Големите концерни, които имат много заводи, пускат за нашия регион шоколади, които са абсолютно идентични като модели и опаковки със своите еквиваленти в Западна и Централна Европа, но са със съвсем различен вкус тук, категорична е Бела Бенова, която работи в единствения специализиран бутик в столицата и организира вече 10 години дегустации в страната. Разтегливите параметри на стандартите позволяват тази продукция да се продава на българския пазар, но тя е на долната граница на допустимото, пояснява Бенова. Производителите пък се оправдават с изследване на вкусовия профил на потребителя в съответния регион.
Бела Бенова смята, че проучването на „Активни потребители“ за шоколада е полезно, но едностранчиво, тъй като не включва достатъчно български производители. Тест на неправителствената организация показа, че масово предлаганите на пазара у нас марки, включително скъпи и реномирани, не отговорят на европейските изисквания за сладкото изделие. В него трябва да има най-малко 35% съдържание на какао и захар под 50%, за да може да се нарече „шоколад“.
„Палмовото, кокосовото и рапичното масло, нямат място в шоколада. Мазнината в него трябва да е от какаовото масло. Ако има захар, то най-добре да е нерафинирана тръстикова. Трябва да се избягва и влагането на оцветители и овкусители, например ако на етикета пише, че шоколадът е с портокал, то да има парченца, а не еквивалентното Е,“ разкрива тайните на истинския шоколад Бенова.
Има дори български производители на шоколад, които покриват стандартите и продукцията им може да бъде открита не само в биомагазините, посочва организаторката на дегустации.
Още чуйте в звуковия файл.
Как да опазим морското дъно показват ученически проекти по легороботика. Специализираният фестивал се проведе уикенда в Бургас с участието на ученици от 18 населени места в страната. Своебразните домакини от ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“ участваха с два отбора. Проектът на четвъртокласниците показва различните зони на океана. Подобно бе и участието на..
Радослава Вълканова е един от най – известните флористи в Бургас. Тя разказва, че работата й с цветя е започнала случайно, но после се е превърнала в професия. Това, което прави, за нея е предизвикателство и я вълнува и днес. Работата й никога не е скучна, защото и дава възможност да реализира различни идеи и винаги да бъде различна...
Цветница е подвижен християнски празник, който се отбелязва както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се..
През 1961 година Юрий Гагарин излита в Космоса и прави първата обиколка около Земята. Полетът остава в историята на човечеството като първото изстрелване на човек в Космоса, а датата 12 април се превръща в Международен ден на космонавтиката и авиацията . Авиомузеят на Летище Бургас ще отбележи празника с интересна програма...
28 отбора от 18 града, както и отбор от българското училище в молдовския град Тараклия, ще се включат във фестивала на роботиката FIRST® LEGO® League, който се открива в Бургас днес. Състезание с роботи, Лего изложение, представяне на иновативни проекти и прожекции на документални филми са включени в програмата на форума. Фестивалът на роботиката ще..
Бургас отново е домакин на най-мащабния световен фестивал за LEGO роботика. На 12 април в Международния конгресен център ще се проведе състезанието от сезон DIVE с участници от 18 населени места, включително Тараклия (Молдова). Събитието включва състезания с роботи, презентации на проекти, демонстрации, форум за опазване на океаните и вечерен хепънинг..
Министрите на туризма Мирослав Боршош и на земеделието и храните Георги Тахов се очаква да открият днес 16-тото международно състезание на вината от сорта Совиньон блан, което тази година ще се проведе в Бургас. Конкурсът е затворено за външни посетители събитие и се следи от ценители и колекционери от цял свят. В тазгодишното издание ще се включат..