трябва да говорим за типичните трапези - всеки един от нас, където и да се намира по света си спазва коледната традиция. 

Няма да коментираме излишно традиционните бобове, сарми и всичко останало, което правим. Ценя всяко едно семпло и автентично нещо, което ми носи уюта, атмосферата, историята и традицията на празника. Сега се връщам на въпроса за хляба, защото той е много важен. 


Аз съм ловчанлийка и много се гордея с това. Каква за мен е магията? Като се съберем с мои приятели и приятелки, които са вълшебни домакини или работят в сферата на ресторантьорството, а на мен ми е неудобно да говоря за тяхната храна, но я консумирам с огромно удоволствие. Храната за мен трябва да бъде сладкодумна и е празник. Содената питка е в темата, за която искам да разкажа. Моята приятелка е Добрина, а в тяхното семейство се предава през всичките поколения до днес едни содени питки. Та имало едно време в долната махала на Ахтопол една стара гъркиня, която всички я знаели като баба Цоцо. Тя готвела страхотни ястия, но най-известна била с нейните питки, които били содени. Така рецептата достига до нас днес, на Коледа. 

Рецептата за тях е много лесна. Нужни са кисело мляко, хлебна сода, сол, олио и брашно. Това е материалът за содените питки. Количествата от съставките е в зависимост от това колко са хората вкъщи. Правят се на тиган, на печката. А най-важната съставка е любов. тази рецепта избрах, защото тя е малка, семпла, много коледна, много семейна, носи много родова памет и история. Това е смисълът на празника и на храната, която събира, а това е празник по своят същност. Това е традиция, която споделяме с любимите хора.“, допълни Катя Съева. 

Чуйте още от разговора в звуковия файл.

Снимки: Свобода Атанасова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират благотворителна изложба - базар "Мартеници за Петя и Петя" в Несебър

Сдружението на занаятчиите и творците в Несебър организират поредно благотворително събитие, този път то е под надслов „Мартеници за Петя и Петя“. Целта е да се помогне на две деца, които са с детска церебрална парализа и имат нужда от денонощна грижа и рехабилитация, разказа председателят на организацията Надежда Трифонова: "Петя Желева е..

публикувано на 16.02.25 в 17:30

"Един Процент Промяна" - сдружението, което помага да се случва Добро

"Един Процент Промяна" е сдружение за хора, които искат да правят добрини в България и които са готови да случват осезаема промяна в обществото. Вече близо 10 години дейността им доказва, че доброто го има и то се случва около нас. 7 души стоят за дейността на тази организацията, която всеки месец подкрепя различна кауза. Над 200..

публикувано на 16.02.25 в 17:00

Обявиха жълт код за валежи и студ

През нощта срещу 17 февруари валежите ще обхванат цялата страна и ще продължат и през деня, сочи прогнозата на НИМХ. С продължаващото застудяване в повечето райони ще вали сняг, в Югоизточна България - дъжд. Ще се образува и ще се задържи снежна покривка, най-много в Централна Северна и в Източна България, където и валежите ще бъдат по-значителни...

публикувано на 16.02.25 в 16:50

Две бургаски училища преминават утре в онлайн режим, заради авария

Поради авария на Районната отоплителна централа в жк. "Меден рудник", захранваща ОУ "Елин Пелин", СУ "Константин Петканов" и ДГ "Чайка", учениците на двете училища ще преминат утре в онлайн режим.  Детска градина "Чайка" разполага с достатъчно отоплителни уреди и ще продължи да работи. Термал инженеринг вече започна работа по отстраняване на..

публикувано на 16.02.25 в 16:27

"Бъди човек" - Айтос събраха над 6 хиляди лева в подкрепа на Виктор

Доброволците от „Бъди човек“ – Айтос провеждат кампания в подкрепа на 9 – годишния Виктор, който се бори със синдром на Жубер и бъбречна недостатъчност.  Кулминацията на инициативата бе благотворителен концерт под надслов „С любов за Виктор“, който се проведе през тази седмица  в айтоското читалище „ Васил Левски 1869“. В проявата се..

публикувано на 16.02.25 в 16:00

Кукерите в Меден рудник ще играят за благотворителна кауза

Кукерски игри предстоят тази неделя, 16 февруари в квартал Меден рудник.  Групата „Козият рог“ще обиколи къщите, за да прогони злото.  Началото ще бъде поставено  от ул. Босна 36, където е къщата на "Царя" за тази година, а финалът ще е в 18 часа на поляната срещу Хлебозавода. Ще бъдат пресъздадени ритуалите заораване и засяване.  Иван Василев..

обновено на 16.02.25 в 09:59

НОИ: Над 16 400 мъже са ползвали отпуск при раждане на дете през 2024-та

Над 16 400 мъже са ползвали 15-дневен отпуск при раждане на дете, сочат данните на Националния осигурителен институт за деветте месеца на 2024-а година. За същия период на 2023-а отпуските са били с 1300 повече. Когато майката и бащата са в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на..

публикувано на 15.02.25 в 11:05