Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на суджука се проведе в Кошарица /СНИМКИ/

Майстор на домашната наденица стана 39-годишния Марин Михалев



За 11-та година в несебърското село Кошарица се проведе празник на домашната наденица. За жителите и гостите бяха подготвени 100 килограма суджук. Присъстващите споделиха:

„Утвърди се като празник. Хубаво е да се събираме да хапнем, да пийнем. Всяка къща прави домашен суджук, но не всеки има смелостта да се конкурира. За да излезе на състезание суджукът трябва да е сух…

„Дойдохме специално за празника. Всичко е много вкусно…

„Въпреки пандемията, която е малко против нас, виждате колко хора са се събрали…“


Като част от празника се проведе и конкурс за най-добър майстор на домашната наденица. Конкуренцията пребори 39-годишният Марин Михалев, който бе признат за най-добър в приготвянето на суджука в несебърското село.


Кметът на Кошарица Валентин Станчев е убеден, че с празника са поставили началото на една традиция, която се харесва и от местните жители и от гостите на селото.

Луканка се прави с любов, с хубави подправки. Славата на Кошарица е, че тук сме на хубаво място, под гората, става течение и суджуцитие съхнат добре. Човек като се постарае, като сложи качествено месо и правилните подправки и нещата се получават“  


Всички опитаха от вкусния суджук, който се печеше на място, дегустираха и от руйното вино.

Повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Възходът на еко опаковките: защо те са бъдещето на индустрията?

През последните години нарастващото екологично съзнание и потребителско  търсене на устойчиви продукти се оказват крайъгълен камък за редица  индустрии и най-вече - опаковъчната. Поради непрестанно увеличаващите се  опасения относно промените в климата, глобалното замърсяване и  изчерпването на ресурсите, еко пакетирането се е превърнало от..

публикувано на 27.08.24 в 14:09

Доц. Димчо Момчилов: Акве Калиде е труден, но много интересен археологически обект

Продължава проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), които археолозите откриха в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Структурата заема централно място в бившите римските терми и е била част от фонтан с надпис и статуя на трите нимфи - покровителки на минералните извори, съобщи доц. Димчо Момчилов, ръководител на..

публикувано на 27.08.24 в 13:00

Романтично предложение за брак на концерта на Миро в Бургас

Бас китаристът  на  Миро - Емилио Мархолев предложи от сцената брак на приятелката си Марина Колева, по време на концерта на популярния изпълнител на летния театър в Бургас. Развълнуваната дама отговори „Хиляди пъти „Да“ и това екзалтира допълнително публиката на прекрасния концерт.  „Беше вълшебна вечер в Бургас. Благодаря Ви, че бяхме..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Група „Мери бойс бенд“ превърнаха улица „Богориди“ в снимачна площадка

Емблематичната улица „Богориди“ стана снимачна площадка в късния следобед. Група „Мери бойс бенд“ избраха пространството до Археологическия музей за кадрите към песента „Здравей!“. Режисьор на видеото е Васил Стефанов, с когото групата работа от доста време. Според замисъла Мери в жълта рокля идва откъм улица „Константин Фотинов“, спира при..

публикувано на 25.08.24 в 20:46

Созополски къмпинг е първият у нас със собствен параклис

Първият къмпинг в България със собствен параклис е край Сазопол, съобщава Camping.bg. Параклисът в къмпинг "Созопол Еко" е  осветен в събота от Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Арсений. В литургията участваха и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, както и отец Димитър от Созопол. Духовната обител носи името на пазителя на..

публикувано на 25.08.24 в 13:35

Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна – пътуване назад във времето

В продължение на три дни Жеравна ще се върне в миналото. Този петък там се открива 16 – ят фестивал на фолклорната носия. Над 25 хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (23, 24, 25 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света..

публикувано на 23.08.24 в 13:00

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

публикувано на 23.08.24 в 11:02