Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас (СНИМКИ)

С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..

публикувано на 12.11.24 в 15:10

Фатме Хасан, която мечтае да промени бургаската мода

Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя".  Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...

обновено на 11.11.24 в 16:15

Златка Димитрова излиза на боксовия ринг в Унгария

Златка Димитрова излиза на боксовия ринг в Унгария на 10 ноември. За първи път бургазлийката, която има афинитет към спорта и е запалена по фитнеса, ще се представи официално в това поприще.  Турнирът е атрактивен с участието на популярни дами, основно инфлуенсърки от цяла Европа. Включват се представителки на 8 държави. На родния модел..

публикувано на 08.11.24 в 13:30
Проф. Христо Пимпирев

Проф.Христо Пимпирев: На Българската полярна база ще се разработва за първи път астрономичен проект

Днес тръгва Научноизследователският кораб „Св.св. Кирил и Методий“ - НИК 421 в третото си плаване до ледения континент Антарктида. В 33-ата Българска експедиция ще се включат и орнитолози, както и учени от цял свят. Затова се превръща и в международна. Това каза за БНР Бургас проф. Христо Пимпирев. Само преди дни приключи и традиционният..

публикувано на 07.11.24 в 09:25

Откриха надгробен надпис с тракийски имена при разкопки край Созопол

Археолози проучиха некропол в местността Каваци край Созопол. Той е в периметър, част от историята на Аполония Понтийска и е датиран от IV в. пр. Хр. Открити са интересни артефакти, съобщи директорът на археологическия музей Димитър Недев: „ Това е един много интерес участък с интересни погребения, в които се открива нюанс на..

публикувано на 05.11.24 в 08:40

Започна коледната дарителска кампания "Операция: Плюшено мече"

„Операция: Плюшено Мече“ е най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи в неравностойно положение в България. На 1 ноември започна 17 - тото й издание. Всяка година с екип от 250 доброволци в цялата страна и с помощта на хиляди дарители от България и чужбина, организацията прави Коледата възможна за малки и големи в..

публикувано на 03.11.24 в 17:00

За бебешките партита и инфлуенсърството разказват Криси и Арти

Една от най-популярните бургаски двойки Кристина Дончева и Артьом Анатолиевич – Арти, зарадваха всички свои фенове с новината, че очакват втората си рожба.  Бургазлийката, която стана един от най-запомнящите се участници в „Гласът на България“ – и Арти се сгодиха по време на полуфиналите във формата през 2020-та, а година по-късно станаха родители..

публикувано на 03.11.24 в 13:43