Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

4
Катя и Чарлс Беер отглеждат шафран в несебърското село Тънково

Катя Ивановска е от Кюстендил, художничка е, но като много българки в началото на демокрацията търси щастие в чужбина. Изборът ѝ е Швейцария. Там среща Чарлс Ернест Беер, който работи в маркетинга и става негова жена. Отначало той иска да отглежда трюфели в Аржентина, но след проучване на пазара семейство Беер купува имот в несебърското село Тънково и сбъдва една мечта-да се занимават с градинарство, но не какво да е, а с отглеждането на шафран. За екзотичната подправка Чарлс Беер казва:

"Казват, че шафранът в древността е тръгнал от Гърция, минал е през България и след това се е разпространил почти навсякъде по света. Хората като са видели, че е много тежка работа, са го поизоставили." 

Край Тънково лилавият минзухар е на три декара. В сухо състояние семейство Беер успели да достигнат над килограм шафран. Катя Ивановска-Беер разказва:

"На четвъртата година имаме над милион луковици, което прави над 3 милиона цветя. Вече не можем да смогваме, затова сме го намалили наполовина. Два месеца в годината е невероятен труд-есента се събира, обаче се плеви пролетта поне веднъж, за да цъфне хубаво. Най-големият производител на шафран в света е Иран, те произвеждат с тонове и подбиват цените, но европейският е с по-добро качество."

Шафранът е полезен с лечебните си свойства, като подправка в гурме кухнята и суровина в луксозната козметика:

"Той има мирис на антибиотик. Много ценен е за здравето. Правят се болкоуспокояващи чайове, също за нервно напрежение. Сосовете за риби и морски дарове също са популярни. 

Тази година семейство Беер очакват реколта от около 800 грама. Отглеждаме шафрана абсолютно чисто и със сигурност отговаряме на критериите за биопроизводство, но не сме правили стъпки за сертифициране, казва Катя:

"Измислят всякакви условия, които са трудни за покриване. По европейските стандарти биопроизводството е сложна история. Продавала съм на фермерския пазар във Варна и колегите много се оплакват. Това не е лесна работа-иска се сърце за нея! А кой ги оценява- нито купувача, нито държавата. Как да просперира това в България?". 

Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ настоява за 15% ръст на заплатите в националните медии и други сектори

КНСБ настоява да бъдат увеличат с 15% заплатите в 7-8 сектора, които синдикатът определя като рискови. Ако това не стане, протестите ще се радикализират, а исканията ще нарастват, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в Благоевград, където беше открит първият в страната синдикален клуб за срещи и консултации. Според Димитров са нужни между 150 и 200..

публикувано на 10.04.25 в 14:30
снимката е илюстративна

Боршош и Световният съвет за туризъм обсъждат здравен спа форум у нас

Министърът на туризма Мирослав Боршош обсъди с президента на Световния съвет за пътуване и туризъм Джулия Симпсън възможностите за стратегическо партньорство и съвместни инициативи за развитие на сектора у нас. Акцент в разговора беше организирането на международен инвестиционен форум, посветен на медицинския, СПА и уелнес туризъм. По думите на..

публикувано на 10.04.25 в 11:30
Архив

Между 600 и 800 лв. на декар са загубите от измръзналите овошки в Югоизточна България

Между 600 и 800 лв.на декар са загубите на зeмeделските производители заради измръзналите овощни насаждения в Югоизточна България. Това каза Живка Грозева от Асоциацията на овощарите в България. Над 100 са засегнатите стопани от общините Бургас, Карнобат, Айтос, Руен и районите около Сливен и Ямбол.  За 1- ви път от 25 години овощните градини в..

публикувано на 10.04.25 в 09:48

Двама министри откриват в Бургас "световното“ състезание на вината от сорта Совиньон блан

Министрите на туризма Мирослав Боршош, на земеделието и храните Георги Тахов и кметът на Бургас Димитър Николов ще открият 16-то „световно“ състезание на вината от сорта Совиньон блан. От 11 до 13 април морският град ще е домакин на престижния международен Concours Mondial de Bruxelles (CMB), на който за медали ще се състезават над 1000..

публикувано на 09.04.25 в 17:00
Георги Тахов

Държавата ще компенсира земеделците заради измръзналите овошки

Държавата ще компенсира земеделските производители заради измръзналата продукция, заяви министър Георги Тахов. Условието за покриване на загубите е за 100% пропаднали площи. Компенсацията ще е за 80% от извършените разходи, съгласно технологичните карти на Министерство на земеделието и храните, обяви Тахов по време на брифинг в Министерски съвет...

публикувано на 09.04.25 в 15:18

Здравко Василев: Не сме доволни от работата на летището, ще протестираме

За целогодишна експлоатация на летище Бургас с ясен ангажимент за възстановяване на редовните полети и устойчива стратегия за развитие. Това ще поиска протест на 12 април пред Областната управа в Бургас. Инициативата е на Гражданското обединение „Бургазлии“.  Летището не можа да възстанови нивото си на работа от преди Ковид 19, посочи един от..

обновено на 08.04.25 в 17:41

Входират в АПИ проект за ремонт на пътя Бургас–Долно Езерово

Изготвеният от Община Бургас технически проект за цялостна реконструкция на участък от третокласния държавен път 9008, между Бургас и Долно Езерово ще бъде входиран в София от регионалния директор на АПИ инж. Митко Порязов още тази седмица. Това стана ясно след среща днес на кмета Димитър Николов и инж. Порязов.  Започна подписка с..

публикувано на 08.04.25 в 15:59