Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравени български рецепти и диалекти в Интерактивна карта

Снимка: kulinar.ibl.bas.bg




Екип на Българската академия на науките създаде „Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия“, чиято основна цел е да представи кулинарното ни богатство. Тя включва много видеоклипове, илюстрации и рецепти, преплетени със специфичния диалект на всеки регион. Един прост пример -  може да се изненадате, от това, което ще ви сервират, ако си поръчате кавърма в Добруджанския край. Ще получите не ястието с много лук и месо, а … баница.

Интерактивната карта е дълго обмислян проект, но е успял да се реализира в пълнота през последните 4 години. Акцентът е храната, защото тя лежи в основата на традицията и бита на всеки един народ. През последните години наблюдаваме засилен интерес именно към кулинарията. При това не само в интернет, но и много предавания в родния ефир вече са на подобна тема. Увеличават се и филмите с кулинарни сюжети. Заради засиления интерес екип на Българската академия на науките решава да насочи вниманието към нашата родна кухня.  

„Ако се опитваме да правим добър туризъм, най-добрият начин, най-добрата визитна картичка е чрез храната. Вкусовите усещания винаги вървят редом с визуалните. По отношение на българската национална кухня, колкото и условно да е това понятие, ние определено сме в дълг. Именно поради тази причина решихме да направим Интерактивната кулинарна карта. Тя е преди всичко езикова, диалектна карта, защото на нея може да се види и чуе на автентичния диалект на съответния район как се приготвя съответното традиционно ястие за него. Обединили сме две в едно – език и кулинария“, обясни ръководителят на проекта проф. д-р Ана Кочева, езиковед и ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.

Обикаляйки в различните краища на страната, екипът открива някои интересни обичаи. „В района на Велико Търново ни приготвиха традиционния за региона дулагач. Това е вид баница, а баниците са 30 всъщност по цялата българска езикова територия. Като разновидности и начини на приготвяне – дърпани, теглени, месени, всевъзможни и с различен пълнеж. Въпросният дулагач ни го приготвиха в един сахан. Много държаха да се похвалят с него, който те притежават, който е приготвен преди повече от 100 години от ръцете на Рачо Казанджията, който всъщност е бащата на Петко Славейков“, раказа проф. Кочева.

Оказва се, че докато ние не обръщаме внимание на традиционните ни ястия, то другите страни около нас не спят. Проф. Кочева посочи, че румънците са регистрирали като свой собствен продукт – добруджанската баница.

По проекта, екипът на БАН е направил проучвания в района на Странджа, Поморие, Несебър и Еркеч. Оказва се, че на традиционната трапеза на българина, рибата е по-скоро деликатес, отколкото ежедневна храна.

Интересно е, че районът на разпространение на зелника, тръгва от Странджа и завършва в Корчанско, Албания. „Много интересен беше странджанският гювеч, който ни направиха в керамичен съд и ни показаха технологията“, допълни проф. Кочева.

Един от най-архаичните български говори е този в Еркеч. „Самите еркечани имат самочувствието и според някои историци съвсем основателно, че са наследници на Аспаруховите прабългари. Еркеч, което днес се нарича Козичино е неправилно преведено, защото тогава, когато са извършили преименуването, най-вероятно са изходили от етимологията еркек - козел. Всъщност еркеч не означава козел, а е свързано с този огромен защитен вал – Еркесия, с който Първото българско царство се е отбранявало от Византия“, разказа проф. Кочева. Като специфично ястие за региона са булгурения зелник и десерта крушим булгур. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слука споходи ловците в Малко Търново

След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни.  В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..

публикувано на 14.11.24 в 12:32

Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас (СНИМКИ)

С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..

публикувано на 12.11.24 в 15:10

Фатме Хасан, която мечтае да промени бургаската мода

Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя".  Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...

обновено на 11.11.24 в 16:15

Златка Димитрова излиза на боксовия ринг в Унгария

Златка Димитрова излиза на боксовия ринг в Унгария на 10 ноември. За първи път бургазлийката, която има афинитет към спорта и е запалена по фитнеса, ще се представи официално в това поприще.  Турнирът е атрактивен с участието на популярни дами, основно инфлуенсърки от цяла Европа. Включват се представителки на 8 държави. На родния модел..

публикувано на 08.11.24 в 13:30
Проф. Христо Пимпирев

Проф.Христо Пимпирев: На Българската полярна база ще се разработва за първи път астрономичен проект

Днес тръгва Научноизследователският кораб „Св.св. Кирил и Методий“ - НИК 421 в третото си плаване до ледения континент Антарктида. В 33-ата Българска експедиция ще се включат и орнитолози, както и учени от цял свят. Затова се превръща и в международна. Това каза за БНР Бургас проф. Христо Пимпирев. Само преди дни приключи и традиционният..

публикувано на 07.11.24 в 09:25

Откриха надгробен надпис с тракийски имена при разкопки край Созопол

Археолози проучиха некропол в местността Каваци край Созопол. Той е в периметър, част от историята на Аполония Понтийска и е датиран от IV в. пр. Хр. Открити са интересни артефакти, съобщи директорът на археологическия музей Димитър Недев: „ Това е един много интерес участък с интересни погребения, в които се открива нюанс на..

публикувано на 05.11.24 в 08:40

Започна коледната дарителска кампания "Операция: Плюшено мече"

„Операция: Плюшено Мече“ е най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи в неравностойно положение в България. На 1 ноември започна 17 - тото й издание. Всяка година с екип от 250 доброволци в цялата страна и с помощта на хиляди дарители от България и чужбина, организацията прави Коледата възможна за малки и големи в..

публикувано на 03.11.24 в 17:00