Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовци: В момента има най-много скорпид, попчета и хамсия

| обновено на 26.05.22 в 08:58
Ахтопол
Снимка: Свобода Атанасова

На юг от Бургас в морето се риболува в момента най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза за БНР Бургас Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол:



„В момента  работим със скорпид, хамсия, попчета. Имаше и цаца, почти нормални количества. В момента очакваме сафрида, морето дава някакви количества, но все още сезонът му закъснява с около две седмици. Някои даляни вадят още цаца, но водата е студена. В момента има забрана за улов на калкан. 
Горивото поскъпна, сметката не излиза при риболов, токът също е скъп, гледаме да не замразяваме много риба и да не използваме фризери. Лятото вадим меджид, но тази година заради горивото явно есента ще работим с траловете, когато има повече риба, за да излиза сметката“, допълни Йордан Каракашев.

Още един коментар от бранша. 

Продължаващите военни действия в Украйна и информацията за наличие на мини в Черно море повлия и на риболова. Това обясни Йордан Господинов, изпълнителен директор на асоциация БГ ФИШ.
Той съобщи, че има и промяна в хранителната верига в морето, заради появата на нов вид медуза, която се храни с планктон, който пък е основна храна за мидите, цацата и хамсията:



„Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, и хамсия също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия, взривовете, замърсяването. В района, където беше аварията с кораба „Вера Су“ няма някакви особености. Мидите във фермите растат малко по-бавно, защото е по-малко храната. В Черно море от известно време се появи една гребеновидна медуза, която се храни с планктон. Той е важна храна за черните и белите миди, както и най-вече за цацата, която пък е началото на останалата хранителна верига - на чернокопа, паламуда, на всички други морски хищни риби. Това е, което рибарите наблюдават, но е и информация, която вероятно ще бъде важна за хората, които правят съответните изследвания.

Секторът има нужда от помощи, защото това, което се дава от държавата е малко в сравнение от поскъпването на електроенергията. Нека да го обясня така, че да бъда разбран правилно. При нас рибата се съхранява в хладилна камера на -25/-21 градуса, ежедневно, денонощно. Докато хранителните продукти като плодовете, зеленчуци и млечни продукти се съхраняват от 0 до +6 градуса. Това изисква много по-малко разходи. Ние ловим рибата и я замразяваме, след това се продава като замразена и може да се продаде след месеци.

Уловът на риба също е разход, защото използваме горива, те също поскъпнаха. Имам усещането, че земеделското министерство не може да се ориентира кой кой е в хранителната верига, както и каква е продоволствената верига. Тази продоволствена верига не е само хляб, сирене и домати, изброявам тези продукти, защото като се говори за потребителската кошница нашият сектори липсва. Нека да напомня, че рибата е основен хранителен продукт.

Недостатъчното подпомагане на сектора ще рефлектира и върху цената на крайния продукт, защото стойността на рибата ще се повиши“, допълни Йордан Господинов.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булгаргаз": Природният газ ще поскъпне с почти 11 процента през декември

Почти 11 процента ще е поскъпването на природния газ през декември до 76 лева за мегаватчас без такси и налози.  Това заявиха от "Булгаргаз" по време на общественото обсъждане на цените. Окончателно решение ще бъде взето на 1 декември.

публикувано на 28.11.24 в 10:45

От 30 ноември до 31 декември: Родителите може да подадат заявления за данъчни облекчения за деца

Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си - е необходимо да заявят желанието си пред него, като подадат съответната декларация от 30 ноември до 31 декември 2024 година, припомнят от Националната агенция за приходите. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края..

публикувано на 28.11.24 в 10:24

КЕВР обсъжда цените на ВиК услугите за 2025 година

Новите цени на водата и ВиК услугите за следващата година, които предвиждат от поскъпване с 19 процента в Сливен до поевтиняване с 15 на сто в Добрич, ще бъдат обсъждани в Комисията за енергийно и водно регулиране. Регулаторът ще има и друго заседание днес, на което ще се разгледа предложението на Булгаргаз за близо 8-процентно увеличение на природния..

публикувано на 28.11.24 в 08:10

Актуализираха капиталовата програма на община Средец

Съветниците на Средец актуализираха днес капиталовата програма на общината за настоящата година.Това бе една от точките в дневния ред на 18-тото заседание.Почти протоколно и без дебати бяха гласувани повечето докладни. Част от тях бяха за п риемане на актуализиран план за интегрирано развитие,п ромяна на годишния план за ползване на дървесина..

публикувано на 27.11.24 в 17:04

Кметове, рибари и туристически бранш са против поддържан резерват "Маслен нос"

500 кв. км ще включва територията на морския резерват Маслен нос. Това стана ясно на среща, организирана от община Приморско, на която експерти от Грийнпийс представиха основните параметри на предложението им за обявяването на най-големия морски резерват в страната.  Обхватът му ще бъде от нос Агалина до Лозенец, като зона от 2 мили от брега на..

публикувано на 27.11.24 в 16:29

Среща в Приморско на кметове и рибари с Грийнпийс по искането за морски резерват

Среща в Приморско по внесеното от Грийнпийс България искане за обявяване на първия изцяло морски резерват в страната предстои от 14 часа в общината. Внесоха в МОСВ петиция за обявяване на първия изцяло морски резерват Домакин е кметът Иван Гайков като се очаква да се включат и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Царево..

публикувано на 27.11.24 в 12:51

Връщането на 20% ДДС за ресторантите ще увеличи цените, смятат от бранша

Връщането на 20% ДДС за ресторантьорския бранш ще увеличи цените за крайния потребител, единодушни са от бизнеса. Такава вероятност има, тъй като финансовото ведомство залага тази ставка в бюджета за догодина. В момента ресторантите плащат 9% ДДС, мярка която бе въведена, за да се справят с последиците от ковид кризата.  Според Димитър Найденов,..

публикувано на 27.11.24 в 11:05