Интерактивната карта е дълго обмислян проект, но е успял да се реализира в пълнота през последните 4 години. Акцентът е храната, защото тя лежи в основата на традицията и бита на всеки един народ. През последните години наблюдаваме засилен интерес именно към кулинарията. При това не само в интернет, но и много предавания в родния ефир вече са на подобна тема. Увеличават се и филмите с кулинарни сюжети. Заради засиления интерес екип на Българската академия на науките решава да насочи вниманието към нашата родна кухня.
„Ако се опитваме да правим добър туризъм, най-добрият начин, най-добрата визитна картичка е чрез храната. Вкусовите усещания винаги вървят редом с визуалните. По отношение на българската национална кухня, колкото и условно да е това понятие, ние определено сме в дълг. Именно поради тази причина решихме да направим Интерактивната кулинарна карта. Тя е преди всичко езикова, диалектна карта, защото на нея може да се види и чуе на автентичния диалект на съответния район как се приготвя съответното традиционно ястие за него. Обединили сме две в едно – език и кулинария“, обясни ръководителят на проекта проф. д-р Ана Кочева, езиковед и ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.
Обикаляйки в различните краища на страната, екипът открива някои интересни обичаи. „В района на Велико Търново ни приготвиха традиционния за региона дулагач. Това е вид баница, а баниците са 30 всъщност по цялата българска езикова територия. Като разновидности и начини на приготвяне – дърпани, теглени, месени, всевъзможни и с различен пълнеж. Въпросният дулагач ни го приготвиха в един сахан. Много държаха да се похвалят с него, който те притежават, който е приготвен преди повече от 100 години от ръцете на Рачо Казанджията, който всъщност е бащата на Петко Славейков“, раказа проф. Кочева.
Оказва се, че докато ние не обръщаме внимание на традиционните ни ястия, то другите страни около нас не спят. Проф. Кочева посочи, че румънците са регистрирали като свой собствен продукт – добруджанската баница.
По проекта, екипът на БАН е направил проучвания в района на Странджа, Поморие, Несебър и Еркеч. Оказва се, че на традиционната трапеза на българина, рибата е по-скоро деликатес, отколкото ежедневна храна.
Интересно е, че районът на разпространение на зелника, тръгва от Странджа и завършва в Корчанско, Албания. „Много интересен беше странджанският гювеч, който ни направиха в керамичен съд и ни показаха технологията“, допълни проф. Кочева.
Един от най-архаичните български говори е този в Еркеч. „Самите еркечани имат самочувствието и според някои историци съвсем основателно, че са наследници на Аспаруховите прабългари. Еркеч, което днес се нарича Козичино е неправилно преведено, защото тогава, когато са извършили преименуването, най-вероятно са изходили от етимологията еркек - козел. Всъщност еркеч не означава козел, а е свързано с този огромен защитен вал – Еркесия, с който Първото българско царство се е отбранявало от Византия“, разказа проф. Кочева. Като специфично ястие за региона са булгурения зелник и десерта крушим булгур.
Емил Гепов е фризьор отскоро и когато започва в тази професия решава, че трябва да го направи с благотворителен жест и за това подстригва безплатно деца в неравностойно положение. Той е на 29 години, семеен с едно дете. Преди е работил в сферата на туризма. Обиколил е много страни по света. Живял и работил е в Англия, Германия, дори на Канарските..
Надя Лашева е член на групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, преди месец тя разбира, че страда от рядък вид рак на костите, има 10-сантиметров тумор в коляното. Тя е е майка на две деца, като дъщеря ѝ страда от муковисцидоза - генетично заболяване. Представихме ви я през юни 2022 година в рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“, в..
В последната неделя на септември прегръщаме всеки подарен час топлина, но и усещаме как меланхолията на настъпилата календарна есен, се опитва да ни завладява с хладните утрини или ранното стъмняване. Сега е моментът за ново хоби. Хобитата, които са глътка свеж въздух в изпълнения с напрежение и стрес делник, а после се превръщат в нещо повече,са..
Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024” ще се проведе днес пред експо център Флора в Бургас. Той се организира от сдружение "Историческо наследство", а за него пристигат участници от Ямбол, Пловдив и Румъния. Бургаското сдружение заедно с организаторите ще представи традиционните шотландски и ирландски игри, провеждани по келтските..
Мария Бакалова е получила главната роля в бъдещата комедия на Джейсън Джеймс All Night Wrong (“Нощта на грешките”), съобщи БТА . Филмът е продуциран от независимата компания Resonance Film & Video, базирана във Ванкувър, Канада. Нейно дело са предишни филми на основателя ѝ, режисьора Джеймс, като „Изгнаник“ (Exile, 2023) и „Това особено чувство“..
Средновековният събор “Помни славата -Туида 2024“ ще се проведе на крепостта "Туида" край Сливен. Това е осмото му издание и то ще се проведе от 4 до 6 октомври. По време на събора групи с участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ..
Мария Мутафчиева представи видеоклипа на новата си песен „Здравей“. Групата й „Мери Бойс Бенд“ го снима в края на август в Бургас. Мястото е емблематичният булевард „Богориди“ пред Археологическия музей. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас. „Здравей” е първият сингъл от новия албум на групата. Мери сподели, че е..
Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024” ще се проведе днес пред експо център Флора в Бургас. Той се организира от сдружение "Историческо..
Мария Бакалова е получила главната роля в бъдещата комедия на Джейсън Джеймс All Night Wrong (“Нощта на грешките”), съобщи БТА . Филмът е продуциран от..
В последната неделя на септември прегръщаме всеки подарен час топлина, но и усещаме как меланхолията на настъпилата календарна есен, се опитва да ни..