Бургас, морето и неговите трудови хора живеят и в жаргона. Освен атмосферата на нашето ежедневие, той е и живата ни връзка с миналото.
„Жаргонът след 1989 година много се промени, но не и свързания с морската и рибарската тематика“, казва авторът на книгата „Бургаският жаргон до 1989 г.“ Митко Иванов и добавя: „Бургазлията говори с голяма любов за своите места, а една лингвистична особеност е, че за него те са просто Морската, а не Морската градина, моста, вълнолома, залива.“
Особено богат е жаргонът, когато говорим за голямата вода. Бургазлии я изследват, усещат всяка нейна промяна и резултат от тази им изначална свързаност са хрумвания, които оцветяват езика. Събира ги Митко Иванов: „„Морето е тава“, „морето е паркет“. Има един разточителен израз: „Мравките вода пият“-няколко от моите информатори го употребяват. Идеята е, че то е толкова спокойно, че на брега я няма и онази мъничка вълничка, която създава къдравината на пясъка и мравката може спокойно да отиде да пие вода. Друг е въпросът, че тя не пие морска вода!“
Морските професии в Бургас изчезват, но жаргонът, свързан с тях остава. Параходчия и тираджия са двете основни професии, познати на няколко поколения, свързани с морето и мащабната търговия, тръгваща оттук. Изследователят обаче се натъква на следния факт:
„Сведение от първата половина на 20 век засяга една много специфична професия, свързана с морето, лодкостроенето и подготовката за предстоящия риболовен сезон. Това е калафатенето на лодките. Те са се строели изключително от дървен материал, жив материал, който се разсъхва извън рибния сезон. Затова е необходимо преди пускането на вода тези процепи да бъдат запълнени. Това е ставало с калчища, с трески от тръстика и подходяща смола, най-често катран. Занаятът се е наричал „калафатене“, а човекът, който го практикува „калафатчия“. През първата четвърт на XX век именно в Бургас са били най-добрите специалисти калафатчии.“
Огромно е разнообразието в жаргона, когато става дума за риба. Един думи са станали нарицателни за размера на рибата като „циганка“, други са се превърнали в нарицателно за човек като акулка-умалителното се използва за сексуално агресивна млада жена, „цаца“ е наричан дребен мъж, а „чироз“ слаб човек. Митко Иванов добавя:
„Един пример „царската риба“ мнозина свързан с паламуда, определян като царя на морето, но по-често тук се отнася за барбуна. Според местната градска легенда именно това е рибата, която е била любима на цар Борис III при едно от няколкото му посещения в града. Много често икономията на езика ражда съкращения-„карида“ е скарида. „Бабакит“ пък е чернокоп. Думата се използва само и единствено в Поморие. Затова и не е включена в това издание на книгата.“
Влизаме вече в сезона на „паламудената треска“-най-щастливият за рибарите период в края на октомври, когато морето е дало изобилен улов. Думата дума отваря и ни води към следващия важен израз от морския жаргон-„Рибарите на брега все радостни песни пеят“-моментът, когато е редно отличният улов да бъде полят в приятелски кръг.
Книгата на Митко Иванов с успех бе представена в Бургас. Предстои и нейната столична премиера. На 29 септември авторът определя среща на бургазлии, отдавна напуснали града, но никога не загубили връзката си с него, както и на всички, за които изследването ще е любопитно проучването. София ще говори на бургаски жаргон на 29 септември от 18 часа в книжарницата на "Витошка" и "Патриарх Евтимий".
Повече чуйте в звуковия файл.
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие са подготвили различни прояви. От Зелена Странджа организират дълга разходка до кв. "Сарафово" покрай южната част на Атанасовското езеро. По традиция от сдружението отбелязват Атанасовден със..
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове и аромати на времето“. Всеки месец е представен с интересна снимка и рецепта от стари времена. Има описания за приготвяне на изтънчени ястия, но има и такива за по – обикновени, които често са..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя. Управителят на Общинското предприятие „Обредни ритуали“ Магдалена Карастоянова поясни: "Преди обяд ще има бракове на "Вардар", а в следобедните часове в Морското казино. Има заявки и за няколко изнесени..
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
Ледената пързалка пред съдебната палата в Бургас е едно от най-предпочитаното места за бургазлии от всякакви възрасти. Най-малкият посетител е на 3.5 години, а най-възрастния е на 76, разказа Николай Георгиев, който работи там. Според него интересът наистина е много голям, най-вече от учениците. "Това безспорно е атракция. Имаме вече и постоянни..
Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“ се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo. Общата площ, на която художникът работи надхвърля 100 кв. метра. Две различни композиции ще бъдат изобразени на двете съоръжения, като предизвикателство е и разчупената форма, по която се рисува. Композициите ще са свързани идейно, а..
Ски зона Котел отвори в края на миналата година и бързо се превърна в хит за бургазлии, които искат да видят сняг, да покарат ски или да се спускат с шейни. Само на час път от морския град тя предложи на децата през ваканцията снежни преживявания. Зоната се намира в местността „Трите вятъра“ на 4 км от Котел в посока с. Кипилово...
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя...
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове..