„Базар на солта“ ще се проведе утре /27 август/ в пространството „симБиотично“ на Атанасовското езеро. Посетителите ще могат да си купят от солта, която се добива тук, ще бъдат демонстрирани и хранителни продукти, които се правят с нея – шоколад със сол, карамелизирани бонбони със сол и др.
Дияна Костовска от БФБ - ръководител LIFE проект „Лагуната на живота“ ще запознае посетителите на базара с предимствата на българската сол и ще демонстрира различните видове, които се вадят от езерото. Всеки ще може да се дегустира и да си закупи от вида, който предпочита.
„Сега е сезона на „бялата“ жътва, когато се събира тазгодишната сол и искаме хората да са по информирани за това, което консумират! Тук се добиват два вида сол – кристална т.нар. едра сол и „цветето на солта“, това е „каймака“ на солта, която „Черноморски солници“ АД добиха преди 3 години. Тя съдържа естествен йод и бетакаротин, който се образува от едноклетъчно водорасло и придава розовия цвят на кристалчетата. Не трябва да забравяме , че ние българите сме на едно от първите места в света по консумация на сол!“
По време на базара ще може да научите и тайната на морската ни сол - защо туршиите и киселото зеле се получават само когато се използва нашата кристална сол?
симБиотично“ е разположено в района на Бургаските солници, на 200 м от басейните с луга и кал, в посока града. До тук се стига лесно с велосипед или пеша от Морската градина. Има и електробусчета, които тръгват от бариерата на паркинга на Капани (в началото на велоалеята за солниците), които се движат на 20 минути до 20.00 ч. Цената на билета е 1,50 лв. в посока. Първата спирка е на „симБиотично“ и White House Horizont Beach.Освен смирението и вярата, трапезата също се е превърнала в ключова за Великден. По какъв начин можете да превърнете блюдата за неделния ден в истинска наслада за сетивата? Коя е най-лесната рецепта за козунак и какво още може да сготвим? Готвачът и шоумен Ути Бъчваров съветва: „ Най-лесната рецепта за козунак е да намерите..
Как да опазим морското дъно показват ученически проекти по легороботика. Специализираният фестивал се проведе уикенда в Бургас с участието на ученици от 18 населени места в страната. Своебразните домакини от ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“ участваха с два отбора. Проектът на четвъртокласниците показва различните зони на океана. Подобно бе и участието на..
Радослава Вълканова е един от най – известните флористи в Бургас. Тя разказва, че работата й с цветя е започнала случайно, но после се е превърнала в професия. Това, което прави, за нея е предизвикателство и я вълнува и днес. Работата й никога не е скучна, защото и дава възможност да реализира различни идеи и винаги да бъде различна...
Цветница е подвижен християнски празник, който се отбелязва както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се..
През 1961 година Юрий Гагарин излита в Космоса и прави първата обиколка около Земята. Полетът остава в историята на човечеството като първото изстрелване на човек в Космоса, а датата 12 април се превръща в Международен ден на космонавтиката и авиацията . Авиомузеят на Летище Бургас ще отбележи празника с интересна програма...
28 отбора от 18 града, както и отбор от българското училище в молдовския град Тараклия, ще се включат във фестивала на роботиката FIRST® LEGO® League, който се открива в Бургас днес. Състезание с роботи, Лего изложение, представяне на иновативни проекти и прожекции на документални филми са включени в програмата на форума. Фестивалът на роботиката ще..
Бургас отново е домакин на най-мащабния световен фестивал за LEGO роботика. На 12 април в Международния конгресен център ще се проведе състезанието от сезон DIVE с участници от 18 населени места, включително Тараклия (Молдова). Събитието включва състезания с роботи, презентации на проекти, демонстрации, форум за опазване на океаните и вечерен хепънинг..
Освен смирението и вярата, трапезата също се е превърнала в ключова за Великден. По какъв начин можете да превърнете блюдата за неделния ден..