Национален археологически резерват „Деултум - Дебелт“ организира древно римски и съвременни практики свързани с „Хлябът“ - уъркшоп по месене на хляб. Събитието започва в 10.00 часа и продължава до 14.00 часа в двора на резервата. Посетителите ще могат да опитат ястия, характерни за кухнята на римската колония Деултум. Входът е 5 лева за възрастни, а за децата е безплатен. Освен да опита хляб от римско време, всеки посетител ще може да разгледа и археологическата експозиция.
Хлябът е важен за всяка трапеза и не случайно е в центъра на събитието, посочи Красимира Костова, директор на музея домакин "Деултум" в Дебелт.
"В уоркшопа ще има представени римски практики свързани с месеното на хляба. В последните години храната започна да има специално място и провокира младите към стари практики, особено що се отнася за хляба. Този, който са яли по време на римската империя е бил по-здравословен от сегашния още повече, че е бил с квас", каза Костова.
В месеното ще се включат ученици от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас като освен хляб ще представят и други традиционни за онова време ястия.
Идеята е събитието да е само начало на поредица от такива, свързани с храната и миналото в региона.
Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..
След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни. В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..
С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..
Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя". Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...