Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя: 

"Общо взето, продуктите ни са подбрани, все едно си готвя за моето дете. С качествени продукти, пълнозърнести брашна, доста заместители на млечните продукти, заместители на захарта. Захарта храни най-много болестите и ги захранва. Заместваме я с кленов сироп, агаве, кокосова захар, мед, фурми. Наблягаме на естествените подсладители, на естественото хранене." 

Общо взето подправките са тези, които подчертават храната, но и когато продуктите са хубави, това е достатъчно. Но е много важно да се смесват, да има и вариво, да има и ядки, както и млечни продукти, посочи Росица Василева.

Аюрведа е знание за това как да живеем и да приготвяме храната си, как да се поддържаме в баланс и да се лекуваме чрез заобикалящото ни разнообразие от природни дарове. Всяка билка, зеленчук, плод и подправка оказват влияние както върху физическото ни тяло, така и върху психиката ни. Храната може да ни зареди със страст за живот, но може и да ни накара да се чувстваме тежки и лениви. За здравословното хранене и аюрведичната кухня, споделя Росица Василева.  

Най-лесният десерт, с който можем да завършим менюто са домашни бонбони със сушени плодове и ядки, които просто можем да поставим в кухненския робот и след това да оформим топчета.


Подробностите в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08