Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гигантските охлюви се завръщат в Бургас

Изложбата на гигантски африкански охлюви се открива днес в Бургас. Експозицията на „Флората“ включва над 20 вида. В зала 6 ще може да видите и да докоснете истински великани сред сухоземните охлюви. Разнообразието от форми и размери сред сухоземните охлюви е поразително - с черупки, без черупки, кръгли, спирални, винтообразни, с фантастични..

обновено на 06.07.24 в 09:14

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас е открит (ВИДЕО)

Фестивалът на пясъчните фигури бе открит тази вечер в Бургас. Темата на 17-тото издание е „В света на цирка“. С изпълнения на Бургаския духовен оркестър и деца от балетната школа на Марина Змеева бе даден старт на фестивала . Заместник-кметът по култура Диана Саватева заяви: "Всяка година надграждаме. Тук на това място идват от..

публикувано на 05.07.24 в 19:53

В петък отваря врати цирковата арена на Пясъчните фигури в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури, ще отвори врати този петък за 17-та поредна година. Откриването е от 18:00 часа, а за доброто настроение ще се погрижат музикантите от Духовия оркестър на Бургас и децата от балетната школа на Марина Змеева. Фестивалът е с вход свободен в деня на откриването. Темата тази година е „В света на цирка“, а експозицията на..

обновено на 05.07.24 в 10:39

Канят на "Изложба в селския двор" във Вълчаново тази събота

Третото издание на „Изложба в селския двор“ ще се проведе тази събота в средецкото село Вълчаново. То се намира на 50 км от Бургас в полите на Странджа планина. След година прекъсване арх. Ангелина Маркова отново отваря вратите на къщата си и кани в зеления си двор познати и непознати да се насладят на красиви творби...

публикувано на 05.07.24 в 09:30

Тибет представя философията и културата си в Бургас

Тридневен фестивал на тибетската култура и традиции предстои в Бургас. Ще гостуват танцьори на традиционни танци и монаси от манастир на Далай Лама. Те ще пеят будистки мантри, ще гадаят със зарове МО, и ще рисуват на живо пясъчна мандала, съобщи  Виктор Францес, ръководител на фондация „Калпатару“, организатор на събитието:   „Тибетската..

публикувано на 04.07.24 в 12:40

Започнаха археологическите проучвания на крепостта Русокастро

Археолозите от Бургаския музей започнаха разкопки в средновековния град Русокастро. През тази година целта им е да се разчисти изцяло северозападната крепостна стена на града, намираща се между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ. „Обектът вече е почти е почистен, работим! Утре предстои да премахнем аварийната си..

публикувано на 01.07.24 в 13:25

Сливен събра любители и собственици на американски возила

Сливенското летище „Бършен“ събра днес собственици и любители на американски возила-редки и екзотични автомобили, мотори, пикапи, джипове и други от всички епохи. Стартът на събитието даде заместник-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който бе сред гостите. Той приветства с „Добре дошли!“ организаторите, участниците и гости на..

публикувано на 30.06.24 в 16:05